Alegerea lui Nicolae Ciucă este puțin probabil să pună capăt tuturor nemulțumirilor din partid, chiar dacă liberalii speră ca odată cu noul președinte să înceteze ceea ce unii numesc „haosul” din ultimele luni. De fapt, principala schimbare în PNL adusă de Congres este includerea în luarea deciziilor a taberei „neutrilor” de la congresul precedent, condusă de Ilie Bolojan și Dan Motreanu.
Frustrările de la Congresul din 25 septembrie 2021 încă nu s-au stins existând unii liberali care nu ar fi nemulțumiți de alegerea lui Nicolae Ciucă, cât de luarea deciziilor din afara partidului, mai exact de la Palatul Cotroceni.
„Nu mai simt duh de partid politic. Fiecare partid de dreapta care a avut președintele României a pățit la fel. Președinții erau aproape să distrugă partidele. Așa a fost și cu Emil Constantinescu și cu Traian Băsescu”, a declarat, pentru FANATIK, un lider de organizație județeană.
Unii dintre suporterii lui Ludovic Orban de la precedentul congres încă deplâng plecarea acestuia din partid. „Orban a făcut o greșeală. Dacă nu pleca, poate acum era o soluție viabilă”, a spus un fost susținător al său adăugând că venirea lui Ciucă în fruntea partidului nu va duce la „recuperarea” celor care au plecat din PNL împreună cu fostul președinte.
În schimb, se dorește cooptarea la vârful partidului a reprezentanților unor filiale foarte puternice din partid, Bihor și Giurgiu, conduse de către Dan Motreanu și Ilie Bolojan. Astfel, unul dintre aceștia va ocupa funcția de prim-vicepreședinte care va rămâne vacantă după ce Lucian Bode va fi ales secretar general. Încă nu se știe care dintre cei doi va fi desemnat, însă „neutrii” de la precedentul congres nu vor mai sta deoparte.
„Nu a avut loc o discuție structurată în partid. Este probabil ca fie Ilie Bolojan, fie Dan Motreanu să ocupe funcția vacantă de prim-vicepreședinte. Oricum, ei sunt prieteni și vor decide împreună care dintre ei să candideze”, a spus un senator PNL.
Și alți liberali dau ca sigură cooptarea în conducere a unui dintre cei doi veterani ai PNL. Un semn evident a fost faptul că la prezidiul congresului de duminică s-a aflat și Dan Motreanu, deși acesta nu are nicio funcție de conducere în afară de șefia organizației de Giurgiu. Mai mult, ținut și un discurs alături de cei patru prim-vicepreședinți, în care și-a arătat susținerea pentru Ciucă, hatâr pe care nu i l-a făcut lui Cîțu la precedentul congres.
Cooptarea oficială a lui Motreanu sau Bolojan se va face la ședința Consiliului Național din mai.
Cât despre soarta lui Florin Cîțu, liberalii nu vor să-l pedepsească mai mult decât au făcut-o deja, astfel că nu s-a pus problema înlocuirii sale la șefia partidului. Potrivit unor liberali, Cîțu a fost sacrificat din cauză că o conducere bicefală a partidului a derutat liderii din teritoriu.
„Problema era că oamenii din teritoriu mergeau fie la Cîțu, care era președintele partidului, fie la Ciucă el fiind cel care avea resursele la Guvern, sau chiar la amândoi. De multe ori, soluțiile erau diferite. Acum mă aștept la mai multă rigoare, mai multă ordine”, a declarat un liberal.
Cert este că liberalii s-au săturat de experimentul conducerilor bicefale, cu un șef la partid și altul la Guvern. „Nu a fost bine nici pe vremea lui Orban, nici pe vremea lui Cîțu. Am pierdut în sondaje, ne-am certat între noi. Acum știm cine este șeful și cine poartă responsabilitatea pentru tot. Nu a fost vina lui Florin Cîțu că s-a ajuns aici, dar în doi lucrurile nu mergeau bine”, a comentat un deputat.
În ce privește liberalii din linia a doua sau a treia, se observă o senzație de lehamite. „Ne-au chemat să ridicăm mâna. Măcar dacă ne-ar lăsa în pace de acum înainte. Dacă ascultați pe aici pe hol, o să-i auziți pe majoritatea că vorbesc de altceva decât de partid”, a spus un delegat din Moldova. „Noi trebuie să aprobăm ce zice Iohannis”, a mărturisit un altul.
Apatia cu care Nicolae Ciucă a fost instalat ca președinte al partidului a fost evidentă. Pe măsură ce acesta își susținea discursul, din ce în ce mai mulți liberali preferau să iasă pe holuri. Un delegat care și-a văzut un coleg ce avea în mână textul moțiunii cu care a candidat Ciucă, i-a spus cu un ton batjocoritor: „Ai luat-o să o studiezi acasă?”. Remarca a fost însoțită de chicotelile altor liberali din jur.
Marea majoritate a delegaților nici măcar nu a așteptat anunțarea rezultatului votului. La acel moment, în sala Alexandru Ioan Cuza de la Palatul Parlamentului, se mai aflau maxim 300 de delegați din cei 112o, numărându-i și pe cei care sporovăiau pe hol. Astfel că previzibila alegere a lui Ciucă a fost întâmpinată cu aplauzele anemice ale unor oameni care apoi s-au bulucit spre ieșire.