Sport

Mărirea și decăderea lui Nicolo Napoli: a reușit „performanța” de a promova și a retrograda în același sezon

Nicolo Napoli cu un ochi plânge și cu unul râde, după ce a reușit să promoveze cu FC U Craiova în Liga 1, însă a retrogradat la finalul sezonului cu Poli Iași.
21.05.2021 | 14:00
Marirea si decaderea lui Nicolo Napoli a reusit performanta de a promova si a retrograda in acelasi sezon
Nicolo Napoli, performanta si contraperformanta incredibila! A promovat si a retrogradat in acelasi sezon
ADVERTISEMENT

Antrenorul italian a avut un sezon ciudat, în care a fost dat afară de la FC U Craiova pentru a șaptea oară, deși echipa era pe primul pe loc în liga secundă, iar pe banca Iașului nu a mai putut salva echipa de la retrogradare.

Venit în România 2003, Napoli a fost numit pentru a șaptea oară pe banca celor de la FC U Craiova, în locul lui Eugen Trică, însă a fost demis de Mititelu după o victorie cu 5-0 împotriva Rapidului. În martie 2021, ajungea la Poli Iași, unde ratează salvarea de la retrogradare în finalul sezonului.

ADVERTISEMENT

Nicolo Napoli de la extaz la agonie: promovare cu FC U Craiova și retrogradare cu Poli Iași

FC Craiova 1948 a avut un sezon extrem de tumultuos, Eugen Trică părăsind echipa cu doar o săptămână înaintea începerii sezonului în urma unor divergențe cu Adrian Mititelu și cu antrenorul secund. Pe 25 august, Nicolo Napoli era numit din nou antrenorul lui FC U Craiova 1948.

Italianul a avut un sezon excelent la Craiova și s-a detașat în fruntea clasamentului, la patru puncte distanță de locul doi și părea că va fi cel care va readuce echipa în prima ligă după zece ani. În mod surprinzător, Napoli își dă demisia după doar o lună și jumătate, în urma unei victorii cu 5-0 în fața celor de la Rapid, echipă care avea să promoveze de asemenea la finalul acestui sezon: „Clubul și Nicolo Napoli au reziliat de comun acord contractul! Încetarea raporturilor a survenit la inițiativa antrenorului, acesta invocând motive personale!”, anunțau oltenii pe pagina oficială de Facebook a clubului.

ADVERTISEMENT

„Vă dau cărțile pe față. Napoli și Trică au plecat din cauza acestui băiat, Dan Vasilică, care este un superprofesionist și își face foarte bine treaba, dar niciunul nu l-a suportat. Îi respect pe Napoli și Trică, dar am avut de ales între Dan Vasilică și ei, și l-am ales pe primul” – Adrian Mititelu

FANATIK a dezvăluit în exclusivitate motivele pentru care Napoli a decis să plece de la Craiova, într-un moment în care era pe val. Fanii radicali de la „Peluza Sud 97”, au pus extrem de multă presiune pe italian, cu care a intrat într-un conflict interminabil și care nu au fost din start de acord cu înlăturarea lui Eugen Trică:

Cum bine știți, Universitatea Craiova are de astăzi un nou «antrenor». Tot de astăzi adăugăm pe lista personajelor non-grata un nou specimen, Nicolo Napoli. E vorba de același personaj cu care Știința a jucat cel mai slab fotbal din ultimele decenii. E vorba de același personaj pe care noi l-am scos de pe terenul de antrenament ca pe ultimul om. E vorba de personajul care a vrut să semneze cu CSU. E vorba de sclavul familiei Mititelu. Facem apel ca acest personaj sa fie dat afară de la club cât mai repede cu putință, personaj care nu are ce cauta în Craiova, darămite la Universitatea Craiova. Este un ultimatum!”, au scris suporterii pe paginile lor de comunicare.

