News

Nicolae Ciucă, premierul desemnat, l-a sunat pe Marcel Ciolacu. Ce i-a cerut liderul PSD

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a avut o discuție cu Marcel Ciolacu. Liderul PSD a avut o serie de cerințe pentru viitorul program de guvernare al liberalilor.
23.10.2021 | 17:58
Nicolae Ciuca premierul desemnat la sunat pe Marcel Ciolacu Ce ia cerut liderul PSD
ADVERTISEMENT

Premierul desemnat de Klaus Iohannis să alcătuiască viitorul Guvern, Nicolae Ciucă, a avut o primă rundă de discuții cu reprezentanții principalului partid de Opoziție.

Sâmbătă, propunerea de prim-ministru a PNL l-a sunat pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre viitorul program de guvernare al Cabinetului minoritar.

ADVERTISEMENT

Premierul desemnat Nicolae Ciucă, discuție la telefon cu Marcel Ciolacu. Cerințele liderului PSD

Din informațiile făcute publice de social-democrați, Marcel Ciolacu i-a solicitat lui Nicolae Ciucă un plan concret de măsuri pe termen scurt.

Aceste măsuri pe care viitorul Guvern Ciucă ar trebui să le implementeze vizează gestionarea pandemiei, precum şi includerea în programul de guvernare a celor 10 măsuri urgente propuse de PSD în domeniul sanitar, economic şi social.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat transmis sâmbătă de conducerea PSD, se precizează că ”în cadrul discuţiei, preşedintele Marcel Ciolacu a subliniat că prioritatea absolută a oricărui Guvern trebuie să fie gestionarea eficientă a pandemiei, astfel că i-a solicitat premierului desemnat un plan concret de măsuri pe termen scurt pentru reducerea infectărilor şi a deceselor cauzate de COVID-19″.

În convorbirea de sâmbătă, liderul PSD i-a transmis prim-ministrului nominalizat că aşteaptă programul de guvernare până în februarie 2022, dar şi măsurile pentru stoparea declinului economic.

ADVERTISEMENT

”În acest sens, preşedintele Marcel Ciolacu i-a cerut premierului desemnat să includă în programul de guvernare cele 10 măsuri urgente propuse de PSD în domeniul sanitar, economic şi social”, relatează comunicatul social-democraţilor, conform Agerpres.

Mai multe detalii în ceea ce privește o posibilă colaborare PNL – PSD se vor pune la punct săptămâna viitoare, atunci va avea loc o nouă întâlnire.

ADVERTISEMENT

Cei din PSD spun că aceste discuții față în față vor avea loc doar dacă Nicolae Ciucă va veni la sediul PSD din Șoseaua Kiseleff. Deocamdată, Ciucă ar accepta discuții cu Ciolacu numai la Parlament.

Care sunt cele 10 măsuri propuse de PSD pentru a susține un guvern PNL în Parlament

La începutul acestei luni, Marcel Ciolacu a expus care sunt cele 10 condiţii cu care va participa la negocierile pentru un nou guvern. Iată lista care trebuie inclusă și în programul de guvernare al Executivului Ciucă:

  1. Plafonarea prețurilor la energie
  2. Compensarea facturilor plătite de consumatorii casnici și IMM-uri la nivelul lunii decembrie 2020
  3. Subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul lunii decembrie 2020
  4. Aplicarea legii consumatorului vulnerabil. Adoptarea normelor metodologice simplificare + debirocratizare
  5. Creșterea alocațiilor pentru copii conform Legii 14/2020. Copiii între 2 și 18 ani au 214 lei alocație, iar o creștere de 40,2% ar însemna creștere la 300 de lei. Copiii între 0 și 2 ani și cei cu handicap au 427 de lei, iar o creștere cu 40,5% ar însemna o alocație de 600 de lei, de la 1 noiembrie
  6. Creșterea salariului minim. La 1 noiembrie salariul minim să fie 2.550 de lei general și 2.600 pentru studii superioare și la 1 ianuarie 2022: 2.740 salariul minim general și 3.000 de lei pentru cei cu studii superioare
  7. Creșterea pensiilor conform Legii 127/2019. Punctul de pensie să crească de la 1.442 de lei în prezent la 1.600 de lei la 1 noiembrie, iar indemnizația socială minimă, de la 800 de lei în prezent, la 1.000 de lei la 1 noiembrie;
  8. Gestionarea pandemiei: vaccinare + testare + 1.500 de paturi ATI. Creșterea stocurilor de urgență. Atragerea de personal medical.
  9. Planul Național de Redresare și Reziliență. Adoptarea sistemului de implementare.
  10. Alocarea fondurilor la nivel local pentru finalizarea investițiilor cu fonduri UE și pentru funcționarea autorităților locale
ADVERTISEMENT