News

Nicolae Ciucă recunoaşte: “Marcel Ciolacu va avea ultimul cuvânt în numirea miniştrilor”

Rotaţia guvernamentală va avea loc în câteva săptămâni, iar premierul Nicolae Ciucă spune că protocolul coaliţiei poate fi modificat.
08.05.2023 | 12:54
Nicolae Ciuca recunoaste Marcel Ciolacu va avea ultimul cuvant in numirea ministrilor
Nicolae Ciucă îi va preda lui Marcel Ciolacu funcţia de premier, în câteva săptămâni Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a confirmat luni că vor fi modificări în rândul actualilor membrii ai Cabinetului, o dată cu rocada guvernamentală prevăzută să aibă loc la sfârşitul acestei luni.

Nicolae Ciucă spune că în negocierile pentru rotaţia premierilor se porneşte de la respectarea protocolului coaliţiei însă există posibilitatea ca anumite chestiuni să fie modificate.

ADVERTISEMENT

“Cu certitudine vor fi modificări, inclusiv la actualii membri ai Cabinetului şi totodată trebuie să menţionez că există, în momentul în care va prelua funcţia de premier domnul preşedinte Ciolacu, decizia dumnealui asupra a ceea ce înseamnă numirile.

Discuţiile, ştiţi foarte bine, sunt între liderii partidelor, la nivelul partidelor, fiecare listă de membri în Guvern trebuie aprobată în Biroul Politic Naţional şi, ulterior, ultimul cuvânt îl are premierul”, a declarat Nicolae Ciucă, înainte de a participa la Congresul seniorilor liberali.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, Marcel Ciolacu va avea în calitate de premier ultimul cuvânt în numirea miniştrilor, astfel că ar putea avea drept de veto cu privire la o propunere a liberalilor care nu i-ar fi plac.

“Pornim discuţiile de la respectarea acestui protocol, aşa am discutat de fiecare dată, toţi liderii de coaliţiei sunt de acord. Sigur, fiind vorba de o coaliţie politică, există posibilitatea ca anumite chestiuni să fie modificate”, a admis actualul premier.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a mai spus că deocamdată nu s-a pronunţat niciun nume cu privire la miniştrii care vor face parte din viitorul Cabinet şi s-a abţinut să comnteze dacă va prelua funcţia de vicepremier şi ministru al Apărării, rezumându-se să spună: “Nu trebuie să speculăm în acest moment pe astfel de ipoteze, pentru că nu este cazul”.

O altă temă abordată de şeful guvernului a fost reforma pensiilor speciale, despre care a spus că este o chestiune de responsabilitate pe care şi-o asumă cu toţii, iar varianta asumării răspunderii este, din punctul său de vedere, ultima.

ADVERTISEMENT

“Nu lăsăm moştenire nimic pentru că este o chestiune de responsabilitate pe care ne-o asumăm cu toţii. Varianta asumării răspunderii este, din punctul meu de vedere, ultima”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea în urmă cu câteva zile că este gata să treacă legea pensiilor prin asumarea răspunderii în Parlament, dacă aceasta nu va fi aprobată înainte ca el să ajungă prim-ministru.

ADVERTISEMENT