Alegeri 2024

Nicolae Ciucă vrea pedepse mai mari pentru agresorii de copii: ”Am urmărit eliminarea suspendării pedepsei”

Președintele PNL a inițiat un proiect de lege prin care urmărește majorarea pedepselor pentru agresorii de copii. Consumul de droguri, circumstanță agravantă
28.05.2024 | 11:35
Nicolae Ciuca vrea pedepse mai mari pentru agresorii de copii Am urmarit eliminarea suspendarii pedepsei
Nicolae Ciucă propune pedepse mai mari pentru agresorii de copii Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a explicat că unul dintre scopurile proiectului său de act normativ este de a elimina posibilitatea suspendării pedepsei, posibilă în prezent din cauza limitelor de pedeapsă din legea în vigoare.

Nicolae Ciucă vrea pedepse mai mari pentru agresorii de copii

Astfel, potrivit modificărilor propuse de șeful Senatului, agresorii de copii vor executa 5-10 ani de închisoare pentru punerea în primejdie gravă a vieţii sau a integrităţii unui minor, faţă de 3-7 ani cât este prevăzut în legislaţia actuală.

ADVERTISEMENT

„Agresorii de copii vor primi pedepse mai mari pentru faptele lor. Pentru punerea în primejdie gravă a vieţii sau a integrităţii unui minor se vor executa 5-10 ani de închisoare, faţă de 3-7 ani cât este prevăzut în legislaţia actuală.

Prin această majorare, am urmărit eliminarea suspendării pedepsei, permisă de sistemul judiciar dacă sentinţa este de maxim 3 ani”, a scris preşedintele PNL într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT


Fostul premier a dorit să integreze, ca circumstanță agravantă, consumul de droguri ș spune că are ca obiectiv descurajarea consumului de substanțe ilegale de către persoanele care au copii în îngrijire.

„Am scris proiectul de lege gândindu-mă la efectul dezastruos pe care îl are asupra copilului un părinte sau tutore care consumă droguri.

ADVERTISEMENT

Această situaţie devine o circumstanţă agravantă, ce majorează sentinţa la 7-12 ani închisoare. Obiectivul meu: descurajarea consumului de substanţe psiho-active de către persoanele responsabile de copii.

Creşterea acestor pedepse e pentru o mai bună protecţie a celor mici, care pot creşte frumos doar într-un mediu sigur, lipsit de violenţă.

ADVERTISEMENT

Am convingerea că, protejând dezvoltarea armonioasă a copiilor, investim în viitorul României”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Potrivit unui raport realizat de organizația Salvați Copiii în 2021, procentul copiilor care spuneau că sunt bătuți în familie era de 46%. Părinții, pe de altă parte, recunoșteau doar în proporție de 28% că folosesc violența fizică drept pedeapsă, în familie.

„Aproximativ 3% dintre părinți afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută, iar 2,9% dintre adolescenți au declarat că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor, situație care confirmă nivelul acut de subraportare a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor.

Deși în scădere, acte de violență comise asupra elevilor de către personalul din școli reprezintă 5% din declarațiile copiilor, iar abuzurile emoționale – 22%”, mai preciza raportul citat.

ADVERTISEMENT