Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat, joi, că se află în teste o tehnologie de dezinsecție împotriva țânțarilor din jurul lacurilor din București, folosindu-se în acest scop drone.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat, joi, că autoritățile municipale vor folosi o tehnologie nouă pentru a combate tânțarii din jurul lacurilor din București. Această tehnologie, a explicat primarul general, implică folosirea dronelor. Dezinsecția cu aceste aparate se face întâi prin identificarea zonelor unde se reproduce aceste insect, care pot inocula maladii grave, apoi se programează traseele de zbor ale dronelor care poartă insecticide și agenți biologici.
„Testăm o metodă modernă de dezinsecție împotriva larvelor de țânțari pe malurile lacurilor din București”, a postat Nicușor Dan pe pagina sa Facebook. Dezinsecția cu drone presupune identificarea zonelor de reproducere a țânțarilor, programarea traseelor de zbor, echiparea dronelor cu soluții insecticide și agenți biologici. Fluxul de aer realizat de elicele dronei va ajuta ca substanțele anti-tânțari să fie uniform pulverizate iar faptul că sunt împrăștiate la 360 de grade asigură o eficiență mai mare a tratamentului, spune edilul.
„Ulterior, tratamentul este pulverizat uniform deasupra zonelor țintă. Dronele ajung în zone greu accesibile sau întinse, iar fluxul de aer generat de elice permite împrăștierea soluțiilor la 360 de grade, crescând astfel eficiența tratamentelor”, mai scrie Nicușor Dan.
Vânătoarea de țânțari este considerată una din numeroasele funcții promițătoare ale dronelor. Această tehnologie este utilizată din ce în ce mai mult în zonele deosebit de infestate pentru a proteja populațiile proteja împotriva acestor insecte, care sunt vectori ai unor boli precum febra dengue, virusul Zika și malaria.
În Statele Unite, de exemplu, dronele sunt utilizate în mai multe state, precum Florida și California, care sunt deosebit de afectate de proliferarea țânțarilor. Un astfel de dispozitiv este tehnologia dezvoltată de Leading Edge Aerial Technologies, o companie cu sediul în Florida (nu întâmplător), care a conceput o dronă de ultimă generație capabilă să detecteze zonele dens populate cu țânțari și greu accesibile.
Aceste mașini zburătoare, PrecisionVision 40Xs, pulverizează pe insecte substanțe chimice pentru a le împiedica să se răspândească. Și virusul lor. Această dronă este „de 12 ori mai rapidă” decât metodele convenționale de tratamente împotriva țânțarilor, care implică utilizarea de pulverizatoare cu ajutorul camioanelor, avioanelor utilitare și elicopterelor, susține compania, citată de media americană Fox Business.
Acest insecticid „activează bacteriile din intestinul țânțarului, eliminând larvele atunci când se află în apă”, ceea ce se presupune că nu dăunează altor specii, oprind în același timp proliferarea lor în mlaștini, iazuri parcuri și spații verzi. „Produsele chimice sunt aprobate de EPA” (agenția guvernamentală responsabilă cu protecția mediului), a asigurat directorul general al companiei, Bill Reynolds.
În alte țări precum Franța, o procedură ușor diferită, dezvoltată de o întreprindere braziliană numită BirdView, este în curs de aprobare. În loc să stropească zonele infestate cu insecticide, aceste drone eliberează mii de țânțari masculi sterili. Scopul acestei tehnici este eradicarea descendenților și decimarea treptată a populației de țânțari.
Bolile transmise de țânțari sunt recunoscute de mult timp drept o amenințare la adresa sănătății publice. Anul trecut, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat cu privire la răspândirea anumitor țânțari invazivi, în special a țânțarului tigru, care se răspândește în special în Europa, încurajat de valurile de căldură și inundațiile tot mai frecvente.