News

Nicușor Constantinescu, condamnat la opt ani de închisoare în dosarul „Fantasio”

18.03.2021 | 15:23
Nicusor Constantinescu condamnat la opt ani de inchisoare in dosarul Fantasio
Nicușor Constantinescu, condamnat la opt ani de închisoare în dosarul "Fantasio" Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nicușor Constantinescu a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare în dosarul finanţării ilegale a fundaţiilor Fantasio şi Thalia. Magistraţii de la Curtea de Apel Galaţi au menținut pedeapsa primită de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în anul 2018.

Judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis atunci că acuzațiile aduse de Direcția Națională Anticorupție sunt întemeiate. Potrivit procurilor DNA, pe parcursul anului 2012, Constantinescu Nicuşor Daniel, alături de inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina şi Fundaţia Fantasio, a constituit un grup infracţional organizat.

ADVERTISEMENT

Scopul acestuia a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, dar şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală. În același dosar, fostul producător general la TVR și fost angajat al Consiliului Județean Constanța, Cristian Zgabercea, a primit trei ani de închisoare cu suspendare.

Nicușor Constantinescu, condamnat la opt ani de închisoare în dosarul „Fantasio”

Decizia magistraților de la Curtea de Apel Galați este definitivă. Până acum, Nicușor Constantinescu a strâns nu mai puțin de 32 de ani de închisoare cu executare. Aceștia au fost cumulați din cinci sentințe definitive.

ADVERTISEMENT

În cursul anului 2012, Constantinescu Nicuşor Daniel, ajutat de Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu Carmen Florentina, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, care decurgeau din calitatea de preşedinte al CJ Constanţa. Acesta a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei. Banii reprezentau finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii.

Finanţarea şi plăţile au fost făcute doar în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără să se respecte normele legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 350/2005, cu privire la regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, atribuite pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale. Acestea stipulează, în mod expres, principiile şi regulile în care se fac finanţările nerambursabile din fonduri publice.

ADVERTISEMENT

„În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, beneficiind de ajutorul aceloraşi doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive. Şi de această dată, finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate numai în baza hotărârilor Consiliului Judeţean”, se arată într-un comunicat DNA.

În acest moment, Nicușor Constantinescu se află în spatele gratiilor. Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța are de ispășit mai multe condamnări definitive.

ADVERTISEMENT

Acesta a primit pedepse cu închisoarea în alte patru dosare. Are de executat o pedeapsă de zece ani în dosarul perdelelor forestiere, câte cinci ani de închisoare în dosalele Centrului Militar Zonal și al retrocedărilor și alți patru, în dosarul elicopterului SMURD.

ADVERTISEMENT