News

Niculae Bădălău a scăpat de arest după trei luni. Justiția a decis să-l plaseze sub control judiciar

Fostul ministru PSD Niculae Bădălău a scăpat după trei luni de arest, fiind plasat acum sub control judiciar în urma deciziei instanței.
10.03.2023 | 22:21
Niculae Badalau a scapat de arest dupa trei luni Justitia a decis sal plaseze sub control judiciar
Niculae Bădălău, în arest. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
ADVERTISEMENT

Bădălău, ex-vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi, a scăpat din arestul preventiv. Acum va fi plasat sub control judiciar și își va pierde niște drepturi, decizia fiind definitivă.

Niculae Bădălău a scăpat de arest

Conform Adevărul, pe lângă Bădălău a scăpat și Elena Matache, din arest la domiciliu, femeia fiind acum plasată sub control judiciar. Un judecător de la Tribunalul Giurgiu prelungise mandatele de arestare pe numele celor doi din în 28 februarie, însă Curtea de Apel București a anulat decizia, în urma contestațiilor.

ADVERTISEMENT

“În baza art. art. 425 alin. 7 pet. 2 lit. a C.p.p. rap. la art. 205 alin 10 C.p.p. admite contestațiile formulate de inculpații Bădălău Niculae și Matache Elena, împotriva încheierii din data de 28.02.2023, pronunțată de Tribunalul Giurgiu în dosarul nr. 1977/122/2022/a1.4.

Desființează încheierea din data de 28.02.2023, pronunțată de Tribunalul Giurgiu în dosarul 1977/122/2022/a1.4 și, rejudecând, dispune: În baza art. 242 alin. 2 C.p.p. și art. 211 și urm. C.p.p., înlocuiește măsura arestării preventive a inculpatului Bădălău Niculae cu măsura controlului judiciar”, este precizat în decizia instanței.

ADVERTISEMENT

De reținut că Nicule Bădălău va fi obligat să respecte mai multe reguli pe durata controlului judiciar. Cel mai important, Bădălău va fi nevoit ”să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată, ori de câte ori este chemat”.

De asemenea, conform legii, fostul ministru PSD trebuie să ”informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței și să să se prezinte la organul de poliție competent – cel în circumscripția căruia se află domiciliul inculpatului, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat”.

ADVERTISEMENT

Totodată, conform legii, Bădălău trebuie pe toată durata controlului judiciar să știe că ”nu trebuie să părăsească limita teritorială a României fără încuviințarea prealabilă judecătorului de cameră preliminară/instanței de judecată și să nu comunice, direct sau indirect, cu martorul Păsat Dan și inculpata Matache Elena.

În temeiul art. 215 alin. 3 C.p.p., atrage atenția inculpatului Bădălău Niculae că, în caz de încalcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”.

ADVERTISEMENT

Practic, dacă nu va respecta aceste reguli, Bădălău se poate întoarce oricând după gratii. Niculae Bădălău era arestat pe 28 noiembrie 2022 pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență. Bădălău i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract unei societăți administrate de o rudă a lui Bădălău.

”Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului” plus ”un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obţină pentru aceeaşi firmă”, transmite DNA, cu mențiunea că suma promisă primarului respectiv era de 170.000 de euro.

ADVERTISEMENT