Life

Nicolae Furdui Iancu, mesaj emoționant în ziua înmormântării lui Petrică Mîțu Stoian: „Mult prea devreme”

Nicolae Furdui Iancu regretă profund moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Cântărețul a transmis un mesaj emoționant, de încurajare familiei, în ziua înmormântării folcloristului.
10.11.2021 | 14:02
Nicolae Furdui Iancu mesaj emotionant in ziua inmormantarii lui Petrica Mitu Stoian Mult prea devreme
Nicolve Furdui Iancu și Petrică Mîțu Stoian, interpreți de muzică folclorică. Foto: Youtube/ libertatea.ro
ADVERTISEMENT

Nicolae Furdui Iancu a vorbit despre moartea lui Petrică Mîțu Stoian, în ziua înmormântării legendarului artist.

Interpretul de muzică folclorică a avut numai cuvinde de laudă, în timp ce mehedințeanul era condus pe ultimul drum.

ADVERTISEMENT

Și-a amintit cum l-a cunoscut pe Petrică și s-a întrebat, în același timp, oare câte astfel de drame se petrec cu oameni pe care nu îi cunoaște absolut nimeni.

Nicolae Furdui Iancu, mesaj în ziua înmormântării lui Petrică Mîțu Stoian

„Publicul său nu era doar din Oltenia. Era un mare artist și un coleg excepțional. Îmi pare rău că i s-a întâmplat lui așa ceva. Mă întreb oare câți anonimi au trecut prin asemenea traume?

ADVERTISEMENT

S-a dus mult prea devreme dintre noi. Noi ne-am cunoscut prima oară înainte de 1990, la Tezaur Folcloric. Marioara Murărescu l-a descoperit și dânsa l-a promovat. Știa ce înseamnă valoarea.

Să dea Dumnezeu putere familiei și celor dragi să depășească acest moment. Să-i pomenească numele în continuare”, a declarat Nicolae Furdui Iancu într-o intervenție telefonică la Etno TV.

ADVERTISEMENT

Interpret și dascăl pentru cei tineri

Petrică Mîțu Stoian nu a fost doar un excelent cântăreț de muzică populară, ci și un profesor pentru cei tineri.

Petrică Mîțu Stoian nu a avut copii, însă s-a înconjurat întotdeauna de tineri pe care i-a învățat cum să facă muzică adevărată.
Interpretul de muzică folclorică era cunoscut pentru răbdarea de care dădea dovadă ca discipol. Dincolo de felul grandios în care cânta, cucerind publicul, Mîțu Stoian era și un bun dascăl.

ADVERTISEMENT

De-a lungul celor 40 de ani de carieră, cântărețul a crescut o serie de artiști, învățându-i cum să își stăpânească emoțiile și cum să fie naturali pe scenă.

Petrică a știut întotdeauna ce sfaturi să dea, iar multe dintre vocile de azi îi mulțumesc maestrului muzicii tradiționale mehedințene pentru povățuirile sale.

Unul dintre ei este Alin Gabriel Matei, câștigătorul concursului „Zestrea neamului”. Tânărul talentat a devenit pe parcurs un nume în muzica populară și asta datorită lui Petrică Mîțu Stoian.

După câștigarea concursului, Alin a intrat sub tutela artistului și i-a ascultat toate sfaturile, reușind în timp să scoată melodii tradiționale bine primite de către public.

Petrică Mîțu Stoian a fost condus pe ultimul drum astăzi, la Craiova. Cântărețul se va odihni pentru totdeauna în Cimitirul Ungureni din oraș.

ADVERTISEMENT