Life

Împăcarea secolului în muzică! Nicu Covaci și Mircea Baniciu au reunit Phoenix: “Am zis să scăpăm de povara vorbelor nasoale”

După 30 de ani de dispute, miracolul s-a întâmplat: Legendara trupă Phoenix s-a reunit, după împăcarea dintre Nicu Covaci și Mircea Baniciu, iar concertul aniversar de 60 de ani va fi un nou început.
08.03.2022 | 17:10
Impacarea secolului in muzica Nicu Covaci si Mircea Baniciu au reunit Phoenix Am zis sa scapam de povara vorbelor nasoale
Legendara trupă Phoenix se întoarce în formula clasică, iar pentru iubitorii muzicii rock, aceasta este știrea anului (sursa colaj Fanatik)
ADVERTISEMENT

Nicu Covaci este „Patriarhul muzicii rock” din România, Mircea Baniciu este legendarul „Andrii Popa”, iar bucuria reunirii trupei, pentru „Phoenix ‘60” ne face să uităm, măcar o vreme, de războaie și de pandemii.

Nicu Covaci: „Da, ne reunim pentru „Phoenix ’60”! Nu știu dacă urc pe scenă, dar las în spate o minune!”

„Fie să rămână numai cel ce har/ Are de-a renaște, curățit prin jar/ Din cenușa-i proprie și din propriu-i scrum/ Astăzi ca și mâine, pururi și acum”… Așa începe o dimineață „de război” în România, țara rock care sfidează imperiul stalinist, așa cum formația Phoenix călca în ghitări și în tobe sistemul comunist. Nicu Covaci și Mircea Baniciu au bătut palma pentru organizarea concertului aniversar „Phoenix – 60 de ani”, iar următorul album bate la poartă.

ADVERTISEMENT

Nicu Covaci, eternul atlet este la munte. Filmează. Veți avea o surpriză… L-a întrebat pe reporterul FANATIK cum a aflat această știre indiscretă. A fost uimit, bucuros. „Băăăi, m-ai omorât! De unde știi că ne-am reunit? Era momentul… Vrem să facem un spectacol excepțional, la 60 de ani de la înființarea trupei și apoi mai vorbim”, a răspuns fondatorul celei mai vechi și mai iubite trupe din România.

Potrivit surselor noastre, mâine, la prânz, Nicu Covaci și Mircea Baniciu se vor întâlni pentru a pune cap – coadă ultimele detalii ale spectacolului aniversar. Încă nu știm dacă va fi vorba despre un turneu sau despre un singur concert. Nici ei nu știu. Îi macină vivacitatea, tinerețea celor… 60 de ani împliniți cu aceeași trupă, dincolo de „frecușurile”, mai mult sau mai puțin inerente. Dar dacă Baniciu și Covaci se împacă, își dau mâna și mai și cântă împreună, un Pittiș zâmbește, de Sus…

ADVERTISEMENT
Nicu Covaci
Nicu Covaci, „Patriarhul muzicii rock” din România (sursa facebook.com)

Nicu Covaci: „Ne vom îmbrățișa pe scenă și vom cânta împreună!”

Să revenim la „filmul” nostru. Ora 10.00. Prietenul FANATIK, impresarul vedetelor, Radu Groza, ne-a dat vestea: „Am o „bombă” pentru tine. Se reunește Phoenix!”. Pământul se răsturnase perpendicular. „Cum, Nicu și Mircea s-au împăcat?”. „Da, la ora 14.00 se revăd, dar totul e bătut în cuie!”

Aici se mai cuvine o „indiscreție”. Impresarul Radu Groza este, poate, cel mai bun prieten al lui Ovidiu Lipan „Țăndărică”. Deci, știrea era, cu siguranță, veridică… Mulțumesc, Radu! Mulțumesc, Nicu! Mulțumesc, Mircea! Nu pentru „exclusivitate”, ci pentru trăire.

ADVERTISEMENT

Ora 14.00. Reporterul sună la Nicu. Covaci. Singurul Covaci care e zeu și nu nume de stradă. „Nu sunt la masă cu Baniciu, sunt la munte”, începe „Patriarhul”, semn că „ziaristul enoriaș” primise doar o jumătate de veste. Apoi, certitudinea a devenit certă.

„Vom face o chestie uriașă, 60 de ani de Phoenix! Ne strângem toți cei care mai suntem în viață!”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Nicu Covaci.

ADVERTISEMENT

„Nu am fost certați. Baniciu a pierdut momentul întâlnirii”

Cu toate acestea, liderul trupei a ținut să precizeze: „Mircea Baniciu nu s-a împăcat cu Nicu Covaci, pentru că nu avea de ce. Noi nu am fost certați, el doar nu a venit și a pierdut momentul întâlnirii trupei, când i-am băgat pe băieți în boxe și i-am scos din țară. Desigur că nu știa nimeni, dincolo de săraca maică-mea, ce am de gând să fac. Și uite că ea a fost ucisă cu 30 de lovituri de cuțit și i s-a dat foc, ca eu să fiu cel pedepsit, pentru gestul făcut. Totul are un preț și eu am plătit prețuri imense pentru tot ce am realizat. Dar nu ne dăm bătuți”.

„Deci, la 60 de ani de existență a formației, vreau să facem evenimente colosale, în care să putem executa o mare parte din repertoriul nostru de la începuturi, cu Moni Bordeianu și până astăzi, cu Costin Petrescu. Prin Phoenix au trecut vreo 40 de interpreți și niciunul nu a fost dat afară, ci fiecare și-a dat drumul personal, fiind mai buni dintre cei mai buni, așa cum sunt și astăzi”, a continuat Nicu Covaci.

Intenția liderului Phoenix este clară: „Vrem să amintim publicului cine suntem, de unde și de când venim, și să lăsăm o amintire plăcută. Așteptăm eventuali sponsori, care ne-ar putea ajuta să construim acest eveniment, care în prima oră va conține piese din anii ’60 – ’70, cu interpreții respectivi și care își va continua repertoriul în formula de azi”.

„Deci, nu e vorba despre o împăcare! Suntem pe scenă să cântăm Phoenix și cei care au trecut prin trupă vor apărea și ei, ca să interpreteze piesele din acea vreme”, a conchis Nicu Covaci.

Un compromis și o îmbrățișare… pe scenă

Cunoscând vechile animozități dintre Covaci și Baniciu, preluate de presă, indiscretul și fanaticul reporter a însistat: „Deci, Nicu, ai pus sabia în teacă?” Răspunsul a venit, frust: „Am făcut un compromis! La 60 de ani de Phoenix, nu știu dacă voi mai sta sau nu pe scenă. Vreau ca lucrurile să meargă mai departe, iar oamenii să rămână cu o impresie frumoasă despre noi. Fără certuri și scandaluri. Ne vom îmbrățișa pe scenă și vom cânta împreună!”.

„Împărtășiți această bucurie, pentru că eu știu ce fac. În această seară mă întorc la București, iar mâine voi avea o nouă discuție cu Mircea”, a încheiat Nicu Covaci.

Am aflat, între timp, că restul vechilor membri ai trupei Phoenix se vor afla în postura de invitați la acest prim spectacol.

Mircea Baniciu
Mircea Baniciu, un artist genial, la curtea Regelui Rock (sursa facebook.com)

Mircea Baniciu: „Am zis să scăpăm de povara vorbelor nasoale!”

Ora 15. Mircea Baniciu răspunde la telefon, de asemenea contrariat. Urmează un dialog care merită să fie ecranizat:

–      „Domnule Baniciu, felicitări!

–      Pentru ce?

–      Am aflat despre reunirea trupei Phoenix. Tocmai am vorbit cu Nicu..

–      Da, unde e?

–      La munte… Știu că mâine vă vedeți să stabiliți ultimele detalii. Este „breaking news-ul anului”. Cum s-a întâmplat să vă împăcați?

–      Da’ cine a zis că ne-am împăcat? Ha, ha, ha… Am zis să mai scăpăm un pic de povara vorbelor nasoale și a întâmplărilor pierdute.

