Fotbal international

Nicolae Dobrin, idolul lui Ilie Balaci: „Îmi era jenă să trec prin fața lui”

21.10.2018 | 17:57
Nicolae Dobrin, idolul lui Ilie Balaci

Ilie Balaci a debutat la numai 17 ani la echipa națională de seniori a României, unde a fost coleg de echipă cu Nicolae Dobrin. „Minunea Blondă” a povestit faptul că a avut mari emoții atunci când s-a aflat în vestiar alături de generația care reușise calificarea în anii ’70.

„Când am fost convocat în premieră la națională, eram un copil și nimerisem între monștrii sacri care participaseră la Mondialul mexican. Lui Nea Gicu (n.r. Nicolae Dobrin) i-a plăcut de mine. La început, eram speriat când stăteam lângă el. Era o vedetă. Îmi era jenă să trec prin fața lui”, a spus Balaci, cel care a debutat la națională pe 23 martie 1973, pe Parc des Princes, într-un Franța-România, scor 1-0.

Nicolae Dobrin, idolul lui Ilie Balaci. Cei doi au fost colegi la naționala României

Ilie Balaci, cadou din partea lui Nicolae Dobrin

Ilie Balaci a povestit într-un interviu pentru evz.ro faptul că era copil când se afla în cantonament în Turcia, alături de naționala României, iar Nicolae Dobrin i-a făcut cadou un inel la care tânjea: „Eram într-un cantonament, în Turcia. Am ieșit cu toții ca să facem cumpărături. Eu nu aveam însă bani, așa că doar admiram. Am intrat într-un bazar, în Istanbul, și acolo un inel mi-a luat ochii. L-am pus de mai multe ori pe deget. Venea ca turnat, dar de unde bani? Dobrin a văzut că-mi luceau ochii. Știa că am buzunarele goale. Mi-a spus: Dacă îți place, e al tău. Mi-a fost rușine să-i spun că-mi doresc inelul, dar mi l-a pus pe deget și mi-a zis să tac, să nu scot o vorbă”, povestea Ilie Balaci, în interviul citat.

Ilie Balaci și Nicolae Dobrin au fost colegi la naționala României în anii ’70. Pe lângă faptul că ambii sunt considerați în topul celor mai buni sportivi din istoria fotbalului românesc, alături de Gică Hagi, ambii fotbaliști au ratat câte un turneu final la a căror calificare au contribuit din plin. Nicolae Dobrin nu a jucat deloc la Mondialul din 1970, chiar dacă era în lotul final al competiției din Mexic, în timp ce Balaci nu a prins Euro 1984 din cauza unei accidentări.