Liviu Dragnea nu mai are nici pe departe aceeași influență în Teleorman, județ în care, odinioară, nimic nu mișca fără acordul lui. Punerea sub acuzare și intrarea în insolvență a companiei Tel Drum, compania ”de casă” a lui Liviu Dragnea de pe vremea când acesta era președinte al Consiliului Local, desăvârșesc o epocă ce pare din ce în ce mai îndepărtată.
Recent, Tel Drum a pierdut definitiv apelul împotriva Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), după ce, în anul 2020, compania a fost amendată cu 20.000 de lei pentru nerespectarea regimului de greutate a unui transport de mixtură asfaltică, arată FANATIK.
Mai exact, pe 3 septembrie 2020, un autovehicul aparținând Tel Drum, care transporta 27,70 tone de mixtură asfaltică, a fost oprit în trafic, pe DN6, de un agent constatator al ISCTR. Reprezentanții Tel Drum s-au plâns judecătorilor că firma a fost amendată, deși reprezentantul ISCTR a refuzat cântărirea mașinii.
”A precizat că la fața locului se afla instalat de către ISCTR un dispozitiv de cântărire, însă deși șoferul societății petente a solicitat cântărirea, agentul ISCTR a refuzat, nefiind cântărit autovehicul. Șoferul petentei a prezentat documentele solicitate, ulterior agentul constatator le-a restituit, fără a face alte mențiuni, iar la data de 07.09.2020 petenta am primit prin curier procesul-verbal XX nr. XX/04.09.2020, potrivit căruia a fost sancționată cu suma de 20.000 lei.
Astfel, s-a întocmit un proces verbal de contravenție la care șoferul petentei a solicitat să facă obiecțiuni referitor la faptul că autovehiculul nu a fost cântărit, cu toate că ISCTR instalase în locul opririi echipament de cântărire”, se arată în contestația formulată de Tel Drum, conform FANATIK.
Tel Drum a cerut anularea procesului-verbal pe motiv că este nelegal și netemeinic, iar în subsidiar, în cazul în care se va reține în sarcina companiei săvârșirea contravenției, aceasta să fie schimbată în avertisment.
Drept răspuns, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transport Rutier a susținut că din actele de transport rezulta o depășire a masei totale admise legal (în raport cu masa autovehicolului) cu 12.500 kg, adică 46%.
În decembrie 2021, Tribunalul Teleorman a respins apelul formulat de Tel Drum, decizia fiind definitivă.
Într-un alt proces, aflat încă pe rolul Tribunalului Teleorman, Tel Drum contestă o amendă de 200 de lei primită de la Poliția Locală Alexandria, după ce un autoturism marca Dacia, care aparține firmei, a ocupat abuziv un loc de parcare aparținând municipalității și nu a achitat contravaloarea acesteia. Tel Drum a contestat și această amendă, însă a pierdut pe fond, procesul fiind, în prezent, în faza de apel.
În anul 2018, pe vremea când Liviu Dragnea controla județul Teleorman, Nicoleta Pene, directorul economic al Tel Drum, a refuzat să prezinte documentele la un control al polițiștilor de la circulație. Conform Newsweek, aceasta l-ar amenințat pe agent că va rămâne fără serviciu, dacă o va amenda.
Nicoleta Pene „a refuzat inițial să prezinte documentele pentru control, amenințând agentul de poliție că va fi dat afară din poliție dacă va lua vreo sancțiune, întrucât nu a făcut nimic, întrebând de mai multe ori agentul de poliție, din ce poliție face parte, afirmând că va apela la superiorii acestuia să nu i să rețină permisul de conducere, având o atitudine sfidătoare, recalcitrantă și totodată jignind polițistul care îi solicitase actele”, au arătat polițiștii în fața instanței, conform sursei citate.
Compania Tel Drum îi are ca asociați pe: Petre Pitiș (54%), Liviu Lucian Dobrescu (45%), Marilena Panaitov (1%) și Florea Neda (1%). Conform ultimului bilanț raportat la Ministerul Finanțelor, societatea a avut, în anul 2020, o cifră de afaceri de 62,7 milioane lei, un profit negativ de 3,89 milioane lei, iar valoarea datoriilor a ajuns la 72,6 milioane lei. În 2020, firma a avut, în medie, 371 angajați.
Procurorii DNA susțin, însă, că Tel Drum ar fi ajuns în patrimoniul lui Liviu Dragnea. ”Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor dn județ către Tel Drum SA”, spuneau procurorii DNA într-un comunicat de presă, în anul 2020.