Sport

Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, tună și fulgeră: „Poporul care behăie trebuie să-și găsească șira spinării și să pună mâna pe bâtă!” Interviu Exclusiv

20.05.2020 | 12:29
Nicu Covaci liderul trupei Phoenix tuna si fulgera Poporul care behaie trebuie sasi gaseasca sira spinarii si sa puna mana pe bata Interviu Exclusiv
Nicu Covaci, legendarul lider al trupei Phoenix, tună și fulgeră „ Poporul care behăie trebuie să-și găsească șira spinării și să pună mâna pe bâtă!” Interviu Exclusiv. (sursa www.facebook.com)
ADVERTISEMENT

Numele lui Nicu Covaci este sinonim cu acela al formației Phoenix, cea mai veche trupă rock din România. Stabilit de ani buni în Spania, „Patriarhul muzicii rock”, cum i se spune, lucrează la proiecte noi, dar rămâne conectat la realitatea din țara noastră. Luna trecută, Nicu a împlinit vârsta de 73 de ani (ce repede a trecut timpul!) dar rămâne același rebel. De curând, am avut bucuria să ne ofere un interviu în exclusivitate, pe parcursul căruia îl veți regăsi, deopotrivă, spumos dar și neiertător…

Nicu Covaci, de ceva vreme, te-ai retras, deliberat, din atenția publicului… Care este motivul?

Dragul meu, nu m-am retras niciodată. Noi suntem retrași de pe piață pentru că nu mărșăluim alături de criminalii care conduc țara. Am avut un concert la Sibiu și m-a întrebat un individ: „Ce se întâmplă?”. Zic: „Ce să se întâmple???..” „Păi, am primit ordin de la Direcția Presei, ca nu cumva să apară în vreun ziar din Sibiu că Phoenix cântă în oraș!”, mi-a răspuns… Deci, îți dai seama că am fost și am rămas dușmanii regimului mincinos, hoț și totalitar…

ADVERTISEMENT

Nicu Covaci, legendarul lider al trupei Phoenix, tună și fulgeră: „Poporul care behăie trebuie să-și găsească șira spinării și să pună mâna pe bâtă!”

Cum vede lumea un rocker tânăr, la… 73 de ani?

Omul nu este decât ceea ce știe și ce simte. Am învățat, o viață întreagă, lucruri depre care nu aș fi visat că există. Dar, disciplinat, așa cum m-a învățat mama, am folosit tot ce știam pentru a menține în viață formația Phoenix. Socot că am datoria, ca artist, să transmit, chiar subliminal, ceea ce cred că este necesar să se întâmple. Poporul nostru, care behăie ca oile, trebuie să-și găsească șira sinării și să pună mâna pe bâtă! Am învățat de la nemți o vorbă extraordinară: „O bucurie împărtășită este o bucurie dublă!”. Păi, imaginează-ți că dacă fiecare dintre noi am face altcuiva o bucurie și ne-am bucura pentru bucuria sa, dacă fiecare om ar proceda așa, Raiul ar fi (și este, de fapt) pe Pământ. Noi nu-l vedem, pentru că fiecare face rău cât poate să-i meargă doar lui bine, zicând că Dumnezeu va ierta și va repara totul. Dumnezeu are mari probleme astăzi, hai să punem mâna să-l ajutăm!

Ți-ai sărbătorit ziua de naștere, în plină pandemie. Cu ce a diferit, față de anii trecuți?

De ziua mea, trebuia să facem o sărbătoare gigantică, la Timișoara. Imaginează-ți că trebuia să înceapă o sărbătoare interminabilă, de „Ziua Phoenix”, care s-ar fi sărbătorit în fiecare an, de ziua mea. În plus, era programat să se deschidă Muzeul Phoenix. Nu ne dăm bătuți și vom relua acțiunile, de îndată ce se vor liniști exaltații care ne conduc…

ADVERTISEMENT
Nicu Covaci și afișul expoziției „Istoria Phoenix în culori” (sursa www.faceook.com)
Nicu Covaci și afișul expoziției „Istoria Phoenix în culori” (sursa www.faceook.com)

Ce ai făcut în tot acest timp, știm că petreci o bună bucată din vreme, în Spania?

Din 1977, când am scos formația din țară, închisă în boxele „Marshall”, am continuat să compun, să cânt și să mă lupt împotriva răului! După vreo 10 ani, deci în 1978, am descoperit frumusețile Spaniei și m-am stabilit aici, unde sunt și acum, deci pe deal, în pădure și cu Mediterana sub nas. Așadar, aici locuiesc de atâta timp și vin în țară doar să cânt și să întăresc șira spinării românilor.

„Membrii formației m-au părăsit ca să-și facă afacerile, singuri!”

