News

Nicolae Ciucă, veste importantă în criza facturilor la gaze şi energie. Guvernul va investi dividentele primite de la companiile din domeniu. Update

La începutul ședinței de guvern de vineri, 25 martie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat o serie de măsuri care vizează creșterea investițiilor pe care statul român le face în domeniul energetic.
25.03.2022 | 18:03
Nicolae Ciuca veste importanta in criza facturilor la gaze si energie Guvernul va investi dividentele primite de la companiile din domeniu Update
ADVERTISEMENT
25-03-2022
16:02

Guvernul este hotărât să investească în domeniul energetic, explică Virgil Popescu

Virgil Popescu, ministrul energiei, a vorbit după ședința de guvern despre hotărârile care vizează domeniul energetic. El a explicat că acestea oferă companiilor cu capital de stat din domeniu să facă investiții mai mari.

Pe lângă cele două măsuri legate de fondurile pe care le vor avea la dispoziție cele două companii, Virgil Popescu a anunțat și prelungirea schemei de cogenerare pentru CET-uri. El a mai explicat că această măsură a fost aprobată și de Comisia Europeană.

“Schema de bonusuri pentru cogenerare pentru CET-uri le care asigură încălzirea oraşelor, este prelungită până în 2023, vizând posibilitatea companiilor să acceseze bani de investiţii”, a mai explicat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a anunțat și inventarierea completă a clădirilor deținute de Compania Națională a Uraniului. Acest pas este necesar pentru completarea circuitului integrat nuclear.

La începutul ședinței de vineri, primul ministru Nicolae Ciucă a vorbit despre principalele proiecte aflate pe masa guvernului pe care îl conduce. Printre acestea se numără și un OUG care vizează criza energetică.

Investiții în domeniul energetic

După cum a explicat Nicolae Ciucă, Guvernul vrea să aprobe o serie de măsuri care să consolideze soluții deja adoptate până acum și care vizează protejarea consumatorilor casnici și a agenților economici în fața crizei energetice.

ADVERTISEMENT

“Astăzi vom aproba o hotărâre de guvern prin care venim să consolidăm măsurile luate pentru sprijinirea populației și protecția cetățenilor față de creșterea prețurilor la energie și gaze”, a explicat premierul.

Acesta a explicat faptul că deciziile guvernului vizează modul în care urmează să fie folosite dividendele oferite de Romgaz și Nuclearelectrica. Mai exact, jumătate urmează să ajungă la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

“Pentru companiile Nuclearelectrica și Romgaz, vom stabili ca 50% din dividende să revină statului, iar cealaltă jumătate să poată fi folosită pentru investiții, atât în ceea ce înseamnă dezvoltarea capabilităților de extracție offshore, precum și asigurarea dezvoltării reactoarelor 3 și 4 la Centrala nucleară de la Cernavodă”, a mai explicat Nicolae Ciucă.

Cum vor fi investite dividendele celor două companii?

În ceea ce privește restul de 50% din profituri, acestea urmează să fie direcționate către investiții legate de extinderea capacităților de producție ale celor două companii.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în cazul Romgaz, 50% din dividende urmează să fie investite în extinderea instalațiilor de extragere a gazelor din Marea Neagră.

“Se aprobă repartizarea la bugetul de stat, pentru exercițiul financiar 2021, sub formă de dividende, a unei cote de 50% din profitul contabil al Societății Naționale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A., rămas după deducerea impozitului pe profit”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

ADVERTISEMENT

Investițiile în cazul Nuclearelectrica urmează să fie direcționate către modernizarea reactoarelor 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă.

“Se aprobă repartizarea la bugetul de stat, pentru exercițiul financiar al anului 2021, sub formă de dividende, a unei cote de 50% din profitul contabil al Societății Naționale Nuclearelectrica S.A., rămas după deducerea impozitului pe profit”, au notat guvernanții în proiectul de hotărâre.

ADVERTISEMENT