După prăbușirea întregului sistem de sondare sau exit poll, care s-a dovedit inutil și falimentar, Nicolae Ciucă s-a trezit cu puțin peste 8% din voturile românilor. O mare tristețe în județul Bihor, acolo unde Klaus Iohannis zburda în urmă cu 5 ani.
Acum, UDMR a câștigat județul, în timp ce liderul județului Ilie Bolojan e acuzat că nu s-a străduit prea tare să-și ajute ”șeful” de partid. Nu doar că nu a câștigat județul, dar Nicolae Ciucă a terminat doar pe locul patru, fiind devansat și de Călin Georgescu și Marcel Ciolacu.
Potrivit datelor oficiale, Kelemen Hunor a obținut 43.959 de voturi (18,18%) fiind urmat de Călin Georgescu, votat de 40.789 dintre bihoreni (16,81 %), urmat de Marcel Ciolacu cu 40.761 voturi (16,78%).
Nicolae Ciucă a obținut doar 15,5% din voturi, 36.745, fiind doar pe locul al 4-lea în cursa pentru Palatul Cotroceni. Mai slab stă Nicolae Ciucă în județul Cluj, acolo unde Emil Boc alături de finul Alin Tișe nu par să mai aibă nicio putere reală. Așadar, Nicolae Ciucă este doar al 5-lea în Cluj, cu puțin peste 33.000 de voturi.
Acest județ s-a dovedit a fi unul al extremelor, pentru că aici Elena Lasconi a luat peste 100.000 de voturi (30%), însă cei de la AUR și Călin Georgescu au însumat 25% din voturi. Chiar și așa, cu doar 33.239 de voturi, adică 9,55% din total, Nicolae Ciucă chiar își va dori să uite cât mai rapid această meteorică ”carieră” politică.
Interesant, specialiștii vorbesc despre faptul că Bolojan nu s-a omorât prea tare cu firea pentru a-l ajuta pe Ciucă tocmai pentru că vrea să-i ia locul, însă pentru Emil Boc situația este cu adevărat disperată. Primarul din Cluj-Napoca devine tot mai neconvingător pentru votanți, drept dovadă că a câștigat cu greu primăria în fața independentului Sabin Sărmaș.
Mai mult, nu a reușit acum să livreze voturi pentru Nicolae Ciucă, astfel că PNL Cluj și PNL Cluj-Napoca vor pierde din credibilitate și din forța pe care o aveau la centru. Problematic în sensul în care Emil Boc are nevoie disperată de bani de la Guvern pentru a-și finaliza proiectul metroului, care momentan nu face niciun progres real. Greu de crezut că va mai avea cu ce să negocieze de pe picior de forță, în aceste condiții.
La rândul său, liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, anunțase că modul în care au votat oamenii înseamnă o lipsă de încredere a electoratului în politicieni, astfel că strategii formațiunii ar trebui să-și asume răspunderea pentru acest dezastru. Este pentru prima dată în istorie când un candidat PNL obține un număr atât de mic de voturi, singura consolare pentru liberali fiind că a rămas în afara jocului și Marcel Ciolacu, partener de coaliție.
”Candidatul nostru nu este pe podium. Asta înseamnă că votul pe care l-au dat românii astăzi este sub potenţialul PNL, orice s-ar spune. Pentru fiecare rezultat, în orice sistem democratic, există o răspundere pe care strategii partidelor, pe care cei care conduc partidul, trebuie să şi-o asume, mai ales când există o diferenţă între datele proiectate, cele prognozate şi rezultate.
PNL are două posibilităţi, din punctul meu de vedere: sau să înţeleagă această lecţie şi să ia anumite decizii şi să înţeleagă că partidul trebuie să fie într-adevăr un factor de modernizare pentru România şi să-şi reprezinte electoratul sau, dacă va continua tot în această formulă, înseamnă că rezultatele vor fi cele aşteptate. Noaptea este un sfetnic bun şi am încredere în decizii corecte în zilele următoare”, a declarat Bolojan, la sediul PNL Bihor.