News

Nicușor Dan, anunț în privința subvenției la căldură: ”Primăria ar putea plăti 100 – 200 de milioane de lei în plus”

Nicușor Dan a anunțat că și în următorul sezon rece Primăria Capitalei va sprijini bucureștenii cu o subvenție la prețul căldurii. Edilul spune că instituția ar putea plăti până la 200 de milioane de lei în plus.
29.10.2021 | 11:14
Nicusor Dan anunt in privinta subventiei la caldura Primaria ar putea plati 100  200 de milioane de lei in plus
ADVERTISEMENT

Așteptat să anunțe, vineri, prețul pe care bucureștenii îl vor plăti pentru căldură în iarna care urmează, Nicușor Dan a venit doar cu informații în privința subvenției acordate de Primărie.

Primarul a spus că prețul va fi aflat în următoarele zile, după ce Termoenergetica va avea aprobarea celor de la ANRE.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan, despre subvenția la căldură din această iarnă: ”Primăria ar putea plăti 100-200 de milioane de lei în plus”

Într-o conferință de presă susținută vineri, la sediul Primăriei Generale, Nicușor Dan a anunțat că autoritățile locale ar putea plăti 100 – 200 de milioane de lei în plus față de subvenția anuală de 950 de milioane de lei. Acesta a precizat că decizia finală aparține Consiliului General al Capitalei (CGMB).

Edilul a mai adăugat că, în prezent, Municipalitatea suportă 2 treimi din prețul gigacaloriei, restul fiind achitat de către populație.

ADVERTISEMENT

”În acest moment, subvenția anuală pe care primăria o plătește este de 950 de milioane de lei. În ultimul deceniu, au fost ani în care s-au plătit 500 de milioane, 600 de milioane. Problemele din sistemul de termoficare sunt acele milioane lipsă.

Acum, noi avem prevăzut în buget, și chiar vom plăti 950 de milioane pentru anul 2021. E posibil să suplimentăm această sumă. Decizia o să o luăm în funcție de ceea ce decis autoritățile în privința ajutorarea marilor orașe care au sisteme centralizate de încălzire.

ADVERTISEMENT

Ce vreau să fie foarte clar este că, în continuare, primăria Municipiului București o să plătească o parte din preț. Acum este de 2 la 1, ea poate fi și mai mare. Nu putem estima acum pentru că nu avem prețul gigacaloriei. 

În momentul ăsta plătim 950 de milioane și putem să plătim încă 100 – 200 de milioane în plus, dar decizia o va lua CGMB”, a afirmat primarul general.

ADVERTISEMENT

Până la 1 noiembrie, prețul gigacaloriei real era de 206 lei producția, 220 transportul, la care se adaugă TVA-ul de 19%, rezultând un preț de 506 lei gigacaloria.

”Din 506 lei, oamenii plătesc 164, iar restul plătește primăria Capitalei. În aceste zile o să se stabilească. Termoenergetica se va duce către ANRE cu prețul care va trebui aprobat. În acel moment o să avem prețul total”, a mai spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan promite că în iarna lui 2021-2022 ”va fi puțin mai bine” decât în iarna trecută, în privința încălzirii

În privința problemelor legate de avarii și problemele cu furnizarea căldurii, Nicușor Dan promite că în această iarnă ”va fi puțin mai bine”.

”În 2-3 ani o să fie mult mai bine, în iarna următoare va fi puțin mai bine decât iarna trecută. Cu avariile inerente, o să avem căldură puțin mai mult decât anul trecut”, a mai declarat edilul.

ADVERTISEMENT