100 ani de Romania

Nicu Vlad, cel mai galonat halterofil român! De ce a concurat pentru Australia timp de patru ani

01.09.2018 | 22:00
Nicu Vlad cel mai galonat halterofil roman De ce a concurat pentru Australia timp de patru ani
Nicu Vlad, cel mai galonat halterofil român

Nicu Vlad, cel mai galonat halterofil român. Los Angeles, sala „Gersten” a Universităţii „Layola Marymount” este plină ochi şi aplaudă succesul obţinut de „Hercule din Carpaţi”. La nici 21 de ani, gălăţeanul născut în Piscu, judeţul Galaţi, devenea campion olimpic la haltere, categoria 90 de kilograme.

Povestea lui Nicu Vlad a început în şcoală, în ultimul trimestru din clasa a VIII-a, când a fost ochit de Gheorghe şi Nelu Gospodinov antrenori de haltere la Dunărea Galaţi. La început a practicat acest sport doar în timpul verii, însă antrenorii, plecaţi între timp la Rapid Bucureşti, l-au convis să vină în capitală în 1980. Până la mutarea care îi va schimba viaţa, Nicu Vlad reuşise să participe la un singur Campionat Naţional, unde obţinuse locul zece.

Nicu Vlad, cel mai galonat halterofil român

La doi ani de la mutarea în Bucureşti, Nicu Vlad era medaliat la Europenele de juniori, dar rata Campionatul Mondial de la Cairo dintr-un motiv incredibil. Gălăţeanul nu a mai avut loc în avionul care mergea în capitala Egiptului. “Eram deja în avion şi primisem acceptul să mă îmbarc, când sunt oprit să urc. Apăruse pe nepusă masă o delegaţie oficială cipriotă în ţara noastră, care a fost băgată în faţă, iar eu nu am mai avut loc în avion. Pe atunci, cursele de Cairo erau săptămânale, aşa că am pierdut competiţia”, şi-a adus aminte Nicu Vlad.

Revanşa pentru ratarea Mondialului a venit în 1984, la cel mai înalt nivel. Nicu Vlad a mers la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Gălăţeanul era văzut drept unul dintre favoriţi, chiar dacă era cel mai tânăr dintre finalişti. Statutul l-a respectat, iar la smuls reuşeşte record olimpic, cu 172,5 kilograme ridicate. La aruncat, Nicu Vlad ridică 222 de kilograme, nou record olimpic, şi obţinea medalia de aur la categoria 90 de kilograme. Pe locul doi, la o diferenţă 32,5 kilograme a venit Petre Dumitru. În plus, la Los Angeles, Nicu Vlad devenea şi campion mondial, probele de smuls şi aruncat fiind cotabilizate pentru Campionatul Mondial de haltere.

Argint la Seul şi protest la Mondialul de la Budapesta

Până la Jocurile Olimpice de la Seul, Nicu Vlad a mai obţinut o medalie de aur la Mondialele de la Sofia (1986), argint la Ostrava (1987) şi bronz la Sodertelje (1985). Toate performanţele le-a obţinut după ce a urcat în categorie, la 100 de kilograme. La Olimpiada din Coreea de Sud, halterofilul român a obţinut medalia de argint, cu un total de 402,5 kilograme ridicate, în spatele lui Pavel Kuzneţov (URSS), cu 425 de kilograme.

În 1990, Nicu Vlad a obţinut medalia de aur la Campionatul Mondial de la Budapesta după ce l-a învins pe Igor Sadikov (URSS). La ceremonia de premiere, halterofilul a părăsit podiumul în semn de protest după ce maghiarii au folosit imnul „Trei culori”, al Republicii Socialiste România, în locul noului imn, „Deşteaptă-te române”. „Ţin minte că era aşa, o emulaţie, în acele zile de după Revoluţie. Exista o sensibilitate faţă de noul imn, iar eu am simţit atunci, că nu era un lucru peste care să pot trece. Nu cred însă că a fost un gest deliberat al organizatorilor, ci doar o scăpare”, a povestit Nicu Vlad într-un interviu acordat revistei Formula AS.

Nicu Vlad, argint la Mondialele din 1994 pentru Australia

În 1991, Nicu Vlad a decis să plece în Australia, ţară pentru care a şi concurat timp de patru ani. „Am plecat pentru că eram dator moral, ei îmi plătiseră o operaţie complicată la genunchi în 1986. Atunci, în 1991, am fost considerat trădător, în special de către presă”, a rememorat Nicu Vlad. Până să obţină primele performanţe pentru Australia, halterofilul a concurat pentru România la Jocurile Olimpice de la Barcelona, însă a ratat podiumul, clasându-se pe locul patru.

Pentru Australia, halterofilul gălăţean a participat la două ediţii de Campionat Mondial şi la Jocurile Commonwealth din 1994, unde a şi obţinut medalia de aur la proba 108 kilograme. Cea mai bună performanţă a venit la Mondialul de la Istanbul din 1994, când a obţinit medalia de argint. În 1996, Nicu Vlad s-a întors în ţară şi a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta, unde a câştigat medalia de bronz. La finalul anului 1996 s-a retras din activitate, iar în prezent este preşedintele Federaţiei Române de Haltere şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere.

Nicu Vlad, cel mai galonat halterofil român
Nicu Vlad, cel mai galonat halterofil român