News

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJ Constanţa, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în dosarul Siutghiol

10.07.2020 | 15:00
Nicusor Constantinescu fostul presedinte al CJ Constanta condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare in dosarul Siutghiol
ADVERTISEMENT

Nicușor Constantinescu a fost condamnat, vineri, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul privind achiziția unui elicopter care ulterior a fost preluat de SMURD şi care s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol.

Decizia a fost dată de Curtea de Apel Constanța. Aceasta a hotărât să respingă ca nefondat apelul declarat de Nicuşor Constantinescu împotriva deciziei Tribunalului Constanța la această pedeapsă.

ADVERTISEMENT

Pe lângă condamnare, Constantinescu a fost obligat şi la plata a 2.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare. Decizia Curţii de Apel Constanţa este una definitivă.

Nicușor Constantinescu a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare dosarul Siutghiol

Anul trecut, în luna mai, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Nicuşor Constantinescu la patru de ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Totodată, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de Judeţul Constanţa şi de Consiliul Judeţean Constanţa, obligându-l pe Nicuşor Constantinescu la plata sumei de un milion de lei, reprezentând despăgubiri civile.

În 2015, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa. Conform rechizitoriului, în anul 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

ADVERTISEMENT

Ce spun procurorii DNA

Conform celor de la DNA, ”la data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” și „Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență), a elicopterului respectiv”, conform G4Media.

Apoi, pe 1 iulie 2013, ”inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul.

ADVERTISEMENT

Prin această acțiune, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv.

Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului”.

În 15 decembrie 2014, un elicopter SMURD cu patru persoane la bord, doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa, s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. Toţi membrii echipajului au murit în urma accidentului.

În momentul producerii accidentului, elicopterul se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa.

ADVERTISEMENT