News

Nicușor Dan a sesizat DNA după o verificare la STB. A semnalat nereguli în achiziția tramvaielor noi

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat marți că a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu privire la un contract încheiat de STB pentru cumpărarea unor tramvaie noi.
06.09.2022 | 11:52
Nicusor Dan a sesizat DNA dupa o verificare la STB A semnalat nereguli in achizitia tramvaielor noi
Nicușor Dan a sesizat DNA cu privire la un contract încheiat de STB pentru cumpărarea tramvaielor noi. Foto: facebook.com/NicusorDan.ro - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a transmis pe Facebook că a trimis sesizarea la DNA și a pus câteva întrebări despre care crede că sunt foarte importante pentru bucureșteni. Edilul a mai dezvăluit că în prim-plan apare o firmă care cumpăra componente din Rusia.

Nicușor Dan aduce conducerea STB la DNA

De asemenea, în postare, Nicușor Dan a subliniat că achiziția de tramvaie noi a fost demarată de STB în 2019 și încheiată în 2020. Firma care a câștigat licitația la acea vreme este Electroputere VFU Pașcani. ”Întrebările la care sunt sigur că bucureștenii ar dori să afle răspunsul sunt:

ADVERTISEMENT

1. De ce conducerea STB reprezentată de la acea dată a continuat demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziție, deși la momentul aprobării raportului de procedură nu avea alocate fondurile necesare în conformitate cu prevederile legale?

2. De ce STB a decis încă din anul 2019 să achiziționeze tramvaie de 18 metri în contextul în care fluxul de călători ar justifica o nevoie de tramvaie mai lungi?

ADVERTISEMENT

Ce făcea firma VFU Pașcani

Opțiunea STB a fost pentru VFU Pașcani, care aducea componente din Rusia și vindea apoi la prețuri majorate”, a transmis Nicușor Dan. Primarul general al Capitalei a completat că situația semnalată a fost agravată de o acțiune în instanță.

Practic, reprezentanții VFU Pașcani au introdus o cerere de penalități în valoare de 1% pe zi din valoarea contractului, până la încheierea înțelegerii cu STB.

ADVERTISEMENT

Amintim că la 1 octombrie 2019, STB a deschis o nouă licitație pentru 40 de tramvaie scurte de 18 metri. Era a doua licitație făcută de conducerea Societății de Transport București, după cea pentru 100 de tramvaie noi de 36 de metri lungime.

În urmă cu trei ani, la începutul lunii octombrie, valoarea achiziției se ridica la peste 307 milioane de lei. Exista și posibilitatea suplimentării cu încă 461 de milioane de lei, dacă mai erau comandate încă 60 de tramvaie.

ADVERTISEMENT

PMB a publicat la data de 11 decembrie 2018 anunţul pentru achiziţia a 100 de tramvaie de 36 metri. Valoarea estimată a contractului: aproximativ 180 de milioane de euro.
 

ADVERTISEMENT