Sport

Nicolo Napoli, protagonist în ultimul număr al revistei L’Equipe Magazine. Ce au scris jurnaliştii francezi: “Pleacă şi revine”

Venit pentru a opta oară la Craiova, Nicolo Napoli este campionul întoarcerilor la conducerea unei echipe. Italianul îi depășește, printre alții, la acest capitol pe Jupp Heynckes, Emeric Ienei și Abel Braga.
15.01.2022 | 14:37
Nicolo Napoli protagonist in ultimul numar al revistei LEquipe Magazine Ce au scris jurnalistii francezi Pleaca si revine
Revenirea lui Nicolo Napoli pe banca lui FCU Craiova a ajuns şi în paginile L'Equipe Magazine (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Întors la începutul anului la FCU Craiova 1948, Nicolo Napoli ține capul de afiș al unei rubrici din ultimul număr al revistei franceze L’Equipe Magazine. Antrenorul italian de 59 de ani ocupă o jumătate de pagină în articolul intitulat “Pleacă și revine!” cu “performanța” unică în fotbalul mondial de a ocupa de cele mai multe ori banca aceleiași echipe.

Nicolo Napoli, vedetă în ultimul număr din L’Equipe Magazine

“Unii antrenori de fotbal își multiplică sejururile la conducerea aceluiași club. Uneori, până la exces”, a scris jurnalistul francez Christophe Larcher în subtitlul materialului în care Napoli, ajuns pentru a opta oară pe banca grupării lui Adrian Mititelu, este numit “Figurantul”.

ADVERTISEMENT

“Și opt pentru italianul chemat de urgență la începutul lunii pe banca echipei române, aflate pe un loc prost în campionat și al cărei președinte este încarcerat pentru fraudă fiscală. Al cincilea antrenor al sezonului, el a mai vizitat casa de șapte ori, uneori de abia patru luni, precum în 2004, 2011 sau 2020. Strigătul din suflet al ultrașilor veniți să-l întâmpine la aeroport: Lasă-ne în pace, frate, că ne-am săturat”.

Nicolo Napoli, în L’Equipe Magazine

Emeric Ienei și Steaua ’86, o senzație istorică pe continent

Nicolo Napoli este prezentat în fața unor nume grele ale fotbalului, precum germanul Jupp Heynckes, brazilianul Abel Braga și românul Emeric Ienei, alți antrenori care și-au legat cel mai mult cariera de antrenor de viața unui singur club.

ADVERTISEMENT

Supranumit “Eternul”, Emeric Ienei este descris drept un apparatcik al fotbalului românesc, termen desprins din vocabularul rus care denumește un funcționar al aparatului sovietic cu o funcție importantă de conducere. Jucător la Steaua timp de 12 sezoane, între 1957 și 1969, Ienei a antrenat clubul armatei de șase ori, prima oară în 1975 și ultima dată în 2000.

“Un CV care nu ar marca legenda fără această finală a Cupei Campionilor Europeni câștigată în 1986 la lovituri de departajare în fața Barcelonei. O senzație istorică pe continent!”, este descrierea făcută de L’Equipe Magazine marii performanțe de la Sevilla.

ADVERTISEMENT

Antrenorii brazilieni, obișnuiți cu o carieră specifică unui nomad

Și brazilianul Abel Braga a stat la cârma aceleiași echipe de șase ori. Prezentat drept “Insațiabilul”, acesta a antrenat-o pe Internacional Porto Alegre în șase rânduri, cel mai valoros mandat fiind cel între 2006 și 2008, când a cucerit Copa Libertadores și Mondialul Cluburilor.

O instabilitate asemănătoare este regăsită și în rândul foștilor selecționeri campioni mondiali, Carlos Alberto Parreira și Luiz Felipe Scolari. Parreira a condus-o de patru ori pe Fluminense, în timp ce Felipao a antrenat-o pe Gremio tot în patru rânduri.

ADVERTISEMENT

O “performanță” similară este trecută și în dreptul lui Martin Allen, care a preluat-o pe Barnet de cinci ori între 2003 și 2018, o dată numai pentru trei meciuri. Cel poreclit “Mad Dog” a pendulat, însă, mereu în mediocritatea ligilor inferioare din Anglia. Allen nu a reușit niciodată să își ducă echipa mai sus de al patrulea eșalon valoric din Albion.

O reverență pentru Jupp Heynckes

“Nicio suspiciune de oportunism sau de frivolitate în cazul său”, începe prezentarea lui Jupp Heynckes, supranumit “Seniorul” de L’Equipe Magazine.

“Mult timp etichetat Borussia Monchengladbach, unde a jucat și a antrenat, fostul internațional german rămâne unul dintre antrenorii importanți ai lui Bayern, pe care a condus-o în patru rânduri. Foarte stimat de jucători și de public, a câștigat patru titluri în Bundesliga și, mai presus de orice, Liga Campionilor în 2013”, este descrierea făcută lui Heynckes, singurul antrenor care nu a fost ironizat în vreun fel de jurnalistul francez.

ADVERTISEMENT