News

Nicușor Dan a câștigat procesul de 1 milion de lei cu regina retrocedărilor. Octogenara Maria Cocoru, acuzații grave la adresa primarului

Nicușor Dan a câștigat procesul cu Maria Cocoru, o celebră octogenară care a reușit să intre în posesia mai multor imobile din București. Femeia îi ceruse despăgubiri de 1 milion de lei actualului primar general.
14.06.2022 | 16:06
Nicusor Dan a castigat procesul de 1 milion de lei cu regina retrocedarilor Octogenara Maria Cocoru acuzatii grave la adresa primarului
Nicușor Dan a castigat procesul cu Maria Cocoru, octogenara care deține o parte din parcurile IOR și Brâncuși / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Maria Cocoru este un personaj cu totul special pe piața imobiliară din București. Nimeni nu știe cum arată și se cunosc puține lucruri despre trecutul ei, însă a reușit să intre în posesia unor terenuri cu o valoare de zeci de milioane de euro în București, ca urmare a unor proceduri de retrocedare directă. Femeia de 87 de ani a primit, în 2006, 11,2 hectare din parcul IOR, iar în 2011 a fost împroprietărită cu 14.000 mp în parcul Brâncuși, sectorul 3 (situat în apropiere de parcul IOR). ”Miliardara fără chip”, așa cum a fost numită Maria Cocoru de presă, l-a dat în judecată pe Nicușor Dan, pe motiv că acesta a lansat o campanie agresivă de denigrare asupra ei, pe vremea când era deputat și șef al Asociației Salvați Bucureștiul.

Octogenara latifundiară i-a cerut lui Nicușor Dan despăgubiri de 1 milion de lei

La sfârșitul săptămânii trecute, Nicușor Dan a câștigat apelul formulat de Maria Cocoru, prin care aceasta solicita constatarea caracterului ilicit al faptelor constând în prezentarea prin mijloace social media, în presa scrisă și audiovizuală a unor afirmații calomnioase și mincinoase, care au adus atingere demnității, onoarei și reputației.

ADVERTISEMENT

Femeia i-a cerut despăgubiri de 1.000.000 de lei actualului primar general al Capitalei, care a avut două postări referitoare la proprietara parcului Brâncuși și care au fost considerate instigatoare de către aceasta.

Parcul Brâncuși din sectorul 3, retrocedat în vremea primarului Sorin Oprescu

”În motivare, reclamanta a învederat că este proprietara mai multor imobile din Municipiul București, dreptul de proprietate fiindu-i reconstituit, în aplicarea dispozițiilor Legii nr.10/2001 prin dispoziții ale Primarului General al Municipiului București și hotărâri judecătorești rămase definitive și irevocabile.

ADVERTISEMENT

Unul din imobilele pe care le deține în proprietate este situat în .., 4A, înscris în cartea funciară … UAT București Sector 3, categoria de folosință curți-construcții, imobil ce i-a fost restituit în natură prin Dispoziția Primarului General nr. …/04.04.2011. Dispoziția Primarului General a fost emisă ca urmare a unui control judecătoresc, în baza Sentinței Civile nr. 1373/26.10.2006 pronunțată de Tribunalul București Secția a III-a București, definitivă și irevocabilă.

Conform Regulamentului Local de Urbanism – parte integrantă din PUG-ui în vigoare, aprobat prin HCGMB nr. 269/2000, acest imobil este încadrat în subzona L4a – subzona locuințelor colective înalte cu P+5 – P+10 niveluri, formând ansambluri preponderent rezidențiale situate în afara zonei protejate”, se arată în motivarea acțiunii de pe fond.

ADVERTISEMENT

Maria Cocoru acuză o ”campanie agresivă” a membrilor USR împotriva ei

Maria Cocoru spune că proprietatea sa a fost ocupată în mod abuziv de Primăria Sectorului 3, care a amenajat un ”așa-zis parc Constantin Brâncuși”, acesta neavând niciodată statutul de parc.

Începând cu anul 2018, când primarul Negoiță a anunțat că urmează să demoleze parcul, pentru a o pune în proprietate pe Maria Cocoru, ”s-a trecut la o campanie extrem de agresivă (cu multe amenințări, distrugerea gardului uneia din proprietăți) ca urmare a inițiativei pârâtului, acesta fiind încă de pe atunci în campanie electorală pentru Primăria Municipiului București”, a mai povestit octogenara.

ADVERTISEMENT

Ea a mai relatat instanței că ”un grup de indivizi”, în fapt membri ai partidului USR, senatori, consilieri generali, consilieri locali și membri ai unor ONG-uri, au creat un grup pe rețeaua de socializare Facebook, prin care au început ”o campanie de denigrare și amenințare”, au blocat lucrările și au invitat presa să facă ”publicitate negativă la adresa ei”.

Maria Cocoru, omul rechinilor imobiliari? Ce spunea Nicușor Dan acum 3 ani

”Cu ocazia participării în emisiunea menționată, pârâtul (Nicușor Dan, n.r.) a continuat să formuleze acuzații deosebit de grave și false relative la implicarea ei în obținerea de imobile care sunt parcuri prin acte false precizând de aceasta dată că dna Cocoru Maria (min 1:47:58) deține astfel de proprietăți care ar trebui răscumpărate.

Se mai face referire la ea ca la o persoană “care acționează ca un paravan” și în spatele căreia s-ar afla “rechini imobiliari, samsari de terenuri” sau diverse “persoane sus-puse”.

Tot în această emisiune se face afirmația că retrocedările sunt obținute cu certitudine cu acte false, acte cu care s-ar fi indus în eroare instanțele de judecată sau autoritățile cu atribuții în aplicarea Legii nr. 10/2001”, a mai reclamat femeia.

Maria Cocoru: ”Mormântul soțului meu a fost profanat”

Maria Cocoru le-a mărturisit judecătorilor că, de 15 ani, este supusă unui adevărat linșaj mediatic, că este urmărită, filmată și amenințată. Ea susține că mormintele soțului și a fratelui au fost profanate, în scopul intimidării și determinării de a ceda imobilele pe care le deține.

Toate aceste lucruri ”i-au creat grave probleme de sănătate, având în prezent un diagnostic extrem de grav, drept urmare va solicita daune morale tuturor instiuțiilor și persoanelor care se fac vinovate de starea ei de sănătate”.

Cum au ajuns parcurile din sectorul 3 în posesia femeii

Acțiunea Mariei Cocoru a fost respinsă atât pe fond, cât și în apel, instanța motivând că articolele incriminate, pe care Nicușor Dan le-a postat pe pagina lui de Facebook, nu sunt altceva decât opinii care ”au păstrat echilibrul între interesul public și cel privat”. Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Maria Cocoru a intrat în posesia a zeci de hectare de teren în sectorul 3 după ce a preluat drepturile litigioase de la moștenitorul moșiei Dudești-Ciolpea, conform informațiilor apărute în presă. Ea ar fi primit parcele de teren în zona școlii Ilioara, Parcul Cuza, sau terenul pe care s-a construit, ulterior centrul comercial Park Lake.

ADVERTISEMENT
Tags: