News

Nicolae Ciucă, ședință fulger! I-a chemat la raport pe Rafila, Bode și pe toți prefecții. Șeful MAI, declarație care sperie întreaga țară

Nicolae Ciucă, ședință fulger la Guvern! Premierul i-a chemat la raport pe Alexandru Rafila, Lucian Bode și pe toți prefecții pentru pregătirea sezonului rece
23.12.2021 | 09:13
Nicolae Ciuca sedinta fulger Ia chemat la raport pe Rafila Bode si pe toti prefectii Seful MAI declaratie care sperie intreaga tara
ADVERTISEMENT
23-12-2021
08:22

Lucian Bode, avertisment ferm! ”Valul 5 va veni în România în maxim trei săptămâni”

Lucian Bode, șeful MAI, nu a ezitat o clipă și a transmis un avertisment în videoconferința cu premierul Nicolae Ciucă și prefecții. Acesta a explicat că valul 5 al pandemiei de COVID-19 va lovi România în cel mult trei săptămâni.

Mai mult decât atât, oficalul a zis că acest val de infectări cu noua tulpină omicron va avea ”un impact mai mare” decât valul 4.

”Ne aflăm într-o perioadă de acalmie, dar aceste măsuri sunt necesare pentru a răspunde eficient în fața provocărilor viitorului val pandemic care, din estimările specialiștilor, va avea un impact mai mare comparativ cu valul 4. Conform tuturor estimărilor specialiștilor, valul 5 va veni în maxim 3 săptămâni”, a declarat ministrul de interne.

Bode spune că a discutat deja cu specialiștii și se așteaptă ca, potrivit estimărilor, în perioada următoare, numărul celor carantinați la nivel național să depășească 115.000 de persoane.

”Analizând datele, observăm că media zilnică a persoanelor carantinate venite din afara țării este de aproximativ 14 % din totalul celor care au intrat în țară în ultimele 7 zile. Să nu uităm că la acestea se adaugă persoanele deja carantinate la nivel național, ceea ce ridică numărul total, doar în momentul de față, la 100.000 de persoane care intră în aria de verificare a structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Chiar dacă în ultimele 3 zile am observat o descreștere a ratei de carantinare pentru persoanele care intră în țară, aș vrea să subliniez că în ultimele 7 zile am avut medii zilnice ale persoanelor carantinate situate între 11 și 18 %, ceea ce nu este puțin deloc.

Pe situațiile pe care le avem până astăzi, estimăm că numărul celor carantinați la nivel național va depăși 115.000 de persoane, ceea ce înseamnă un volum mare de muncă pentru structurile noastre”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne. 

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat o videoconferinţă cu prefecţii pe tema pregătirii pentru sezonul rece. Potrivit unui comunicat al Guvernului vor fi prezenţi şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, dar şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

De asemenea, la discuții vor lua parte şi reprezentanţii structurilor teritoriale MAI, Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor, Direcţiilor de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă, ședință fulger la Guvern!

Proiectul de lege privind certificatul verde ar putea fi adoptat și el până la finalul anului. De altfel, o sesiune extraordinară ar putea fi convocată săptămâna viitoare.

Astfel, în urma discuţiilor din coaliţia de guvernare, a reieşit că certificatul COVID ar putea fi adoptat prin dezbatere în Parlament, în cele două Camere pentru că premierul Nicolae Ciucă nu este de acord cu varianta asumării răspunderii Guvernului în Parlament.

ADVERTISEMENT

Liderii coaliţiei au convenit că vor mai avea o discuţie, la Parlament, cu premierul, şi vor lua decizia privind forma prin care se va adopta certificatul verde, proiect de lege sau asumarea răspunderii Guvernului.

Interesant este că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a negat că ar fi condiţionat rămânerea sa în funcție de adoptarea proiectului privind certificatul verde

ADVERTISEMENT

Acesta a ținut doar să sublinieze că, în opinia sa, acesta ar trebui adoptat de Parlament pentru că este necesar un instrument în cazul în care apare un val pandemic.

“Dacă nu apare un val pandemic atunci avem doar un cadru legal. Dacă nu trece certificatul verde avem cu toţii o problemă, nu suntem responsabili pentru ceea ce se întâmplă.

ADVERTISEMENT

Este responsabilitatea acestei coaliţii, PSD şi-a făcut datoria, a venit cu acest proiect, suntem dispuşi să îl susţinem din toate punctele de vedere. Asta e situaţia”, a declarat el.

Întrebat dacă are susţinerea PSD pentru a trece acest proiect, el a răspuns: “Da, absolut”. “Nu fac parte din echipa de negociere a coaliţiei (…)

PSD nu are cum să tragă de timp din moment ce a făcut această propunere”, a mai menţionat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT