Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, o instituție subordonată Guvernului României, prin Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, s-a văzut nevoit să apeleze la instanță pentru a-l obliga pe Nicușor Dan să soluționeze cererea legată de defrișarea unor arbori uscați, care nu permit lucrări la viitorul sediu. Litigiul a fost câștigat, pe fond, de reprezentanții IISPV, însă Nicușor Dan a făcut apel.
Institutul funcționează, în prezent, în sectorul 2, în clădirea halelor Bucur Obor, într-un sediu închiriat. În anul 2016, în timpul guvernării Cioloș, între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ANSVSA a fost încheiat un acord prin care un imobil situat în Șoseaua Olteniței nr 35-37, împreună cu terenul aferent a fost preluat în administrarea autorității, în vederea mutării activității IISPV la un sediu nou.
Clădirea are 4 niveluri și o suprafață construită desfășurată de 3.300 mp, valoarea de inventar fiind de 745.488 lei. Terenul neproductiv, în suprafață de 1.851,54 mp, valorează, în prezent, 872.197 lei.
La momentul preluării, imobilul se afla într-o stare avansată de degradare, așa că Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară a demarat lucrări de reparații capitale, conform unei autorizații de construire emisă de Primăria sectorului în 4 martie 2021. Lucrările propriu-zise au început la 1 aprilie 2021, după ce IISPV a încheiat contract cu o firmă executantă.
Conform cererii de chemare în judecată, institutul a solicitat Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului București încă de pe data de 28 mai 2020, un aviz pentru defrișarea vegetației spontane compuse din arbori și arbuști ce obturează căile de acces la exteriorul clădirii și împiedică lucrările de reparații.
Pe 15 iunie 2020, Direcția de Mediu a transmis precizări cu privire la întocmirea documentației necesare pentru obținerea avizului de defrișare, solicitând luarea măsurilor de igienizare a terenului aflat în administrare. Pe 5 octombrie, institutul a revenit cu o nouă solicitare, conform indicațiilor primite, iar pe 26 octombrie a obținut avizul pentru toaletarea unui număr de 4 arbori, urmând ca pentru defrișarea altor 10 copaci să se revină cu o nouă solicitare, după încheierea unui protocol de plantare în compensare, cu Administrația Lacuri Parcuri și Agrement.
Reprezentanții Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară susțin că cei 10 arbori pentru care a solicitat defrișarea erau uscați, în declin biologic avansat și reprezentau un real pericol pentru cei care lucrau la respectivul obiectiv. Totuși, pe 17 noiembrie 2020, IISPV a transmis PMB protocolul de plantare, împreună cu o nouă solicitare de emitere a avizului de defrișare.
Pe 18 ianuarie 2021, Direcția de mediu din cadrul PMB a comunicat că avizul este în curs de emitere, acesta fiind în consultare pe site-ul PMB. După mai multe discuții telefonice și după transmitere unor acte prin care se justifică urgența lucrărilor de defrișare, pe 16 martie 2021, Direcția de Mediu solicită un protocol suplimentar de plantare cu Administrația Lacuri Parcuri și Agrement. Acesta a fost transmis direcției pe 29 martie.
În fine, pe 16 aprilie 2021, Direcția de Mediu din cadrul PMB a transmis că avizul a fost redactat și se află pe biroul primarului Nicușor Dan, pentru aprobare. Până în iunie 2021, la data la care a fost depusă acțiunea în instanță, Nicușor Dan nu soluționase avizul, deși acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în 30 de zile.
”Reclamantul a subliniat faptul că lucrările de defrișare sunt extrem de urgente în scopul organizării șantierului pentru realizarea obiectivului de investiții. Orice zi de întârziere reprezintă o zi în care nu se pot desfășura lucrările de construcții autorizate, fapt ce cu certitudine, în baza contractului încheiat cu executantul lucrării, va genera prejudicii imense în sarcina IISPV, pe care la această dată nu le poate cuantifica, instituția riscând chiar să piardă finanțarea proiectului, dacă nu sunt respectate prevederile contractuale și condițiile de bugetare ale proiectului de investiții.
Totodată, s-a subliniat faptul că, dintre cei 10 arbori pentru care reclamantul a solicitat avizarea defrișării, 3 arbori împiedică organizarea de șantier (fiind lipiți de clădire), 5 sunt uscați și 2 sunt în declin biologic avansat, unul dintre aceștia, la finele anului 2020, din cauza intemperiilor, precum și a lucrărilor efectuate în zonele adiacente, s-a prăbușit, fără a cauza, din fericire, pierderi de vieți omenești sau pagube materiale”, se arată în cererea de chemare în judecată de la Tribunalul București.
În decembrie 2021, magistrații au admis în parte acțiunea și l-au obligat pe Primarul General să soluționeze cererea în termen de 30 de zile. Capătul de cerere legat de obligarea PMB la plata unor despăgubiri a fost respinsă.
În martie 2022, Nicușor Dan a făcut apel la această decizie și a cerut reexaminarea taxei de timbru, solicitare respinsă de judecători. Apelul urmează să fie judecat, la cererea Primarului General, începând cu 5 decembrie 2022, la Curtea de Apel București.
În februarie 2022, un dezvoltator imobiliar din București a câștigat despăgubiri de 317.348,54 euro, după ce Nicușor Dan a întârziat să semneze avizul de defrișare pentru 2 arbori care împiedicau lucrările la o construcție de pe terenul acestuia. Primarul a atacat decizia Tribunalului București, dar a și semnat avizul respectiv, lucru care a permis începerea lucrărilor.