Ce s-a întâmplat cu… Phoenix, în tot acest timp?

În acest timp, am fost trădat și părăsit de membrii formației (pentru care mi-am riscat viața ca să-i fac oameni liberi) care, dând de capitalism, au devenit lacomi și necinstiți. N-am dat, vreodată, pe nimeni afară din formație, unii deja au murit, dar cei mai mulți, când și-au creat o poziție măreață pe piramida Phoenix, m-au părăsit ca să-și facă afacerile, singuri!

ADVERTISEMENT

Componența trupei s-a schimbat de foarte multe ori, de la înființare și până acum. Care este „organigrama” actuală?

Acum am, iarăși, o combinație superbă de tineri talentați, care mă ajută să mențin Phoenix să existe și să funcționeze, adresând mesajul meu veșnic și convingând lumea. M-aș bucura dacă ar putea să ducă ei mai departe trupa și numele său, pentru că eu nu știu cât timp voi mai sta cu chitara la gât. Tinerii aceștia sunt extrem de talentați și de frumoși…

ADVERTISEMENT

Ne pregătești vreo surpriză?

Tot ceea ce fac eu nu socot a fi o surpriză… Trebuie să vă așteptați la ceea ce pun în scenă!

„Stau singur în Spania și îmi vine să mă urc pe pereți!”

La ce proiect lucrezi?

De când cu tâmpenia asta planetară, „gripa coroanei”, va trebui să fac ceea ce am făcut toată viața – în paranteză fie spus, am deprins o filosofie orientală, „folosește forța adversarului, cu cât vine el mai tare peste tine, cu atât poți da cu el de pământ mai ușor! – și vom lucra pe internet, un domeniu pe care, de altfel, îl urăsc! Așadar, vom înregistra și filma câteva concerte originale, care vor apărea pe internet. La această oră, noi avem vreo cinci-șase concerte diferite,„Phoenix Arhaic”, „Symphoenix”, „Rapsodia lui George Enescu”, „Phoenix Rock”, „Phoenix International”, etc și le vom filma și înregistra la cea mai mare calitate. Ele vor apărea pe internet și la televiziune, pentru că lumea ne așteaptă și are nevoie de noi.

Starea generală creată de pandemia COVID-19 te-a afectat?

Adevărul este că, deși nu iau în serios încercarea de a ne disciplina pentru o lume modernă viitoare, sufăr îngrozitor, fiind singur. Eu am crescut, de mic copil, într-o societate interesantă și prietenoasă, iar asta m-a ținut și m-a încurajat toată viața. Acum, stau singur în Spania și îmi vine să mă sui pe pereți!

Cum suporți carantina?

Dacă nu ar exista gluma aceasta stupidă cu carantina, care nu folosește la nimic, aș fi venit de mult în țară, să mă apuc de treabă…

De la butoaiele cu bere, la „criminalii” care ne conduc

Dar spaniolii cum au reacționat, în comparație cu românii?

În Spania, circulă tot felul de informații, care se contrazic îngrozitor, dar mie nu mi-a luat nimeni libertatea! Am circulat și am făcut cumpărături, iar a doua zi au venit la mine prieteni, alături de care goleam niște sticle de țuică sau câte un butoi cu bere!

Muzele nu tac, atunci când armele vorbesc. De-a lungul vremii, au apărut opere de artă în perioade de criză și chiar de război. De ce, de la apariția molimei create de Coronavirus nu am asistat la apariția unui hit, la nivel internațional?

La nivel internațional ar trebui să apară piese cu mesaje încurajatoare. Din păcate, mediile sunt private și nu transmit decât ceea ce facilitează jocul celor care vor să domine planeta. Mie mi se șterg până și e-mail-urile, deci îmi e foarte greu să transmit ce știu și ce vreau, folosind aceste tipuri de „media”.

Cum privești… România anului 2020?

Anul acesta a început pentru mine cu speranțe uriașe, care s-au prăbușit. Instinctul îmi spune că vor veni vremuri și mai grele, pentru marea masă de oameni de pe planetă, exceptând, desigur, o mână de criminali, care vor să o domine și să o stăpânească.

Tinerii dependenți de telefoane și de computere, ușor de manipulat

Ce te bucură și ce te nemulțumește?

Mă bucură să văd că lumea mai are încredere în noi, vine la concerte, cântă cu noi și scandează mesajele noastre. Mă nemulțumește faptul că marea masă se lasă manipulată și dezinformată. Din păcate, noua generație de tineri nu a mai învățat nimic la școală. Acești oameni sunt ușor de manipulat, mai ales de când sunt obsedați și dependenți de telefoanele și de computerele mobile, care îi îndepărtează de realitate și de adevărata viață.

Voi dezvălui cititorilor că, nu demult, te plângeai de clasa politică românească și de felul defectuos în care sunt tratate problemele sociale. Te rog, poți detalia?

