Sporturi

Nicolae Martinescu, uriașul care a participat la Jocurile Olimpice! A cunoscut gloria supremă la Munchen

26.03.2021 | 21:00
Nicolae Martinescu uriasul care a participat la Jocurile Olimpice A cunoscut gloria suprema la Munchen
Nicolae Martinescu, uriașul care a participat la Jocurile Olimpice! A cunoscut gloria supremă la Munchen
ADVERTISEMENT

Nicolae Martinescu este unul dintre cei 7 campioni olimpici ai României la lupte. A participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice, iar de două ori a reușit să urce pe podium. Medalia de aur a obținut-o la Munchen, în 1972. 

Nicolae Martinescu, uriașul care a cunoscut gloria supremă la Munchen!

Episodul 43 al seriei “Olimpicii României” îl are ca protagonist pe Nicolae Martinescu, uriașul care a reușit să câștige aurul în proba de lupte la categoria 100 de kilograme în ediția Jocurilor Olimpice de la Munchen.

ADVERTISEMENT

S-a născut pe 24 februarie 1940 în comuna Vișani din județul Brăila. A activat ca luptător la Dunărea Galați și Dinamo București dominând întrecerile pe plan intern între 1961 și 1978, reușind să obțină 18 titluri de campion național la lupte greco-romane.

A participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice!

A participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 1964, la categoria 97 de kilograme. A fost la un pas de podium însă a încheiat concursul pe locul 4, foarte aproape de medalia de bronz obținută de Heinz Kiehl din RDG.

ADVERTISEMENT

Patru ani mai târziu, la Mexico City, Nicolae Martinescu reușea să urce pentru prima dată pe podium. Luptătorul nostru a obținut medalia de bronz, fiind depășit în clasament doar de Boyan Radev din Bulgaria și Valentin Oleynik din URSS.

Nicolae Martinescu
Nicolae Martinescu

Campion olimpic la Munchen în 1972!

În 1972 a venit cea mai importantă victorie a carierei. Aflat la a treia ediție a Jocurilor Olimpice din carieră, Nicolae Martinescu a fost cel mai puternic în proba de 100 de kg la lupte greco-romane și s-a încununat campion olimpic la Munchen.

ADVERTISEMENT

A reușit să câștige aurul olimpic în fața lui Nikolai Yakovenko din URSS și a maghiarului Ferenc Kiss. La aceeași ediție reușea să câștige aurul și bunul său prieten, Gheorghe Berceanu, la categoria 48 de kg.

Nicolae Martinescu
Nicolae Martinescu

A obținut alte șase medalii la Campionatele Mondiale!

În 1976 la Montreal, Nicolae Martinescu bifa ultima sa prezență la un turneu olimpic. Avea să încheie pe locul 7, însă locul său în legendă era asigurat de succesele de la edițiile anterioare ale Jocurilor Olimpice.

ADVERTISEMENT

La Campionatele Mondiale a cucerit două medalii de argint, în 1963 și 1971, respectiv patru medalii de bronz: 1966, 1967, 1970 și 1974. Pe plan european a câștigat titlul suprem în anul 1966. Pentru performanțele reușite a primit titlurile de Maestru Emerit al Sportului și Antrenor Emerit. În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul național “Pentru merit” în grad de cavaler.

Căsătorit cu interpreta de muzică populară Mioara Velicu

A fost căsătorit cu interpreta de muzică populară, Mioara Velicu, care spunea despre el că era un dur și în afara sportului: “El era un bărbat mai aspru. În momentul în care-i greşeai, nu se mai întorcea niciodată. Nu te mai ierta, se întorcea şi pleca”.

Nicolae Martinescu s-a stins pe data de 1 aprilie 2013.

  • 73 de ani a trăit Nicolae Martinescu 
  • 4 este numărul de ediții ale Jocurilor Olimpice la care a participat Martinescu
ADVERTISEMENT