News

Premierul Nicolae Ciucă, ședință de urgență pe tema variantei Omicron. Ce măsuri s-au luat

Premierul Nicolae Ciucă, ședință de urgență cu toți miniștrii. Șeful Executivului este îngrijorat de apariția variantei de coronavirus Omicron și vrea să ia deja primele măsuri
28.11.2021 | 12:30
Premierul Nicolae Ciuca sedinta de urgenta pe tema variantei Omicron Ce masuri sau luat
ADVERTISEMENT
28-11-2021
10:05

Premierul Nicolae Ciucă, ședință de urgență cu toți miniștrii. Apariția variantei Omicron, subiect principal. Ce măsuri s-au luat

Am inventariat capacitatea de secvențiere pe care o avem și am decis s-o îmbunătățim, pentru a descoperi cât mai rapid prezența virusului în țara noastră”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

El s-a referit și la românii blocați în zona de sud a Africii, printre care campioana României la rugby.

Nicolae Ciucă a anunțat că o aeronavă a Tarom va pleca în Africa de Sud, pentru a-i repatria pe românii de acolo. De asemenea, premierul a precizat că, întrucât în aeronavă rămân locuri libere, va oferi posibilitatea ca și alți europeni să se întoarcă cu acel zbor din Africa de Sud. 

În baza unei hotărâri a CNSU, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Malawi, Africa de Sud și Zimbabwe au intrat în zona roșie.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că aeronava Tarom va zbura pe ruta București-Mombassa-Pretoria și retur, pentru a prelua românii blocați acolo. La repatrierea românilor vor conlucra MAE, MAI și Ministerul Transporturilor. 

El a precizat că toți cei ce vin din țările din sudul Africii vor stat în carantină și vor fi testați pentru depistarea noii tulpini Omicron. 

Le-am cerut cetățenilor români să evite aceste zone. La nivel european nu se discută, în preazent, de închiderea granițelor, dar se va impune verificarea strictă și carantinarea”, a adăugat Arafat.

Raed Arafat a mai explicat că polițiștii vor fi instruiți să nu amendeze suporterii echipelor de fotbal, dacă aceștia sunt în afara locuinței, după ora 21.00. Secretarul de stat în MAI a explicat că suporterii pot justifica prezența lor pe stradă aratând biletele de la meci.

Iată și textul Hotărârii de Guvern:

GUVERNUL  ROMÂNIEI

H O T Ă R Â R E

pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Ținând seama de măsurile adoptate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 107/2021 privind modificarea clasificării țărilor/teritoriilor în sensul trecerii unor state în zona roșie, precum și pentru completarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43/2021 privind aprobarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum şi a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, respectiv prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 108/2021 pentru modificarea clasificării țărilor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat și pentru modificarea regulilor de acces asupra persoanelor care sosesc în România din zone de risc epidemiologic,

în temeiul art. 108 din Constituția României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. – Anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1070 din 8 noiembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. După articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 21, cu următorul cuprins:

„Art. 21. – În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.”.

2. La articolul 15, alineatul (9) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(9) Respectarea aplicării măsurilor prevăzute la art. 2 și 21 se urmăreşte de către Ministerul Afacerilor Interne.”

PRIM – MINISTRU

NICOLAE-IONEL CIUCĂ

Noul premier al României, Nicolae ciucă a convocat o şedinţă de urgență la Guvern. Totul se întâmplă în contextul apariţiei variantei Omicron a coronavirusului.

Ma mi mult decât atât, în prezent, zeci de români sunt blocaţi în Africa de Sud după ce mai multe curse aeriene au fost anulate. Pentru toți aceștia trebuie găsită o soluție de imediată.

ADVERTISEMENT

 Ciucă, ședință de urgență cu toți miniștrii

Şedinţa, programată pentru ora 11:15, are loc la doar o zi după ce premierul a discutat pe aceeaşi temă cu ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

La întrevederea de sâmbătă a fost invitat și şeful DSU Raed Arafat, dar și şefa Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Adriana Pistol.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cu această ocazie are loc și o şedinţă a CNSU, pentru actualizarea listei statelor de risc epidemiologic.

Vă readucem aminte că la fel ca alte state UE și România a impus restricţii pentru persoanele care vin din Africa de Sud, unde a fost detectată noua tulpină a coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre o carantină de 14 zile, indiferent dacă persoana vizată este sau nu vaccinată. O carantină care trebuie începută cât mai repede pentru toată lumea ca să nu se suprapună cu sărbătorile de iarnă.

Printre cei blocați în Africa de Sud se află și jucătorii și staff-ul echipei de rugby CSM Știința Baia Mare. Eugen Apjok, antrenorul principal declarat că membrii delegaţiei române sunt bine.

ADVERTISEMENT

Aceștia stau în camerele de hotel, ţin legătura cu autorităţile române şi speră să poată pleca în scurt timp din Africa de Sud.

Echipa a rămas blocată în această ţară după ce compania aeriană care trebuia să-i transport spre Europa a anulat toate zborurile, în urma îngrijorărilor apărute cu privire la noua tulpină Omicron a coronavirusului, descoperită în statul sud-african.

Cehia, Olanda, Marea Britanie, Italia şi Austria sunt printre noile tari unde a fost confirmata ori este în investigare prezența noii tulpini. A fost botezată de Organizatia Mondiala a Sanatatii Omicron, după a cincisprezecea literă din alfabetul grecesc.

ADVERTISEMENT