Catalogat adesea ca fiind orice altceva decât fundaș stânga, Nicușor Bancu este foarte aproape să intre în topurile all-time ale echipei naționale. A ajuns la 44 de selecții la națională și amenință poziția lui Tibor Selymes. El este deja în Top 5 al fundașilor stânga pe care i-a avut naționala.
Bancu a apărut pentru prima dată la națională în 2017. A fost convocat de Cosmin Contra și a jucat 33 de minute într-un meci cu Danemarca, scor 1-1. Înaintea lui, după ce a renunțat la Raț, Christoph Daum mizase pe Cristi Ganea sau pe Alin Toșca.
Căpitanul Craiovei, acum în vârstă de 32 de ani, a început să fie titular cert de prin 2018. Iar de atunci, a ratat puține meciuri ale naționalei. O ascensiune meritorie pentru un fotbalist, care la 18 ani juca în liga a V-a, la echipa din Crâmpoaia, o micuță localitate din județul Olt.
Bancu a fost remarcat la un trial efectuat în județ de antrenorul de la Rapid Piatra Olt. ”Mi-a plăcut fotbalul de mic, jucam în liga a V-a la mine în comună, în Crâmpoaia, când a venit cineva, s-a uitat la mine și mi-a luat numărul de telefon. O săptămână mai târziu m-a sunat și mi-a zis să mă duc la probe. Așa am ajuns să joc la Piatra Olt. Aveam 18 ani. Mereu mi-am dorit să ajung în prima ligă, însă nu m-am gândit niciodată că voi ajunge la o echipă așa mare cum e Craiova”, spunea Bancu în 2017.
Cariera lui Bancu a început cu adevărat la 20 de ani. A început să joace în Liga a II-a, la Rapid Piatra Olt, apoi la FC Olt Slatina. Evoluțiile din eșalonul secund l-au adus în vizorul scouterilor Universităţii Craiova. Bancu a impresionat în cele 4 meciuri directe cu FC Olt Slatina, din Liga a II-a, iar în iulie 2014, pentru doar 80.000 de euro, acesta era transferat de trupa din Bănie.
Tot în 2014 a venit și prima accidentare gravă: fractură de tibie și peroneu. Cauzată de Alin Șeroni, pe atunci la Viitorul. Accidentarea a avut urmări neașteptate pentru Nicușor Bancu. În 2016, chiar înainte de finalul play-out-ului, fotbalistul de la Craiova a suferit o noua operatie. Medicii au încercat să-i extragă tija metalică din piciorul stâng de la vechea operație, însă nu au reușit.
”Au încercat să-mi scoată tija, din păcate nu s-a mai putut, sau din fericire, pentru că doctorii au spus că nu se va mai întâmpla nimic, chiar dacă o țin acolo toată viața. Din contră, voi fi mai puternic, piciorul va fi mai puternic. Restul s-a rezolvat foarte bine, șuruburile mi s-au scos, doar tija a rămas acolo fiindcă nu s-a mai putut scoate. Sper ca acum, după a doua operație, lucrurile să revină la normal și să pot marca și cu piciorul meu de bază”, a povestit Bancu.
O a doua accidentare a apărut în noiembrie 2022, când Bancu era deja titular la națională. Ruptură de ligamente încrucișate și o pauză de nouă luni. Nicușor a lipsit în primele meciuri din preliminariile EURO 2024. În locul său, Edi Iordănescu a mizat de două ori pe Deian Sorescu, o dată pe Mario Camora și o dată pe Raul Opruț. Semn că niciuna dintre soluțiile încercate nu a fost o certitudine.
Cu acele meciuri, dar și cu cele în care a fost suspendat, Bancu ar fi trecut de borna 50 a selecțiilor la națională. Chiar și așa însă, el este în Top 5 fundași stânga din istoria primei reprezentative și cât de curând îl va depăși pe Tibor Selymes și va amenința poziția lui Nae Ungureanu.
Postul de fundaș stânga a fost, cel puțin, în ultimii 50 de ani, unul sărac în soluții la echipa națională. Cu oarecare excepții, tricolorii au avut un titular cert și, o soluție alternativă, derivată de pe alt post.
