Sporturi

Nicu Vlad, campion olimpic la 20 de ani: “Când am plecat din țară, am fost considerat trădător!”

01.03.2021 | 22:00
Nicu Vlad campion olimpic la 20 de ani Cand am plecat din tara am fost considerat tradator
Nicu Vlad, campion olimpic la 20 de ani Când am plecat din țară, am fost considerat trădător!
ADVERTISEMENT

Nicu Vlad este cel mai valoros halterofil român din istorie. A câștigat titlul olimpic la doar 20 de ani la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984. A participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice și a mai câștigat două medalii pe lângă aurul din Statele Unite, argint la Seul (1988) și bronz la Atlanta (1996). 

În episodul 30 din seria “Olimpicii României” aflăm povestea lui Nicu Vlad, unul dintre cei mai valoroși sportivi pe care i-a avut România. S-a născut pe 1 noiembrie 1963 la Piscu, în județul Galați.

ADVERTISEMENT

Nicu Vlad, campion olimpic la 20 de ani! A dominat autoritar concursul de la Los Angeles

S-a apucat de haltere la vârsta de 15 ani. I-a plăcut mult stilul aruncat, însă cele mai bune rezultate au fost obținute la stilul smuls, unde a doborât recordul mondial de mai multe ori. La doar 5 ani de când s-a apucat de haltere avea să obțină performanța carierei.

În concursul de haltere 90 de kg de la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, Nicu Vlad a dominat autoritar concursul. A câștigat cu 392,5 kg, la 32,5 kg de următorul clasat, tot un român, Petre Dumitru. Podiumul a fost completat de britanicul David Mercer.

ADVERTISEMENT
Nicu Vlad, campion olimpic la 20 de ani Când am plecat din țară, am fost considerat trădător!
Nicu Vlad, campion olimpic la 20 de ani Când am plecat din țară, am fost considerat trădător!

A participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice! A bătut de două ori recordul mondial

A participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice: Los Angeles 1984, Seul 1988, Barcelona 1992 și Atlanta 1996. A ratat medalia doar la Barcelona, acolo unde a încheiat pe locul patru. După aurul de la Los Angeles, a venit argint la Seul (1988) și un bronz la Atlanta.

După Jocurile Olimpice din 1996 și-a încheiat cariera. Una extrem de fructuoasă cu titluri mondiale, europene și un titlu olimpic. A bătut mai multe recorduri mondiale. Între 1991 și 1996 a trăit în Australia, acolo unde a și concurat sub steag australian reușind să obțină un aur la Jocurile Commonwealth și un argint mondial la Istanbul, ambele în 1994.

ADVERTISEMENT

“După Revoluţie, am fost considerat trădător în România”

Nicu Vlad a declarat că după decizia de a părăsi România, la Revoluție, a fost considerat trădător și consideră că această mentalitate ar trebui schimbată în ziua de azi: “Atunci când am plecat din ţară, după Revoluţie, am fost considerat trădător în România. Cred că a venit timpul ca noi, românii, să fim mai deschişi faţă de globalizare”, a spus Vlad pentru “Adevărul”.

În 2001 a fost ales președintele Federației Române de Haltere, iar trei ani mai târziu a devenit vice-președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român. În anul 2006 a fost inclus în Weightlifting Hall of Fame.

ADVERTISEMENT

Nicu Vlad a patentat un exercițiu care se folosește în ziua de azi în culturism. Un anumit tip de îndreptări cu bara poartă denumirea de “Romanian Deadlift” (RDL). În sala de antrenamente, Nicu Vlad a fost văzut în timp ce făcea acest tip de exercițiu.

  • 57 de ani are Nicu Vlad
  • 3 medalii olimpice are halterofilul român

 

ADVERTISEMENT