Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a vorbit, marți seara, despre motivele pe baza cărora a luat decizia de a candida la alegerile prezidențiale de anul viitor, un anunț care a surprins clasa politică românească.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a vorbit, luni seara, despre motivele pentru care a luat decizia de a candida la alegerile prezidențiale de anul viitor, în urma anunțului făcut luni seara.
„Probabil că dacă nu aș fi fost întrebat încă din acea vineri, 6 decembrie, când s-au anulat alegerile, probabil că această decizie ar mai fi durat câteva zile. Însă pentru că întrebarea mi s-a pus și pentru că inclusiv au fost oameni care au spus numele meu ca variantă, oameni din sociatatea civilă, din politică, eram dator cu un răspuns, și asta a grăbit analiza”, declarat Nicușor Dan la Digi 24.
În opinia candidatului la Cotroceni, ceea ce s-a întâmplat după primul tur al alegerilor prezidențiale, în 24 noiembrie, a reprezentat un moment de cotitură în societatea românească și în acțiunea electoratului. Oamenii au transmis că vor o schimbare fundamentală în România, dincolo de victoria canndidatului independent Călin Georgescu, care a reprezentat un cutremur politic.
„Eu cred că ceva s-a schimbat fundamental în România după 24 noiembrie. Că, față de precedentele alegeri în care oamenii veneau și spuneau avem o mică speranță, n-avem nici o speranță sar votăm răul cel mai mic, acum a fost un mesaj foarte, foarte clar că trebuie să se schimbe ceva fundamental în România, dincolo de persoana domnului Georgescu. Ăsta a fost mesajul oamenilor, că nu se mai poate”, a spus Nicușor Dan.
Raportat la acest mesaj pe care l-a dat electoratul, a explicat primarul, el și-a făcut o analiză proprie și ajuns la concluzia că deține niște „atribute care îl califică” pentru cursa prezidențială de anul viitor.
„Și atunci, cred că față de acest mesaj, fiecare dintre noi, inclusiv partidele, care încep să se comporte altfel zilele astea, și-a făcut propria analiză pe acest moment pe care România îl trăiește și și-a pus întrebarea cu ce poate să contribuie la asta. Și în urma analizei pe care am făcut-o, a rezultat și un profil de președinte și concluzia că am niște atribute care mă califică”, a spus el.
Nicușor Dan a fost întrebat și dacă are un sondaj pe care să se bazeze în această competiție, mai ales cu mesaje deloc încurajatoare de la celelalte partide, PSD, PNL, UDMR și USR.
„Am făcut un sondaj dar care este- teoria sociologică spune că nu faci sondaj pe emoții- nu trebuie să faci noi am făcut un sondaj foarte rapid doar ca să măsoare un nivel de încredere și ca să măsoare niște tendințe și așeptări ale oamenilor”, a spus Nicușor Dan care a precizat că această măsurătoare s-a făcut săptămâna trecută.
„Sondajul mi-a spus că există pe de-o parte un nivel de încredere pentru persoana mea și pe de altă parte că există un nivel de așteptare pentru atributele pe care eu le am”, a arătat Nicușor Dan.
În privința echipei cu care lucrează, primarul general a spus că este vorba de oamenii cu care lucrează, unii de doi -trei ani, unii de cinci-șapte, cu care a făcut campania în urma căreia s-a născut USB și ulterior USR. „Să zicem zece persoane apropiate cu care mă consult”, a spus el.
Candidatul la Cotroceni a fost întrebat și despre riscurile acestei curse prezidențiale, spunând că nu le vede, câtă vreme este perceput ca un om care vrea să facă bine și din altă poziție față de cea de primar general.
„Eu nu văd riscuri, pentru că, atâta timp cât este vorba de o decizie onestă, în care transmit oamenilor că pot să ajut din altă poziție decât din cea în care m-au ales, nu cred că este la persoana mea este vreo supiciune că aș face asta ca să am eu cine știe ce folos”, a mai spus Nicușor Dan.