News

Nicușor Dan anunță un studiu privind calitatea aerului în Capitală: ”Avem deja infringement pe mediu”

Nicuşor Dan a anunțat demararea unui studiu privind calitatea aerului în Capitală, în condițiile în care există două proceduri de infrigement de la CE.
21.05.2021 | 13:49
Nicusor Dan anunta un studiu privind calitatea aerului in Capitala Avem deja infringement pe mediu
ADVERTISEMENT

Vineri, într-o conferință de presă susținută la Primăria Generală a Capitalei, edilul Nicușor Dan a anunțat lansarea în dezbatere publică a caietului de sarcini pentru noul Plan Integrat de Calitate a aerului.

Decizia luată de autorități vine în condițiile în care actualul plan este depășit, folosind date din 2018. Primarul a spus că va fi demarată o licitaţie publică în acest sens, iar termenul realizării este vara anului 2022.

ADVERTISEMENT

Tot vineri, Nicușor Dan a anunțat că în București vor fi create noi alternative pentru locuitorii orașului în a-și petrece timpul liber la sfârșit de săptămână. Mai exact, este vorba despre zone pietonale care vor fi deschise pentru cetățeni.

Nicușor Dan anunță un studiu privind calitatea aerului în Capitală

Nicușor Dan este conștient de faptul că Bucureștiul are o mare problemă în ceea ce privește poluarea aerului. Acesta a anunțat că, recent, a avut o discuție cu Comisia Europeană (CE) pe tema celor două infrigementuri impuse României în ceea ce privește calitatea aerului din Capitală.

ADVERTISEMENT

Pentru a încerca să rezolve această problemă, primarul general a transmis că instituția pe care o conduce își propune ca în vara anului 2022 să lanseze un studiu al calității aerului în București.

”Avem problemă mare cu poluarea aerului. O cunoaște şi Comisia Europeană, suntem în două proceduri de infringement. Am lansat în consultare publică caietul de sarcini pentru Programul de calitate a aerului.

ADVERTISEMENT

Noi, în momentul acesta, funcționăm pe un plan din 2018, despre care Curtea de Justiţie a spus că este nefuncţional şi ştiam că este nefuncţional. Acel studiu se baza pe unul din anul 2014, care folosea date din anul 2003.

Va fi o licitație şi ne dorim ca cele mai bune companii din Europa să participe la această licitaţie,astfel încât la anul îmbunătăţirea aerului să fie reală şi efectivă.

ADVERTISEMENT

Calendarul este să fie gata în vara anului 2022, să avem şi studiul şi noul plan pentru calitatea aerului în Bucureşti, în aşa fel încât să rezolvăm această problemă”, a declarat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB.

Nicușor Dan Sursa foto: INQUAM / George Călin
Nicușor Dan anunță un studiu privind la calitatea aerului în Capitală. Sursa foto: INQUAM / George Călin

Măsurile privind reducerea poluării, prezentate și Comisiei Europene

Edilul a vorbit și despre măsurile pe care le-a prezentat în cadrul discuțiilor cu reprezentaţii Comisiei Europene.

“Am avut o discuţie cu Comisia Europeană. E pe tema celor infringementuri deschide împotriva României pe calitatea aerului în Bucureşti. Acolo i-am anunţat că deschidem această licitaţie publică şi i-am anunţat pe partenerii noştri din Comisie de celelte măsuri pe termen scurt şi mediu pe care le-am luat sau intenţionăm să le luăm.

Am vorbim de suspendarea PUZ-urilor de sector pentru că vizează sute de hectare de spaţii verzi pe care le-am dori libere. Am vorbit de deschiderea licitaţiei pe viitor pentru 100 de autobuze electrice.

Am promis un control al salubrizării şi al şantierelor de construcţii. Asta pe termen scurt, iar pe termen mediu am vorbit de proiectele depuse prni PNRR, sute de hectare în Bucureşti – plantarea unor copaci pe terenuri care acum sunt virane şi metroul de suprafaţă“, a mai spus Nicuşor Dan.

Nicușor Dan anunță deschiderea unor zone pietonale în Capitală

În conferința de vineri, Nicușor Dan a mai anunțat că, începând cu data de 29 mai, în centrul Bucureștiului, străzile vor fi deschise pentru pietoni și închise pentru mașini, pe durata weekend-urilor.

Nicușor Dan anunță deschiderea unor zone pietonale în Capitală. Sursa foto: INQUAM Photos / George Călin

”Aceste zone vor fi deschise în fiecare weekend, până în 17 octombrie, de sâmbăta de la 11 până duminica la ora 21:00. E o invitație pentru bucureșteni de a ieși în aer liber. E un model pe care orașele occidentale l-au experimentat.

Vrem sa dam ocazia să se organizeze evenimente în aer liber, dar este și un test pentru programul mai amplu pe care vrem să-l facem anul viitor. Propunerea a venit de la Asociația ARCEN care continua să fie activa și sa propună lucruri interesante.

Pentru moment nu organizam evenimente, suntem încă într-un context de pandemie. Vom evalua”, a declarat Nicușor Dan, în cadrul conferinței de presă.

ADVERTISEMENT