Nicolae Dobrin a fost la un pas să ajungă la Real Madrid în 1973. “Prinţul din Trivale” este considerat de mulţi drept cel mai bun fotbalist al României, iar faima acestuia a depăşit graniţele ţării cu ocazia meciurilor internaţionale. După dubla FC Argeş – Real Madrid, din sezonul 1972-73 al Cupei Campionilor Europeni, Santiago Bernabeu, preşedintele madrilenilor, a făcut tot posibilul să-l aducă la formaţia din capitala Spaniei.
Născut pe 26 august 1947, la Piteşti, Nicolae Dobrin a uimit fotbalul românesc încă de la începutul carierei, după ce a debutat în prima ligă la doar 14 ani, zece luni şi cinci zile. Zece ani mai târziu, “Gâscanul” intra în atenţia lui Real Madrid.
Nicolae Dobrin a fost vedeta lui FC Argeş în dubla cu Real Madrid, chiar dacă piteştenii au ratat calificarea în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni. Cu un gol marcat în turul dublei, când argeşenii au obţinut victoria, scor 2-1. prestaţia “Gâscanului” a fost intens lăudată de presa din Spania. După dubla jucată în toamna anului 1972, Santiago Bernabeu a încercat să-l transfere la Real Madrid, însă conducerea comunistă nu era dornică să-l lase să plece.
În decembrie 1972, Nicolae Dobrin a fost invitat la meciul de retragere a lui Gento, care coincidea cu împlinirea a 25 de ani de la inaugurarea stadionului “Chamartin”, cunoscut în prezent sub numele de “Santiago Bernabeu”. Conducătorii au acceptat să-l lase să plece, iar preşedintele madrilenilor îşi vedea visul cu ochii. Nicolae Dobrin juca în tricoul alb, alături de Eusebio, Dragan Dzajic şi Ferenc Bene. Înaintea meciului, fotbalistul român oferea un scurt interviu jurnaliştilor de la Marca şi susţinea că nu poate pleca la o echipă din străinătate până nu împlineşte 30 de ani. “Nu pot să mă transfer în străinătate până nu împlinesc 30 de ani, aşa cum o cere regulamentul Federaţiei Române de Fotbal”, declara Nicolae Dobrin.
Pe 14 decembrie 1972, Nicolae Dobrin intra pe stadionul „Chamartin” purtând tricoul cu numărul 10. Visul lui Santiago Bernabeu se împlinise, chiar dacă doar pentru o seară. În poarta portughezilor se regăsea Felix Mourinho, nimeni altul decât tatăl lui Jose Mourinho. „Gâscanul” a oferit o nouă reprezentaţie şi Real Madrid a câştigat cu 2-1. A doua zi, presa iberică era în delir. „Dobrin, el mejor”, „Dobrin es un fenomeno” sau „Fantastico Dobrin” erau titlurile pe care jurnaliştii iberici le-au folosit pentru prima pagină a publicaţiilor sportive din Spania.
În mai 1973, Marca anunţa pe prima pagină că Nicolae Dobrin este ca şi transferat la Real Madrid. O lună mai târziu, spaniolii făceau un reportaj la Piteşti, iar titlul era unul dătător de speranţe: „Dobrin, cu un picior în Madrid”.
Puiu Rapaport, preşedintele lui FC Argeş, oferea un interviu şi confirma negocierile cu Santiago Bernabeu. „Despre un posibil transfer al lui Dobrin s-a vorbit prima dată după meciul dintre Real Madrid si FC Argeş. Bernabeu, Calderon şi Dominguez au fost cei care au vorbit despre transfer, dar au fost simple discuţii. La meciul de retragere al lui Gento au fost alte discuţii, de această dată am vorbit doar cu Bernabeu şi Calderon. Cu această ocazie am discutat şi despre un posibil turneu al Realului pentru august, alături de o altă echipă străină. Au mai fost oferte din străinătate. Din Germania de Vest, Franţa, Belgia sau Olanda. Clubul german este Bayern Munchen, iar ei oferă mai mulţi bani decât Real Madrid. Să nu uităm că este vorba despre un fotbalist spectaculos”, declara Puiu Rapoport pentru ziarul Marca.
Cinci zile mai târziu, spaniolii de la Marca anunţau că transferul a picat. Titlul era unul sec. „Dobrin, no”. Autorităţile române au făcut tot posibilul ca fotbalistul român să nu ajungă la Real Madrid. Era considerat un bun naţional care nu poate fi înstrăinat aşa uşor. Abia la 17 ani de la această poveste, Gică Hagi avea să ajungă să joace la Real Madrid, dar doar după ce comunismul picase în România.