Nicușor Dan susține că în momentul în care prefectura Capitalei va ataca în instanță PUZ-ul, zeci de construcții ridicate ilegal în zone protejate vor intra în legalitate și acuză interese „controversate” într-un astfel de demers.
Nicușor Dan a declarat duminică că luni, 6 februarie, prefectul municipiului București intenționează să atace în instanță reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a orașului, și precizează că în momentul în care prefectul atacă în instanță un act, acesta se suspendă imediat și prin urmare construcțiile ridicate ilegal vor intra în legalitate.
„Prefectul municipiului Bucureşti intenţionează ca mâine, 6 februarie, să atace în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a municipiului Bucureşti. Asta înseamnă, pe scurt, liber la blocuri între case în întreaga zonă istorică a municipiului Bucureşti.
Conform legii, dacă prefectul atacă orice act administrativ, el este suspendat pe durata pe care litigiul se desfăşoară. Asta înseamnă că, timp de un an sau doi din momentul în care această acţiune este iniţiată, nu vom mai avea reglementare de urbanism pe zona istorică a municipiului Bucureşti”, a declarat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă susținute duminică, asta după ce în presă apăruseră deja informații cu privire la demersul prefectului capitalei, Toni Greblă, numit de PSD în această funcție.
Nicușor Dan susține că efectele acestei acțiuni a prefectului vor fi „de o gravitate extraordinară”, prin faptul că regimul de protecție al zonelor istorice va dispărea efectiv și proiectele aflate în curs de autorizare vor trebui reluate.
„Dispare regimul de protecţie al zonelor istorice. Adică, de exemplu, investitorul care a construit blocuri în curtea vilei Filipescu din bulevardul Aviatorilor va putea să vină la Primăria municipiului Bucureşti să ceară intrarea în legalitate a acelor blocuri. Sau orice proprietar de clădire din zona istorică va putea să vină la Primăria Capitalei şi să ceară demolarea acelei case, iar dacă primarul refuză, va da în judecată şi va spune că acea casă nu este protejată de nimic”, a spus primarul Capitalei.
Primarul Capitalei susține că demersul prefectului ar avea la bază o adresă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, adresă care ar conţine pasaje întregi din documentele unei asociaţii care „apără investiţii controversate din Bucureşti”.
Nicușor Dan a calificat demersul prefectului ca fiind absurd, în condițiile în care actualul regulament se aplică din anul 2000 și baza acestuia au fost emise câteva zeci de mii e autorizaţii în zona istorică a Capitalei.
„Deodată, în anul 2023, după 23 de ani, de pe o zi pe alta, prefectul vrea să îl atace. Evident că ne întrebăm de ce, ce vrea prefectul să facă cu asta? Răspunsul este foarte simplu: pentru că prima oară, această administraţie a început să aplice acest Regulament.
Pentru prima oară această administraţie a respins câteva sute de cererii de autorizaţii, blocuri între case, blocuri pe spaţii verzi, pentru că nu respectau regulamentul zonei construite protejate. Pentru prima oară această administraţie a făcut sesizări la DNA pentru încălcări flagrante ale acestui regulament.
Şi atunci toţi oamenii aşa-zişi investitori, de fapt speculatori imobiliari, împreună cu toţi oamenii din administraţie care i-au ajutat de-a lungul timpului au început să pună presiune că atace exact sursa, acel document pe care toţi l-au încălcat, Regulamentul zonei istorice a Bucureştiului”, a mai spus Nicuşor Dan care a susținut că Inspectoratul de Stat în Construcţii „apără interese private speculative”.
În susținerea acestor acuzații, primarul Bucureștiului a prezentat un document din 14 decembrie 2022, prin care şeful ISC transmite prefectului adresă prin care apreciază că PUZ Zone protejate este nelegal. Nicuşor Dan a întrebat retoric cum poate ISC să facă apreciere asupra unui document asupra căruia nu a făcut verificări şi pe care l-a aplicat timp de 23 de ani.
„Şi care e motivaţia prefectului, oficială, în baza căreia vrea să atace PUZ zone construite protejate: pentru că există suspiciuni existente în diverse medii. Aceasta este motivaţia. Deci pentru că există suspiciuni în diverse medii, noi aruncăm totul în aer, inclusiv convenţii internaţionale la care România este parte.
Sper ca în urma acestui avertisment public pe care eu îl lansez instituţiile statului român să reacţioneze şi să împiedice acest act de iresponsabilitate”, a mai adăugat Nicuşor Dan.