100 ani de Romania

Nicolae Martinescu, dublu medaliat olimpic la luptele greco-romane! A cucerit aurul la Munchen 1972

05.10.2018 | 22:00
Nicolae Martinescu dublu medaliat olimpic la luptele grecoromane A cucerit aurul la Munchen 1972
Nicolae Martinescu, dublu medaliat olimpic la luptele greco-romane

Nicolae Martinescu a fost dublu medaliat olimpic la luptele greco-romane şi a dominat categoria grea timp de 17 ani în România. Pe lângă performanţele obţinute la Jocurile Olimpice, sportivul român a reuşit să câştige cinci medalii la Campionatele Mondiale şi să obţină un titlul european în 1966.

Născut pe 24 februarie 1940, la Vişani (judeţul Brăila), Nicolae Martinescu a fost remarcat de antrenorul Ştefan Babin în timpul unor selecţii. “Povestea lui începe în deceniul şase al secolului trecut, când antrenorul Ştefan Babin, al cărui nume este purtat de actuala sală de lupte a oraşului, plecase să facă selecţii prin localităţile fostei regiuni Galaţi (care cuprindea şi judeţele Brăila şi Tulcea de astăzi). În gară la Făurei, un munte de om se învârtea printre butoaiele ce trebuiau urcate în tren. Nea Fănică, bucătar de profesie, l-a ochit şi l-a adus la Galaţi să participe la Cupa Recoltei”, a povestit nepoata marelui sportiv.

Nicolae Martinescu, dublu medaliat olimpic la luptele greco-romane în anii ’60 şi ’70

Nicolae Martinescu a ajuns rapid pe saltelele de luptă de la stilul greco-roman, iar performanţele nu au întârziar să apară. În 1961, la 21 de ani, sportivul legitimat la Dunărea Galaţi cucerea primul titlul naţional şi trecea rapid la CS Dinamo. Cinci ani mai târziu, Nicolae Martinescu cucerea medalia de aur, la categoria de 97 de kilograme, la Campionatul European de la Essen. Prestaţiile l-au adus în lotul olimpic pentru JO de la Mexico City din 1968, unde a obţinut medalia de bronz.

La Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, Nicolae Martinescu a cucerit medalia de aur la categoria 100 de kilograme. Până în finală, dinamovistul i-a învins pe Makoto Saito (Japonia), Hristo Ignatov (Bulgaria), Fredi Albrecht (Germania de Est) şi Ferenc Kiss (Ungaria). De altfel, meciul contra luptătorului maghiar a fost şi cel mai disputat, Martinescu obţinând victoria la limită. În finală, sportivul român l-a învins pe Nikokai Iakovenko (URSS), care nu s-a mai prezentat, şi cucerea medalia de aur. Performanţa de la Munchen a fost apogeul unei cariere strălucitoare, în care a obţinut 18 titluri naţionale, două medalii de argint şi trei de bronz la Campionatele Mondiale. Pe 1 aprilie 2013, la 73 de ani, Nicolae Martinescu s-a stins din viaţă, iar sala de lupte de la CS Dinamo îi poartă în prezent numele.

Nicolae Martinescu, dublu medaliat olimpic la luptele greco-romane
Nicolae Martinescu, dublu medaliat olimpic la luptele greco-romane