News

Nicuşor Dan anunţă că Bucureştiul a trecut pe lângă faliment. “Am stins datorii de trei miliarde de lei”

Primăria Capitalei începe anul 2023 fără datorii. Nicuşor Dan anunţă că toate datoriile acumulate în precedentul mandat au fost plătite
11.01.2023 | 11:03
Nicusor Dan anunta ca Bucurestiul a trecut pe langa faliment Am stins datorii de trei miliarde de lei
Nicuşor Dan anunţă stingerea datoriilor Primăriei Capitalei Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că Bucureștiul a trecut pe lângă un faliment, anunțând totodată că a închis datoriile curente ale Primăriei Generale, în condițiile în care a preluat o datorie de trei miliarde de lei.

La sfârşitul lui 2020 conturile Primăriei Capitalei erau poprite

Nicușor Dan susține că în mandatul Gabrielei Firea se cheltuiau în fiecare lună sume de bani mai mari decât încasările, astfel încât s-a ajuns la datorii uriaşe acumulate. Acum, Primăria Municipiului Bucureşti a început anul 2023 fără datorii curente, a anunţat actualul edil general.

ADVERTISEMENT

“La sfârşitul anului trecut, am stins datoriile curente ale Primăriei Capitalei, deci am început anul 2023 fără datorii curente. De ce este asta important? Este important să avem încrederea mediului privat, bănci şi companii, pentru că e important ca la lucrările noastre să vină companii private care să lucreze – şi vin.

Şi am văzut un exemplu la sfârşitul anului trecut – a trebuit să împrumutăm repede 500 de milioane de lei, pentru a evita colapsul sistemului de termoficare şi, având această încredere, am reuşit”, a spus Nicuşor Dan.

ADVERTISEMENT

Nicuşor Dan a reamintit că atunci când a preluat mandatul de primar, în toamna lui 2020, datoriile primăriei se ridicau la aproximativ trei miliarde de lei.

“De unde am plecat? Am plecat de la o datorie curentă de trei miliarde de lei. (…) Şi am plecat de la o listă de 150 de companii şi persoane private care ne popriseră conturile la sfârşitul anului 2020”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT

Nicuşor Dan a ţinut să sublinieze că Bucureştiul a trecut pe lângă faliment.

“A fost un efort foarte mare pentru a ajunge în situaţia de azi. Şi Bucureştiul a trecut realmente pe lângă un faliment, adică, pe lângă închiderea principalelor servicii publice, transport public, sistem de termoficare.

Adică eram în situaţia aşa cum RADET-ul a falimentat în 2019, eram foarte aproape cu STB-ul de asta şi eram foarte aproape de lipsă de furnizare gaz, dincolo de toate celelalte servicii publice, spitale şi aşa mai departe. De ce se întâmplă asta? Pur şi simplu pentru că ani de zile Primăria, lună de lună, cheltuia mai mult decât avea”, a mai spus primarul Capitalei.

ADVERTISEMENT