Școala Națională de Studii Politicii și Administrative este zguduită de scandalul în care sunt implicați profesorii Alfred Bulai și Marius Pieleanu, acuzați că au hărțuit sexual, de-a lungul anilor, mai multe studente. Bulai a fost dat afară de SNSPA, după cum a anunțat rectorul Remus Pricopie, în timp ce Pieleanu s-a suspendat din funcție în perioada în care va fi anchetat de comisa de etică.
SNSPA a avut probleme în instanță cu Municipiul București (Primăria Capitalei), prin primarul general Nicușor Dan, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Dosarul al cărui obiect este “pretenții” a fost înregistrat pe 28 iulie 2022 la Judecătoria Sectorului 1.
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată, reclamantul a solicitat obligarea SNSPA la plata sumei de 39.827,42 lei, reprezentând debite calculate astfel: contravaloarea lipsă folosinţă teren pentru perioada trimestrul I 2021 – trimestrul II 2022; trimestrele I, II şi III din anul 2021 şi trimestrele I şi II din anul 2022 în cuantum de 37.635,63 lei; dobândă legală penalizatoare aferentă debitului principal, calculată până la data de 30.06.2022, în cuantum de 2.191,79 lei.
Așadar, în total este vorba despre despăgubiri civile de 79.654,84 lei (aproximativ 16.000 euro), sumă pe care primarul general a cerut-o pentru lipsa de folosință a unui teren cu destinație publică aflat în proprietatea Primăriei Capitalei și dat în folosința SNSPA. Instituția are două sedii (Bulevardul Expoziției și strada Povernei), un centru de conferințe (în zona Batiștei), două cămine pentru studenți (în zona Băneasa) și unul în zona Aleea Giurgiului.
La termenul din 12 ianuarie 2023, SNSPA, prin consilier juridic, a depus cerere de amânare a judecării cauzei și înscrisuri doveditoare în acest sens, în vederea soluționării litigiului pe cale amiabilă și a încheierii contractului de concesiune. Instanța a încuviințat cererea de amânare formulată de către pârâtă și a pus în vedere acesteia ca rezultatul demersurilor întreprinse să se regăsească la dosarul cauzei.
La termenul din 27 aprilie 2023, SNSPA, prin consilier juridic, a depus înscrisuri şi a arătat că a fost achitat debitul. În acest context, Primăria, prin primarul general, a renunțat la judecată pe 17 martie 2023. Instanţa a reţinut că procesul civil porneşte la iniţiativa reclamantului care fixează prin actul de sesizare obiectul şi limitele procesului.
A mai menționat că reclamantul are, asupra procesului, în condiţiile legii, un drept de dispoziţie reglementat de prevederile art. 9 Cod de procedură civilă, manifestat inclusiv prin posibilitatea ca, în conformitate cu art. 406 alin. 1 Cod procedură civilă, să renunţe la judecarea cauzei, în tot sau în parte, verbal, în şedinţa de judecată, sau prin cerere scrisă.
Instanţa a reţinut că, în cauză, reclamantul a formulat în scris cerere de renunţare la judecata acțiunii la data de 17.03.2023. Instanța a mai reținut că, reclamantul fiind cel care a inițiat demersul judiciar, acesta are dreptul de a renunța la judecată, fără vreo obligație de a justifica în vreun fel manifestarea sa de voință și fără vreo constrângere de ordin temporal în privința acesteia.
În dosar se menționează că renunțarea la judecată poate fi făcută oricând în cursul judecății și trebuie să fie expresă și neechivocă, neputând fi dedusă din alte susțineri ale părții. În speță, s-a depus o cerere de renunțare la judecată ulterior primului termen de judecată din data de 12.01.2023, înscris din care reiese manifestarea expresă și clară de voință în acest sens.
Ținând cont de de data formulării cererii, respectiv ulterior primului termen de judecată cu părţile legal citate, fiind necesar acordul părții adverse, instanţa a dispus citarea pârâtei cu copie a cererii de renunţare la judecată, în vederea exprimării acordului expres sau tacit, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
Având în vedere dispozițiile legale sus menționate și ținând seama de manifestarea de voință anterior arătată, în raport de împrejurarea că pârâta a arătat la termenul din data de 27.04.2023 că este de acord cu cererea de renunţare, manifestând, în acest fel, un acord expres faţă de aceasta, instanța a menționat că urmează să ia act de renunţarea la judecata cererii de chemare în judecată. Această decizie a fost luată pe 5 mai 2023 de Judecătoria Sectorului 1.