–      Nicu Covaci spune că această trupă trebuie să adune generație după generație, pentru că acesta este „spiritul Phoenix”…

–      Asta e o vrăjeală frumoasă. Dar… așa e.

–      Aveți în proiect și un nou album?

–      Deocamdată, nimic. Abia ne-am întâlnit, ieri. Este drept, Nicu m-a sunat încă de acum o lună. Pentru Phoenix și pentru un asemenea eveniment sunt mereu disponibil. Apoi, vom vedea.

–      Ca și fan Phoenix, aștept următorul album…

–      Da…?

–      Serios, probabil că îl așteaptă o țară întreagă.

–      Ei, așa ar fi frumos! Noi vom încerca. Să vedem dacă vor exista sponsori și restul posibilităților. Dacă lucrurile nu se vor împotmoli aiurea, probabil că va fi un eveniment care, într-adevăr, va aniversa Phoenix”.

Și abia plecă… tânărul „Andrii Popa”. Ce mai freamăt, ce mai zbucium…

30 de ani de schismă, „reparați” cu 60 de ani de iubire

La aproape 30 de ani de la „marea schismă” întâmplată între două genii orgolioase, Nicu Covaci și Mircea Baniciu, Phoenix s-a reunit. „Filmul” evenimentelor era cumva previzibil, cel puțin pentru apropiații trupei. De ceva vreme, pe o rețea de socializare apăreau varii mesaje din partea formației, aflată, evident, sub conducerea lui Covaci. Mesaje pacificatoare și, oarecum, unificatoare. De la Baniciu, însă… mai nimic. Era, totuși, clar că în clarul său Mircea „cocea” și el o minune.

De zeci de ani, Nicu trăiește în Spania, la Moraira, acolo unde și-a creat o familie. Din toate punctele de vedere. Acolo, departe de „țara scandalurilor”, „Patriarhul muzicii rock” a trudit, a iubit și a sperat în altceva decât i-au oferit contemporanii, de multe ori, prea puțin recunoscători.

„Recunosc că am fost luat pe neașteptate. Mi se zbârlise părul pe ceafă și un val de căldură, urmat de frisoane, mă cuprinse. Cum am putut fi atât de arogant, cum am putut să-mi închipui că acest vis nebunesc se va împlini? De fapt, soarta nu m-a răzgâiat prea mult, tot ceea ce am realizat s-a făcut cu efortul imens al tuturor celor ce țineau la noi. Succesul nostru nu a fost gratuit, a fost întotdeauna rodul unei munci fanatice în condiții neobișnuit de prielnice”, scria Nicu Covaci chiar la începutul cărții sale, „PHOENIX, Giudecata înțelepților”.

Istoria voastră nu încape într-o carte…

Istoria Phoenix nu încape într-o carte, într-un articol și nici măcar într-un site. Cei „bătrâni” știu despre cine și despre ce vorbim. Cei tineri trebuie să cunoască un fenomen, să asculte o muzică îngrozitor de gândibilă și, în același timp, spectaculoasă, iar noi, toți cei… ascultători, trebuie să rămânem veșnici.

Phoenix, cu Nicu în prim plan, a sfidat și a snopit regimul comunist, atunci când a părăsit țara, fără să dezerteze, fără să fugă. A fost nebunia lui Covaci să scoată membrii trupei, „îmbrăcați” în boxe și camuflați într-un camion, din țara lui… „negru Vodă”, ca să parafrazez unul dintre titlurile cântecelor formației. Mircea și alții dintre foștii membri au rămas în România, să se lupte cu „Mica Țiganiadă”. Dar nici ei nu au „dezertat” niciodată, deși între Nicu și Mircea au existat multe ruperi și întreruperi.

La ceas de bucurie nu vom reaminti conflictele, ci bucuriile. Cei doi corifei au mai cântat împreună, în ultimii ani. Între doi Domni nu mai există răsfățuri revanșarde. Astăzi, sărbătoarea Marii Uniri este la ea acasă…

ADVERTISEMENT