100 ani de Romania

Nicolae Linca, primul campion olimpic din istoria boxului românesc! A câştigat aurul cu un deget fracturat

19.09.2018 | 22:00
Nicolae Linca primul campion olimpic din istoria boxului romanesc A castigat aurul cu un deget fracturat

Nicolae Linca este primul şi singurul campion olimpic din istoria boxului românesc. La Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956, sportivul român trumfa la categoria semimijlocie, cu toate că îşi fracturase degetul mare de la mâna dreaptă.

Născut pe 1 ianuarie 1929, la Cergăul Mare, Nicolae Linca este considerat unul dintre cei mai buni boxeri din istoria României. Cu peste 300 de meciuri disputate, sportivul a pierdut doar 25 de lupte, iar momentul de glorie a venit la Jocurile Olimpice de la Melbourne, când a obţinut medalia de aur, singura de acest fel din palmaresul României.

Nicolae Linca a fost primul campion olimpic din istoria boxului românesc

Până la succesul de la Melbourne, Nicolae Linca reuşise să câştige două medalii de bronz la Campionatele Europene de la Varşovia (1953) şi Berlin (1955). La Jocurile Olimpice din 1956, pugilistul român nu pornea cu prima şansă la medalia de aur, iar specialiştii îl vedeau favorit pentru bronz, după prestaţiile de Campionatele Europene.

În prima rundă, Nicolae Linca l-a învins pe Hector Hatch (Fiji) la puncte, însă în timpul luptei îşi fracturează degetul mare de la mâna dreaptă. Ascunde accidentarea de teamă să nu fie scos din concurs şi continuă să se antreneze, cu toate că durerile erau îngrozitoare. În sferturi, românul câştiga, din nou la puncte, în faţa lui Nicholas Andre (Africa de Sud). Nicholas Gargano (Marea Britanie) nu-i dă prea multe bătăi de cap în semifinale, iar pugilistul de 27 de ani ajungea în finala olimpică.

Ce a simţit Nicolae Linca în meciul care i-a adus medalia de aur

În ultimul act, Nicolae Linca s-a confruntat cu Fred Tiedt (Irlanda). Lupta a fost una dramatică, în condiţiile în care durerile de la mâna dreaptă erau din ce în ce mai mari. “Durerea mâinii îmi înceţoşase vederea şi chiar judecata. Pauză. Aş vrea să spun că am ajuns la capătul puterilor, dar simt că n-am dreptul să spun asta. După câteva lovituri, mâna dreaptă mi se pare un simplu ciot la capătul căruia se află o mănuşă cu plumb. Urechile îmi ţiuie, genunchii îmi tremură şi văd, în loc de unul, doi adversari. Nu-i nimic! Voi da în amândoi. Şi de-o mai apărea unul, mă voi lupta şi cu el”, avea să povestească Nicolae Linca momentele din finala de la Melbourne.

La finalul meciului, punctajul a fost de partea lui Fred Tiedt, însă trei dintre cei cinci oficiali l-au văzut pe Nicolae Linca drept câştigător. România obţinea prima medalie de aur la box din istoria participărilor la Jocurile Olimpice. După ce s-a întors de la Melborune, Nicolae Linca a continuat să boxeze, dar rezultatele nu au mai fost la fel de răsunătoare. După ce s-a retras de la CS Dinamo, pugilistul s-a dedicat antrenoratului. În 2000, fostului campion olimpic i-a fost conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de ofiţer. Nicolae Linca s-a stins din viaţă pe 27 iunie 2008.

Nicolae Linca, primul campion olimpic din istoria boxului românesc
Nicolae Linca, primul campion olimpic din istoria boxului românesc