ADVERTISEMENT

„Cum nu se putea mai bine, astăzi primim în sfârșit informația ca marioneta Nicolo Napoli și-a dat demisia din ceea ce doar el numea ca fiind postul de antrenor al Universității Craiova. Sperăm ca numele noului antrenor să fie unul demn de numele Universității și compenent să ducă Știința în prima ligă” – Peluza Sud 97

Urmează două luni de calvar pentru Nicolo Napoli și un nou scandal cu suporterii

Nicolo Napoli devine noul antrenor al lui Poli Iași pe 9 martie 2021, după ce Andrei Cristea face un pas în spate și avea misiunea dificilă de a salva echipa de la retrogradare, aflată pe ultimul loc în Casa Pariurilor Liga 1. Italianul mai antrenase în Copou între 2014 și 2016 și era ultima speranță a moldovenilor, care erau amenințați de faliment în cazul retrogradării.

Tehnicianul de 59 de ani are un parcurs slab cu doar cinci victorii și un egal în 14 meciuri, cu un lot măcinat de accidentări și în război cu suporterii și cu doi jucători: Calcan și Andrei Cristea. Italianul a amenințat conducerea clubului cu demisia, dacă cei doi fotbaliști nu vor fi excluși din lot: „Nu caut scuze, dar e greu pentru toată lumea. Nu știu cu cine să vorbesc, aici nu mai există nimeni. A fost problema cu autocarul, în ziare se scrie că eu i-am dat afară pe Calcan, pe preparatorul fizic, nu se poate așa ceva! S-au scris lucruri care nu sunt adevărate”, se plângea italianul.

ADVERTISEMENT

Napoli nu scapă nici la Iași de conflictele cu fanii, iau ultrașii ieșenilor opresc autocarul la intrarea în oraș și îi cer socoteală italianului. Echipa reușește să plece de la fața locului doar după intervenția mascaților, iar fanii au luat foc și au protestat în fața clubului, cerând să discute cu antrenorul despre situația dramatică de la echipă: „Au fost probleme la antrenament. Cristea și Calcan s-au băgat în față. S-a exagerat, au zis că nu-s antrenor bun, că nu fac asta, că nu fac asta. Am mers la Consiliul Director, și am zis ori eu ori Cristea și Calcan. S-a decis să rămân eu”, a spus Nicolo Napoli despre conflictul cu jucătorii.

Nicolo Napoli dă vina pe problemele de la echipă pentru retrogradare: „Nu a fost liniște. Se putea salva echipa”

Nicolo Napoli a dat vina pe problemele administrative și financiare de la club pentru retrogradarea echipei, dar și pe numărul mare de jucători indisponibili, la ultima partidă cu Gaz Metan având doar 15 jucători valizi.

Italianul a trimis săgeți către conducere, echipa fiind părăsită de toată lumea în acest final de campionat, iar antrenorul consideră că aceștia ar fi putut face mai mult: „Era într-o poziție foarte grea când am ajuns aici. Am încercat împreună cu băieții și staff-ul să salvăm echipa, nu am reușit, dar felicit băieții că au dat 100% în meciurile cu mine. Nu a fost liniște, dar posibil, dacă era liniște, se putea salva echipa și putea avea rezultate mai bune. Cred că echipa putea face mai mult, dar şi conducerea putea face mai mult, să ne ajute mai mult, doar aşa se putea mai mult în teren. Am avut probleme financiare, nu s-au plătit salarii. Nu ne plângem de asta, dar e o condiţie fundamentală pentru a reuşi să atingem obiectivul împreună”, a spus Napoli lucrurilor pe nume.

În privința viitorului său la Poli Iași, Nicolo Napoli nu a luat încă o decizie finală, însă își dorește să continue la echipă. O decizie finală va fi luată în urma unei analize împreună cu cei din conducerea clubului: „Nu știu, vedem! Să vedem ce vrea conducerea, eu știu ce vreau eu”, a concluzionat italianul unul dintre cei mai agitați ani din cariera sa de antrenor.

  • 7 mandate a avut Nicolo Napoli la Craiova
  • 1 era locul pe care se afla FC U Craiova 1948 cu Napoli antrenor, la patru puncte distanță de Rapid, pe 12 octombrie 2020
  • 2 mandate a avut italianul la Iași
  • 18 e locul pe care a terminat Poli Iași campionatul, cu doar 20 de puncte
ADVERTISEMENT