Singura perioadă în care se poate spune că naționala a fost acoperită pe banda stângă a apărării a fost în perioada Generației de Aur. Selymes evolua ca fundaș, iar când lipsea, sau jocul o cerea, în locul lui era folosit Dorinel Munteanu. Ambii erau jucători de picior stâng, cu mare capacitate de efort.
O situație oarecum asemănătoare a fost și când Raț și Chivu evoluau pentru tricolori. Inițial, Chivu a fost fundașul stânga, dar după ce a apărut Raț a trecut în centru, sau chiar la mijloc. Totuși, în rarele meciuri în care Raț a lipsit, Chivu l-a înlocuit. Raț este, de departe, cel mai longeviv fundaș stânga din istoria naționalei, cu 113 selecții la lot.
Al doilea fotbalist, ca longevitate, pe acest post, este Nicolae Ungureanu. Fostul craiovean și apoi stelist, a arestat acest post timp de aproape șapte ani. Nu prea a avut rival până când Michael Klein a fost retras din linia de mijloc. Alternativa lui Klein a fost de multe ori Iosif Rotariu, desi ambii erau la origine mijlocași.
Mergând și mai înapoi în istoria naționalei, Mihai Mocanu a fost fundașul stânga la CM 1970. Fostul petrolist a fost declarat, în 2000, cel mai bun fundaș stânga din istoria echipei naționale.
Mihai Mocanu a fost poreclit Nașul lui Jairzinho, deoarece la meciul României, contra Braziliei, de la Mondialul mexican, l-a luat pe acesta om la om și nu l-a lăsat să respire. Ba, de vreo două ori, l-a aruncat, în duelul direct, dincolo de gazon pe pista de la Guadalajara.
După ce s-a a încheiat conturile cu naționala, pe postul lui au jucat Augustin Deleanu, Teo Anghelini (care a evoluat și fundaș dreapta) și Ion Munteanu. Apoi a venit rândul lui Ungureanu, titular de neclintit în primul mandat al lui Mircea Lucescu la națională.
Primul fundaș stânga de top de la naționala României, a fost Raffinsky, a jucat de 20 de ori sub tricolor, reușind să marcheze o dată. Și el provenea din mijlocaș.
Raffinsky a evoluat cu România la două Campionate Mondiale, în Uruguay, în 1930, și în Franța, în 1938. La vremea respectivă, acum aproape o sută de ani, posturile erau cumva orientative, doar portarul și atacanții fiind siguri de poziția lor.
2017 – prezent Nicușor Bancu (Deian Sorescu)
2002 – 2016 Răzvan Raț (Cristi Chivu)
2000 – 2002 Cristi Chivu (Iulian Filipescu)
1998 – 1999 Iulian Filipescu (Dorinel Munteanu)
1994 – 1997 Tibor Selymes (Dorinel Munteanu)
1992-1993 Dorinel Munteanu (Tibor Selymes)
1988 – 1991 Michael Klein (Iosif Rotariu)
1981 – 1988 Nicolae Ungureanu (Nelu Stănescu)
1979-1981 Ion Munteanu (Nicolae Ungureanu)
1974 – 1979 Teodor Anghelini (Iosif Vigu)
Răzvan Raț 113 meciuri
Nicolae Ungureanu 56 meciuri
Tibor Selymes 46 meciuri
Nicușor Bancu 44 meciuri
Mihai Mocanu 33 meciuri
Dorinel Munteanu 29 meciuri
Cristi Chivu 23 meciuri
Ion Munteanu 23 meciuri
Michael Klein 19 meciuri
CM 1930 Laszlo Raffinsky
CM 1934 Vasile Deheleanu
CM 1938 Laszlo Raffinsky
CM 1970 Mihai Mocanu
CE 1984 Nicolae Ungureanu
CM 1990 Michael Klein
CM 1994 Tibor Selymes (Dorinel Munteanu)
CE 1996 Tibor Selymes
CM 1998 Iulian Filipescu
CE 2000 Cristi Chivu
CE 2008 Răzvan Raț
CE 2016 Răzvan Raț
CE 2024 Nicușor Bancu