Nicușor Dan, primarul Capitalei, a apreciat, sâmbătă, că în România are loc o criză socială dar că partidele pro-europene nici acum nu au înțele ce a însemnat votul alegătorilor la alegerile prezidențiale.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, care și-a anunțat recent intenția de a candida la alegerile prezidențiale de anul viitor, a vorbit, sâmbătă, despre criza prin care trece România în urma alegerilor prezidențiale, anulate de CCR, soldate cu victoria neașteptată a lui Călin Georgescu, în primul tur.
În opinia primarului general, partidele pro-europene, care au dificultăți în a negocia viitorul Guvern și un candidat la Cotroceni, nu au înțeles întrutotul votul pe care românii l-au dat la 24 noiembrie. Nicușor Dan afirmă că politicienii nu au conștientizat starea de „revoltă socială” în rândul electoratului.
„Cel puţin la început, după şocul pe care toţi l-au trăit după 24 noiembrie, mi s-a părut că partidele se comportă responsabil (…) mi se pare că există în partide oameni care au înţeles (…) că există o uriaşă stare de revoltă socială. Suprinza mea este că sunt părţi importante ale partidelor pro-occidentale care nu au înţeles”, a declarat Nicușor Dan, sâmbătă, la Prima TV.
Primarul Capitalei a mai spus că, pe fondul crizei sociale și a nemulțumirii extinse a populației, politicienii trebuie să fie „foarte atenți” cum vor gestiona situația în perioada următoare, pentru ca România să nu se abată de la traiectoria pro-occidentală și pro-atlantică.
„Asta m-a uluit. Noi realmente suntem în mijlocul unei crize sociale şi sunt oameni care, pe bună dreptate, spun că nu se mai poate (…) dacă vrem să continuăm parcursul pro-occidental, pro-NATO trebuie să fim foarte atenţi cum gestionăm în următorii ani”, a adăugat el.
Pe de altă parte, primarul general a subliniat că trebuie respectat votul românilor de la alegerile legislative din 1 decembrie, soldate cu victoria social-democraților, chiar dacă procentele (23%) au fost de departe mai mici comparativ cu cele de la precedentele alegeri parlamentare.
Nicușor Dan a mai spus și că trebuie cât mai curând posibil alcătuit în Guvern pentru că „noi nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate”. Un Executiv, a subliniat primarul general, care să beneficieze de o susținere puternică în Parlament. Și care, indiferent dacă va fi condus sau nu de liderul social-democrat Marcel Ciolacu, să poată să fie pregătit să conducă timp de patru ani.