Life

Nicu Covaci, umilit la 75 de ani. Nu beneficiază de pensie, motivul este revoltător

Nicu Covaci trăiește cea mai mare umilință a vieții sale la vârsta de 75 de ani. Artistul nu primește pensie, iar motivul e revoltător.
16.03.2023 | 08:42
Nicu Covaci umilit la 75 de ani Nu beneficiaza de pensie motivul este revoltator
Cum a rămas Nicu Covaci fără pensie la 75 de ani. Sursă foto: Phoenix Transsylvania
ADVERTISEMENT

Nicu Covaci este unul dintre cele mai apreciate nume din industria muzicală. El este fondatorul, dar și liderul formației Phoenix, care de altfel a rupt topurile muzicale ani buni. În ciuda contribuției și a activității sale însă, acesta s-a trezit fără pensie la 75 de ani.

Nicu Covaci, fără pensie la vârsta de 75 de ani

Cum este posibil așa ceva și ce a pățit Nicu Covaci? Deși mulți se gândesc că la bătrânețe vor avea o pensie suficientă pentru un trai decent, iată că se mai întâmplă și lucruri neașteptate. Fondatorul trupei Phoenix spre exemplu a aflat că nu are dreptul la pensie.

ADVERTISEMENT

La jumătatea lunii martie, acesta a primit o înștiințare de la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor. Conform sursei citate, artistul nu are dreptul la pensie. Motivul? Pentru că nu a obținut atestatul care i-ar fi permis să fie admis în UCMR.

Astfel, după aproape 50 de ani în care a cântat pe scenă și s-a făcut remarcat la nivel național, Nicu Covaci nu poate avea un venit decent. Totuși vestea nu este atât de surprinzătoare pentru artist. La finele anului trecut, el a vorbit despre pensia încasată, dar și despre aceste probleme.

ADVERTISEMENT

La acel moment, fondatorul trupei Pheonix dezvăluia că pentru a putea încasa pensia din partea Uniunii Compozitorilor avea nevoi de un atestat. Pentru acest atestat, evident că este nevoie de susținerea unui examen, pe care artistul nu l-a mai dat pe când era tânăr.

Iar asta se întâmplă în ciuda faptului că piesele, dar și discurile Phoenix s-au vândut în sute de mii de exemplare. De asemenea, producțiile trupei au spart topurile muzicale și au făcut furori ani în șir, însă asta se pare că nu ar conta la pensie. Fără atestat de compozitor, Nicu Covaci nu poate deci să încaseze bani de pe urma muncii sale.

ADVERTISEMENT

Fondatorul trupei Pheonix nu a obținut nota de trecere la examen

Și totuși din ce faci bani acum fondatorul trupei Pheonix și cum trăiește la vârsta de 75 de ani? În interviul acordat la finele anului trecut, acesta povestea că este nevoit să susțină mai multe turnee. Cu alte cuvinte, banii din muzică sunt singura sa sursă de venit la momentul actual.

Chiar și el se declara umilit de întreaga situație, având în vedere sumele imense pe care le-a adus țării după 50 de ani de activitate.  Tot atunci el povestea că va merge la Uniunea Compozitorilor, să dea examen de compozitor. ”Eu nu am o pensie, deși am adus țării acesteia milioane. Sunt umilit, trebuie să mă duc zilele astea la Uniunea Compozitorilor, să dau examen de compozitor. (…) Nu este nimic, o să mă duc să dau examen, poate o să pic”, declara artistul la Realitatea.

ADVERTISEMENT

Și da, acesta a susținut examenul de compozitor, însă norocul nu a fost de partea lui. La mijlocul lunii martie, artistul a primit decizia UCMR, care confirma faptul că nu a fost admis ca membru al instituției. Motivul? Nicu Covaci nu a obținut nota de trecere la examen, adică 8, ci 7,60.

ADVERTISEMENT
Tags: