News

Nicolae Ciucă, undă verde pentru candidatura la funcția de președinte al PNL. Premierul a primit derogare

Premierul Nicolae Ciucă are cale liberă pentru candidatura la funcția de președinte al PNL. Șeful Executivului a cerut derogare pentru că nu are vechime în partid, iar colegii i-au acordat-o fără ezitare.
05.04.2022 | 17:55
Nicolae Ciuca unda verde pentru candidatura la functia de presedinte al PNL Premierul a primit derogare
Nicolae Ciucă, cale liberă pentru candidatura la postul de președinte al PNL. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă poate candida fără probleme și cu acte în regulă la funcția de președinte al PNL.

Nicolae Ciucă, drum liber spre candidatura la postul de președinte al PNL

Marți, 5 aprilie, la ședința de Birou Executiv al PNL, premierul Nicolae Ciucă a primit o derogare pentru a putea candida la șefia partidului.

ADVERTISEMENT

”Biroul Executiv al PNL a stabilit, marţi, o derogare de la vechime astfel încât premierul Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte al partidului”, a anunţat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, conform Agerpres.

Statutul liberalilor prevede că o condiție obligatorie este ca vechimea în partid să fie de cel puțin 5 ani, iar șeful Executivului nu îndeplinea acest criteriu.

ADVERTISEMENT

Surse PNL spun că, tot în cadrul ședinței, Nicolae Ciucă și-a anunțat colegii că a acceptat să candideze la șefia partidului.

Statutul PNL prevede că, ”în situaţii excepţionale, BEx poate aproba derogări de la vechimea prevăzută în Regulamentul privind cariera politică”. În același timp, se prevede că orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte al PNL dacă are o vechime de cel puţin 5 ani.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă, membru PNL doar din 2020

Foarte probabil viitor lider al liberalilor, Nicolae Ciucă s-a înscris în PNL în octombrie 2020. Asta înseamnă că el nici nu se apropia de vechimea necesară.

În trecut, și Florin Cîțu, Klaus Iohannis sau Theodor Stolojan au primit derogări de la condiția de vechime, atunci când au candidat la șefia PNL.

ADVERTISEMENT

Revenind la Nicolae Ciucă, acesta a avut o evoluție fulminantă în politică. După ce s-a înscris în PNL, fostul șef al Statului Major al Apărării a intrat pe listele partidului în Parlament, în perioada în care era ministru al apărării.

Apoi, în perioada 7 decembrie 2020 – 23 decembrie 2020 a ocupat funcția de prim-ministru interimar al României în urma demisiei lui Ludovic Orban.

În octombrie 2021, Ciucă a fost propus de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru al României. Și-a depus însă mandatul, realizând că nu poate primi o majoritate în Parlament.

Pe 22 noiembrie 2021 a fost din nou propus de Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru, iar de această dată a avut câștig de cauză. A fost învestit pe 7 decembrie 2021.

ADVERTISEMENT