News

Nicolae Ciucă pune cruce cartierului de pe plaja Corbu. Nereguli grave descoperite de Corpul de Control al Prim-Ministrului

Nereguli majore constate de Corpul de Control al Prim-Ministrului în cazul construirii a două ansambluri de locuințe pe plaja de la Corbu.
07.02.2023 | 16:26
Nicolae Ciuca pune cruce cartierului de pe plaja Corbu Nereguli grave descoperite de Corpul de Control al PrimMinistrului
Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control să verifice cum s-a construit pe plaja Corbu / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Observator
ADVERTISEMENT

Corpul de Control al Prim-Ministrului a finalizat o acțiune legată de construcțiile ridicate într-o zonă adiacentă plajei Corbu, în urma căreia au fost sesizate o serie de nereguli majore.

Un dezvoltator a obținut avize pentru construirea unui cartier cu 18 imobile, direct pe nisip

Un complex imobiliar de lux format din 18 clădiri, urma să fie ridicat într-o zonă protejată, direct pe nisip. Paradoxal, firma dezvoltatoare a anunțat că deține toate avizele emise de instituțiile subordonate Ministerului Mediu, pe baza cărora Primăria Corbu i-a eliberat o autorizație de construire. Drept urmare, în 2021, a demarat proiectul.

ADVERTISEMENT

La începutul anului 2022, deputatul PNL Bogdan Alexandru Bola a solicitat intervenția de urgență a Corpului de Control al Prim-Ministrului și al Ministerului Mediului, pentru a verifica legalitatea acordării avizelor de către Agenția pentru Protecția Mediului Constanța și de către Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării.

”Scăparea” din lege: deși e zonă protejată, se poate construi

Acțiunea de control a CCPM s-a încheiat la 31 decembrie 2022 și a vizat verificarea instituțiilor publice responsabile cu avizarea lucrărilor de construcții în zona adiacentă plajei Corbu.

ADVERTISEMENT

Cea mai gravă problemă constatată ce Corpul de Control este că instituțiile care avizează lucrări de construcții în Rezervația Biosfera Deltei Dunării nu acționează în mod unitar. În cazul comunei Corbu, deși se află într-o zonă protejată, aceasta nu este cuprinsă în Regulamentul-Cadru de Urbanism pentru Rezervația Biosfera Delta Dunării.

Aceasta a fost ”portița” prin care dezvoltatorul a reușit să obțină aviz din partea administrației rezervației, în 2020.

ADVERTISEMENT

Pentru a corecta această situație, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației trebuie să inițieze un nou proiect de hotărâre de guvern privind completarea HG 491/2022, care să cuprindă localitățile Corbu și Istria (aflată în aceeași situație).

Dezvoltatorul nu avea aviz de la MApN

CCPM mai arată că Inspectoratul de Stat în Construcții a constat că cele două certificate de urbanism au fost emise fără a se solicita avizul Ministerului Apărării Naționale, ”fiind încălcate prevederile art 21 din Legea 45/1994 privind apărarea națională a României”. Asta în condițiile în care, proiectele imobiliare se află în imediata apropiere a unui obiectiv militar important, Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană (UM 01853).

ADVERTISEMENT

O altă neregulă constatată de Ministerul Mediului este nerespectarea de către cele două linii de ansambluri de locuință a limitei legale de 150 de metri față de linia cea mai înaintată a mării.

De asemenea, au mai fost constatate nereguli și neconformități cu privire la emiterea avizelor pentru PUZ, avizelor de administrator de către Administrația Rezervației Biosfera deltei Dunării, a acordurilor de mediu de către Administrația Apele Române Constanța și a avizelor de gospodărire a apelor de către Administrația Bazinală Dobrogea-Litoral.

Prefectul Constanței a cerut în instanță anularea certificatului de urbanism

”Având în vedere aspectele constatate de către inspectorii ISC, în conformitate cu dispozițiile art. 12 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ISC a solicitat Instituției Prefectului – Județul Constanța introducerea acțiunii de anulare în instanța de contencios administrativ a celor 2 autorizații de construire”, se arată în sinteza raportului Corpului de Control.

Prefectul a inițiat în instanță anularea certificatului de urbanism în cazul construcțiilor de pe plaja Corbu încă de pe data de 24 februarie 2022. O decizie a Tribunalului Constanța este așteptată la 15 februarie 2023.

Anul trecut, instanța a admis cererea de oprire a lucrărilor de construcție în ceea ce privește edificarea a 18 corpuri colective cu regim de înălțime P+1E, dezmembrare teren, branșamente utilități și organizare șantier. Potrivit presei locale, alte trei PUZ-uri ce vizează construcții pe plajă au fost eliberate de Primăria Corbu. Reprezentanții instituției susțin că toate au fost legale și au avut autorizațiile în regulă.

Cartierul de pe plajă, o afacere de 36 de milioane de euro

Societatea dezvoltatoare, Logis Project SRL, are la activ mai multe proiecte imobiliare în județul Constanța. În 2021, compania a avut o cifră de afaceri de 16,1 milioane lei și un profit net de aproape 3 milioane lei.

Firma intenționa să ridice aici 30 de construcții, care să totalizeze 240 de apartamente, cu ieșire direct la apă, potrivit Rise Project. Dacă ar fi apucat să le finalizeze, compania urma să încaseze în jur de 36 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT