Alex Dincovici, antropologul invitat la emisiunea TATULICI LA FANAT1K, este de părere că Nicolae Ciucă s-a „discreditat” cu campania despre cartea sa autobiografică, tipărită din bani publici, și că în rândul politicienilor nu mai există demisie de onoare.
Antropologul Alex Dincovici a vorbit la TATULICI LA FANAT1K despre lipsa de vocație politică și de idealuri politice în partidele din România, exemplificând „discreditarea” la care s-a expus Nicolae Ciucă, liderul PNL, în demersul său de a se promova prin intermediul unei cărți scoase pe bani publici.
Mihai Tatulici și invitatul său au observat și au căzut de comun acord că în rândurile clasei politice din România lipsește tocmai vocația politică a unor personaje, în condițiile în care tocmai prin aceasta ar putea schimba lumea într-un model în care ei cred sau spun că cred.
În loc de idealuri politice, românii au avut parte, în această campanie electorală, de discursuri contondente, de atacuri la persoană, de deturnări de la subiectele de interes public și nu de proiecte politice în adevăratul sens al cuvântului.
Totuși, a declarat Dincovici, nivelul clasei politice s-a putea schimba în mod natural, dând exemplul social-democraților sub conducerea lui Marcel Ciolacu, care a reformat cumva partidul și s-a înconjurat de consilieri competenți.
„Mi se pare că începe să se întâmple poate puțin în PSD unde am văzut că de când a venit Marcel Ciolacu, am văzut niște oameni care mi-au fost, fie colegi fie profesori, la științe politice, că au început să ajungă acolo, deci s-a înconjurat de niște consilieri care știu, care sunt competenți, care au ceea ce le lipsește liderilor. Până la urmă și asta este o variantă, tu nu te pricepi dar angajezi niște oameni care știu mai bine decât tine și așa cred că ar trebui să funcționeze toate lucrurile din țara asta”, a spus Alex Dincovici.
Social-democrații nu reprezintă, spune Dincovici, un tablou ideal, dar sunt schimbări acolo care, potrivit lui, dau totuși semne că s-ar întâmpla ceva, spre deosebire de alte partide unde, în opinia antropologului, pare că se vede opusul, mai precis la PNL.
„Mă gîndesc acuma la PNL. Când eram foarte tânăr ar fi trebuit să fiu votant de PNL, că mi-a plăcut ideea de liberalism, doctrina liberală, aș fi vrut să mă înscriu de mult în partid dar după primul contact cu partidul am plecat de acolo și nu m-am mai dus niciodată”, a relatat Dincovici.
„M-a dezamăgit cumva interacțiunea foarte, foarte mult, am fost luat, așa, de sus, ca la școală, spune-ne ce e liberalismul. I-am întrebat dar cel fel de liberalism că sunt mai multe variante…Și ne-am despărțit amical și am plecat fiecare spre drumul nostru”, a adăugat el.
Alex Dincovici a adus în discuție demersul lui Nicolae Ciucă de a se promova în campania electorală cu ajutorul cărții sale autobiografice, spunând că liderul liberal nu se putea „discredita mai rău” „Și cred că dacă mă uit acum la PNL, mai ales la povestea asta cu campania, privind cartea domnului general, cred că nu te poți discredita mai rău de atât. Și modul cum a fost gestionată…”, a spus Dincovici.
În contextul politic aproape general din România, unde sunt candidați sau premieri care „se reciclează repede, nu contază trecutul”, cum a subliniat Tatulici, Dincovici este de părere că șochează, în 2024, lipsa unor demisii de onoare, inclusiv în cazul lui Nicolae Ciucă, după ancheta privind fondurile publice folosite pentru această carte, un episod, spune antropologul, care „l-a frapat”.
„Premieri, candidați, trecutul…nu avem demisii de onoare, ce-i aia demisie de onoare, de ce să-mi dau eu demisia?. Povestea cu cartea (lui Ciucă) pe mine cel puțin m-a frapat pentru că în momentul în care apare o știre care spune că ai niște milioane date din bani publici pentru a promova o carte a unui viitor candidat, este o palmă adusă culturii, pieței de carte, cetățeanului de rând și totuși nu se întâmplă nimic”, a spus Dincovici.
Alex Dincovici și Mihai Tatulici au subliniat în acest context și o altă realitate, lipsa spiritului critic în rândul comunității, lipsa de interes a cetățenilor pentru reforme în partidele politice, cu toate că, paradoxal, oamenii știu că mulți politicieni sunt corupți, că au diplome false și așa mai departe, dar nu reacționează.
„Mă întreabă lumea destul de mult de ce românii nu se răscoală, nu se revoltă, cel puțin mai vocal, în momentul în care există ceva flagrant. Dacă mă gândesc la mine personal și la episodul acesta cu cartea, mi se că n-ar trebui să mai faci nimic din momentul acela, când e pus pe masă, când a ajuns în presă, o știre de amploarea aceea, documentată, vizibilă, de aici ar trebui să mai facem noi ceva, nu avem instituții care să poată preia?”, a comentat antropologul.
„Nu cred că ar trebui să iei dreptatea în mâinile tale, dar ar trebui să tragi la răspundere oamenii și instituțiile care chiar ar trebui să funcționeze”, a adăugat Dincovici.