News

Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare. Cât trebuie să stea după gratii fostul președinte al Franței

01.03.2021 | 18:21
Nicolas Sarkozy condamnat la inchisoare Cat trebuie sa stea dupa gratii fostul presedinte al Frantei
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy riscă o condamnare de trei ani de închisoare, dintre care un an este cu executare. Procesul este fără precedent în Franța, fiind pentru prima oară când un fost președinte este condamnat cu executare pentru fapte de corupție și trafic de influență.

Parchetul național financiar a cerut inițial patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, împotriva fostului președinte al Franței care a fost acuzat de fapte de corupție, precum și de trafic de influență, conform Le Figaro.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, este puțin probabil ca fostul președinte să meargă efectiv la închisoare, din moment ce anul de condamnare cu executare poate fi convertit în arest la domiciliu sau supraveghere cu brățară electronică, conform legilor franceze, informează EFE.

“Pact de corupție” între fostul președinte, avocatul acestuia și un magistrat

Tribunalul a luat decizia de a da pedeapsa cu închisoarea după ce a stabilit că a fost încheiat un „pact de corupție” între fostul președinte, avocatul acestuia Thierry Herzog și magistratul Gilbert Azibert.

ADVERTISEMENT

Sarkozy și avocatul acestuia, Thierry Herzog, au fost acuzați de corupție și trafic de influență după ce se presupune că au încercat să-l mituiască pe Gilbert Azibert, procuror la acea vreme.

Fostul președinte a oferit mită magistratului cu scopul de abține informații secrete privind finanțarea campaniei sale prezidențiale din anul 2007, banii fiind primiți de la fostul dictator din Libia,  Muammar Gaddafi.

ADVERTISEMENT

Pentru serviciile făcute, fostul președinte s-a oferit să-l ajute pe magistrat să obține o funcție în Monaco.

Decizia va fi definitivă dacă nu se face recurs

Avocatul fostului președinte Thierry Herzog  și magistratul Gilbert Azibert au fost de asemenea condamnați la câte trei ani de închisoare, dintre care doi ani cu suspendare.

ADVERTISEMENT

În cazul în care cei trei condamnați nu vor face recurs decizia va deveni definitivă.

Acuzație împotriva lui Sarkozy s-au bazat pe interceptările unor convorbiri telefonice între fostul președinte și avocatul său.

Înainte de Sarkozy, Jacques Chirac este un alt președinte francez care a fost condamnat la închisoare, în anul 2011, pentru angajări fictive la primăria Parisului. Angajări făcute pe durata mandatului de primar.

ADVERTISEMENT
Tags: