Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franţei, a fost condamnat în apel la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru o infracțiune de corupție comisă în 2014. Sentinţa este aceeaşi la care Sarkozy a fost condamnat în prima instanță, în martie 2021.
Nicolas Sarkozy este primul fost preşedinte al Franţei condamnat la o pedeapsă cu închisoarea. Deşi a primit o condamnare cu executare, acesta nu va fi încarcerat, deoarece instanța a transmis că poate să-și execute pedeapsa sub regim de arest la domiciliu, dacă acceptă să poarte o brățară electronică.
La rândul lor, cei doi coinculpați ai fostului președinte, avocatul Thierry Herzog și fostul magistrat superior Gilbert Azibert, au fost condamnați la aceeași pedeapsă ca și Nicolas Sarakozy. Avocatul Thierry Herzog, specialist în drept penal are, de asemenea, interdicție de a-și exercita profesia timp de trei ani.
Instanța a considerat că între cei trei bărbați a existat un „pact de corupție”. În cadrul procesului, judecătorul a arătat că infracțiunile comise de Sarkozy sunt „de o gravitate deosebită” deoarece au fost comise de un fost președinte al Republicii, „cineva care a fost garant al independenței justiției”.
Anchetatorii ascultaseră cele două linii telefonice oficiale ale lui Sarkozy şi au descoperit că a avut un al treilea apel, în 2014, unde a folosit pseudonimul “Paul Bismuth”, prin care a comunicat cu Herzog. Conținutul acestor apeluri telefonice a dus la condamnarea sa pentru corupție din 2021.
Acesta nu este însă singurul proces în care este implicat Nicolas Sarkozy. Nu mai departe de săptămâna trecută, procuratura financiară a declarat că va solicita un proces sub acuzația că campania lui prezidențială din 2007 a primit finanțare ilegală, în valoare de milioane de euro, de la guvernul liderului libian Moammar Gadhafi.
De asemenea, Sarkozy va fi rejudecat în apel și în luna noiembrie, în așa-numitul dosar Bygmalion, în care a fost condamnat la un an de închisoare. Procuratura a acuzat echipa sa de campanie că a cheltuit aproape dublu față de limita legală pentru alegerile din 2012, folosind facturi false de la o firmă de relații publice numită Bygmalion.
Avocata fostului preşedinte, Jacqueline Laffont, a calificat decizia de miercuri a instanţei drept “stupefiantă” și “nedreaptă”. Totuşi, clientul ei nu va ajunge în celula unei închisori, el având dreptul să ceară să fie reținut la domiciliu cu o brățară electronică, o practică standard pentru sentințele de doi ani sau mai puțin.
Sarkozy a fost membru al partidului de dreapta Uniunea pentru o Mișcare Populară (UMP), care ulterior a devenit partidul Les Républicains. Înainte de a deveni președinte, a ocupat diverse poziții politice, inclusiv funcția de ministru de interne și ministru de finanțe.