Clasa politică este cea care a vândut cea mai bogată țară din Europa – pentru că, scuză-mi expresia, le curgeau balele celor din jurul nostru să pună mâna pe ea – după ce l-au asasinat pe Ceaușescu, un om simplu, dar care își iubea țara. Politicienii au falimentat tot ce era productiv și au vândut totul străinilor, pentru ca ei și alți câțiva să-și umple buzunarele și restul țării să sufere. Nu are rost să intru în detalii, pentru că aș vorbi până mâine…

Un artist sau o trupă pot genera fenomene sociale. Avem exemple: de la Beatles la Pink Floyd și la… Phoenix. Acum, de ce nu se mai întâmplă așa ceva?

Astăzi, noua generație, manipulată, așa cum am spus, de către medii, nu mai vrea decât să obțină un câștig personal. Restul nu mai contează. Nici realitatea, nici profunzimea, eleganța, mesajul… Nimic din ceea ce se numește artă nu mai contează. Ar însemna muncă muuultă și… cine muncește nu are timp să facă bani. Am intrat în capitalism și așa se justifică tot răul care se întâmplă, astăzi, pe planetă! Uite, noi încercăm să încurajăm poporul și să-l facem să stea drept, să nu se supună tuturor manevrelor criminale, dar câți mai sunt ca noi? Puținii care au rămas trebuie să fie și ei încurajați, să stea drepți.

„Mama a fost tăiată în bucăți și i s-a dat foc!”

În ce trebuie să ne căutăm bucuria? Tu ești un om fericit?

Cea mai mare bucurie este să faci pe cineva bucuros! În ce mă privește, eu sunt, în mare măsură, mulțumit pentru ce am făcut o viață întreagă și am reușit, cu toate că am plătit prețuri imense pentru tot de am realizat. Am fost pedepsit și sunt pedepsit și astăzi! Cea mai dură pedeapsă pe care a trebuit s-o îndur s-a petrecut când, la întoarcerea noastră în țară – lucru la care nu se aștepta nimeni – mama mea a fost tăiată în bucăți și i s-a dat foc, la Timișoara!!!

Ce putem face pentru semenii noștri, în această perioadă?

Pentru cei din jurul nostru, nu pentru cei numiți „semeni”, că ăștia nu mai seamănă cu noi, avem răspunderea și chiar obligația de a-i îndruma pe drumul corectitudinii, al iubirii și al dreptății.

Pentru final, voi avea o rugăminte. Ai oferit sute de interviuri, de-a lungul carierei tale. Totuși, trebuie să existe o întrebare care nu ți-a fost adresată, deși poate că ți-ai fi dorit. Te rog să… ți-o adresezi singur și să răspunzi…

Desigur că se întreabă câțiva, cât ne mai blesteamă și critica asta? Trebuie să știe că și când voi părăsi această corabie, îi voi privi de sus și îi voi pedepsi, așa cum voi putea! Trebuie ca poporul să aibă încredere și să lupte până la capăt. Cine luptă până la capăt, câștigă!

Nicu Covaci, în atelierul său de pictură (sursa www.facebook.com)
Nicu Covaci, în atelierul său de pictură (sursa www.facebook.com)

Veteranul Nicu Covaci, între educația germană, muzică, pictură și…. zecile de flotări zilnice

Nicolae Covaci s-a născut la 19 aprilie 1947, la Timișoara. Este cunoscut ca artist, compozitor, fondator și lider al formației Phoenix, dar, în același timp, este poet, grafician și pictor. Încă din copilărie, s-a confruntat cu greutăți, deoarece tatăl său a fost deținut politic la primul Canal Dunăre-Marea Neagră, timp de 10 ani. A primit o educație riguroasă, de tip german. Este iubitor al motocicletelor și a practicat, de asemenea, atletismul, karate, boxul, înotul, scufundatul sportiv și canotajul. La vârsta de 73 de ani, se laudă că, zilnic, își menține tonusul, cu zeci de flotări și abdomene. De mai mulți ani, locuiește în Spania, la Moraira, unde a „cazat” mai multe generații ale trupei Phoenix. Dincolo de cariera muzicală prodigioasă, care nu mai are nevoie de prezentare, trebuie menționat că, anul trecut, a lansat cartea „Nicu Covaci – Pictorul”, care prezintă, în premieră, peste 100 de fotografii cu lucrări de pictură și de sculptură. Albumul este structurat în zece secțiuni și numără 116 pagini. Cartea include și 12 coduri QR, care conectează paginile volumului tipărit cu mediul online, devenind prima lucrare smart-book din domeniul artelor plastice, publicată în România și probabil, în lume.

 

 

ADVERTISEMENT