News

Nicolae Ciucă, ședință la Palatul Victoria cu Florin Cîțu și Nelu Tătaru. Vor discuta despre asigurarea accesului pacienților la medicamente

Premierul desemnat Nicolae Ciucă va avea, luni, la ora 15:30, o ședință la Palatul Victoria cu Florin Cîțu și Nelu Tătaru. Aceștia, alături de reprezentanți ai unor companii farmaceutice vor discuta despre asigurarea accesului pacienților la medicamente.
01.11.2021 | 13:28
Nicolae Ciuca sedinta la Palatul Victoria cu Florin Citu si Nelu Tataru Vor discuta despre asigurarea accesului pacientilor la medicamente
ADVERTISEMENT

Concret, alături de Florin Cîțu, Nelu Tătaru și premierul nominalizat, Nicolae Ciucă, se vor mai afla și reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), directorul Terapia Cluj, Bogdan Ungureanu,  Nani Ionel, directorul Antibiotice S.A,  dar și Simona Cocoș, directorul general Zentiva.

De altfel, luni, Florin Cîțu, în calitate de premier interimar, va discuta și cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, dar și cu primarii de municipii despre subvenţia la gigacalorie, în vederea identificării unei soluții în acest sens. Nu este exclusă o întâlnire a lui Cîțu cu ministrul interimar sănătății Cseke Attila.

ADVERTISEMENT

Facturile românilor la energie, din nou, dezbătute de guvernanți

În luna iulie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății au tras un semnal de alarmă cu privire la acordarea atât a asistenţei medicale și inclusiv a medicamentelor.

Tot în luna iulie, reprezentanții pacienților cronici din România au reclamat, printr-o scrisoare deschisă, că din cauza politicilor publice din sănătate actuale, nu sunt în farmacii multe dintre medicamentele necesare pentru românii bolnavi.

ADVERTISEMENT

Referitor la subvenția la gigacalorie, Virgil Popescu, ministrul energiei, a precizat că nu se va plăti în această iarnă, pentru facturile la energie, mai mult decât în decembrie 2020.

”Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie! Asta datorită plafonării preţului şi a schemei de compensare a facturilor la energie, de care vor beneficia 70% dintre români, măsuri care se aplică în perioada noiembrie 2021 – martie 2022!

ADVERTISEMENT

Legea a fost aprobată astăzi! Vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari pentru munca depusă şi am reuşit să venim cu măsuri concrete pentru a-i ajuta pe români să treacă peste această iarnă”,  a notat Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Plafonarea prețurilor la energie, adoptată de parlamentari

El a spus acest lucru în contextul în care Parlamentul a adoptat în unanimitate ordonanţa de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, în intervalul 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se va acorda categoriei de români vulnerabili o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale. Mai exact, pentru: casnici, spitale, școli, unități de cult, ONG-uri, IMM-uri, cabinete medicale individuale sau alte profesii liberale.

”PLAFONAREA PREȚURILOR se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

 Prețurile plafonate: 0,37 lei KWh – gaze naturale și 1 leu KWh – energie electrică sunt prețurile finale care pot fi facturate de către furnizori beneficiarilor de prevederile referitoare la plafonare!”, a mai scris Virgil Popescu.

Ședința de la Guvern vine cu câteva zile înainte de acordarea votului de învestitură pentru Guvernul condus de Nicolae Ciucă. Acest lucru se va întâmpla miercuri. Executivul are nevoie de 234 voturi pentru a trece mai departe.

ADVERTISEMENT