Sport

Românii în El Clasico! Nicolae Simatoc, remarcat în Barcelona – Real Madrid 7-2. Câte derby-uri au prins Gică Hagi şi Gică Popescu

De-a lungul timpului doar trei fotbalişti români au reuşit să joace în El Clasico, iar primul dintre ei, Nicolae Simatoc, a ieşit în evidenţă într-un Barcelona - Real Madrid 7-2.
20.03.2022 | 11:25
Romanii in El Clasico Nicolae Simatoc remarcat in Barcelona  Real Madrid 72 Cate derbyuri au prins Gica Hagi si Gica Popescu
Trei fotbalişti români au jucat, de-a lungul timpului, în El Clasico
ADVERTISEMENT

Real Madrid şi Barcelona se vor întâlni duminică, de la ora 22:00, în cel mai aşteptat meci al primăverii în Spania. În trecut, El Clasico însemna şi implicarea unor fotbalişti români. Totul a început în 1950, cu Nicolae Simatoc, primul fotbalist român care a jucat în derby-ul care împarte Spania în două.

Nicolae Simatoc a jucat în trei derby-uri între Barcelona şi Real Madrid

În august 1950, la FC Barcelona poposea Nicolae Simatoc, la 30 de ani. Mijlocaşul născut la Briceni, localitate care azi se află în Republica Moldova, venea de la Hungaria Roma, o echipă de fotbalişti cu origini maghiare din Italia. Fugit din ţară, după ce comuniştii au preluat puterea, Simatoc jucase la Inter şi Brescia, iar catalanii l-au ochit după un meci amical.

ADVERTISEMENT

Pe 24 septembrie 1950, Nicolae Simatoc a bifat prima lui prezenţă într-un El Clasico, în Barcelona – Real Madrid 7-2. A doua zi, prestaţia mijlocaşului român a fost remarcată în ziarul Marca, după ce fusese considerat unul dintre cei mai buni jucători ai catalanilor.

În retur, Real Madrid şi-a luat revanşa, scor 4-1, pe 14 ianuarie 1951, iar Nicolae Simatoc a fost din nou titular la FC Barcelona şi a oferit pasa decisivă la reuşita lui Jose Canal, din minutul 31. Madrilenii câştigau derby-ul după un start de meci de poveste, cu patru goluri marcate în 29 de minute.

ADVERTISEMENT
  • 28 de meciuri a jucat Nicolae Simatoc la FC Barcelona în sezonul 1950-1951
  • 2 goluri a marcat Nicolae Simatoc la FC Barcelona în sezonul 1950-1951

Nicolae Simatoc şi-a pierdut locul de titular în sezonul 1951-1952, însă a bifat o nouă prezenţă în El Clasico. Titular în Real Madrid – Barcelona 5-1, mijlocaşul era din nou printre remarcaţi. “Merită evidenţiaţi, din punct de vedere individual, Biosca, Gonzalvo, Szegedy (n.r. în perioada petrecută în Vestul Europei, Nicolae Simatoc a evoluat sub numele de Miklos Szegedy) şi Cesar”, scriau jurnaliştii de la Mundo Depotivo. La finalul sezonului, Simatoc primea medalia de campion al Spaniei, cu Barcelona, şi pleca la Real Oviedo.

ADVERTISEMENT

Meciurile lui Gică Hagi în El Clasico, în perioada Real Madrid

Abia după 39 de ani a mai avut România un reprezentant în El Clasico, după transferul, din 1990, al lui Gică Hagi la Real Madrid. “Regele” a prins doar 4 minute în primul derby contra Barcelonei, în manşa tur a Supercupei Spaniei, când a intrat în locul lui Michel, autorul singurului gol al meciului. În retur, Alfredo Di Stefano l-a ţinut pe banca de rezerve pe toată durata meciului, dar Gică Hagi reuşea să câştige primul şi singurul trofeu în tricoul madrilenilor.

Din nou, în turul campionatului, Gică Hagi a fost rezervă şi a intrat pe parcurs în Barcelona – Real Madrid 2-1, când a jucat 25 de minute. Pe 8 iunie 1991, “Regele” a fost în sfârşit titular într-un El Clasico, câştigat de madrileni cu 1-0. La finalul partidei, în care a bifat 87 de minute, era notat cu 6 de Mundo Deportivo.

ADVERTISEMENT

În al doilea sezon la Real Madrid, Gică Hagi a jucat în ambele derby-uri cu Barcelona din campionat. Primul, 1-1 în turul campionatului, a adus o prestaţie modestă a fotbalistului român, care a ieşit de pe teren în minutul 73. În retur, din nou 1-1 în El Clasico, este integralist şi face un meci bun. “Am demosntrat că suntem cei mai buni”, avea să spună Gică Hagi, în Marca, după meci.

  • 5 meciuri în El Clasico a jucat Gică Hagi în tricoul lui Real Madrid

Singurul El Clasico în care au jucat doi fotbalişti români

După doi ani petrecuţi la Brescia, Gică Hagi s-a întors în Spania, în 1994, dar la FC Barcelona. Primul El Clasico, în blaugrana, l-a jucat pe 7 ianuarie 1995, când Real Madrid s-a impus fără drept de apel, scor 5-0. “A fost Hagi din perioada Realului, nu cel care a venit strălucitor la Barcelona”, era caracterizarea catalanilor de la Mundo Deportivo pentru cele 90 de minute jucate. Gică Hagi a ratat meciul din returul campionatului din cauza unei accidentări.

În vara lui 1995, pe “Camp Nou”, ajungea şi Gică Popescu, transferat de la Tottenham. Pe 30 septembrie, ambii români au jucat în Real Madrid – Barcelona 1-1. “Baciul”, titular în defensivă, reuşise să facă un meci mare, iar în Mundo Deportivo primea patru stele. Gică Hagi a intrat în minutul 63 şi a primit o stea. “A încercat câteva acţiuni personale, dar fără succes”, scriau jurnaliştii catalani. A fost singura dată când doi români s-au aflat, în acelaşi timp, pe teren într-un El Clasico.

Gică Hagi a ratat meciul retur, după ce Johan Cruyff l-a scos din lot pe motiv că jucase slab în etapa precedentă, în remiza cu Numancia. Gică Popescu a ieşit din nou în evidenţă, în Barcelona – Real Madrid 3-0. “Implacabil. A fost motorul echipei”, notau cei de la Mundo Deportivo, care îl considerau drept unul dintre cei mai buni jucători ai meciului.

  • 2 meciuri în El Clasico a jucat Gică Hagi în tricoul Barcelonei

La finalul sezonului 1995-1996, Gică Hagi s-a transferat la Galatasaray, iar Gică Popescu devenea căpitanul formaţiei de pe Camp Nou. “Baciul” a prins 4 derby-uri în stagiunea 1996-1997, după ce Real Madrid şi Barcelona s-au întâlnit în campionat şi în Cupa Spaniei, unde catalanii s-au impus în dubla manşă din optimile de finală.

Gică Popescu a jucat în toate cele patru El Clasico din sezonul 1996-1997, însă nu a mai reuşit să aibă prestaţii la fel de bune ca în prima stagiune. Pe 10 mai 1997, fundaşul român a bifat ultima lui prezenţă într-un derby al Spaniei, în Barcelona – Real Madrid 1-o. A fost prima oară când a început un El Clasico pe bancă, dar a intrat pe teren după 15 minute, în urma accidentării lui Giovanni.

  • 6 meciuri în El Clasico a jucat Gică Popescu în tricoul Barcelonei
ADVERTISEMENT