News

Nicușor Dan, bilanț la zece luni de când este edilul Capitalei. A anunțat desființarea a 14 din cele 16 companii municipale. Mii de oameni, dați afară

Nicușor Dan a explicat ce a făcut în ultimele zece luni. El a anunțat desființarea a 14 din cele 16 companii municipale.
31.08.2021 | 12:53
Nicusor Dan bilant la zece luni de cand este edilul Capitalei A anuntat desfiintarea a 14 din cele 16 companii municipale Mii de oameni dati afara
ADVERTISEMENT

Primarul Capitalei a precizat cum și-a petrecut ultimele zece luni, de când a venit în fruntea Primăriei Capitalei. Acesta a explicat ce pericole a întâlnit, dar și ce realizări a avut.

Nicușor Dan, bilanț de când este primar. Ce declarații a făcut acesta

Edilul a precizat că Primăria Capitaleiera în faliment atunci când el a venit la conducere, iar datoriile erau de trei miliarde de lei, în timp ce veniturile disponibile erau de numai trei milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Conform acestuia, pentru a rezolva situația financiară a petrecut sute de ore de muncă în cele zece luni de când este la conducere.

El a precizat chiar că Bucureștiul a fost la un pas de a nu găzdui Euro 2020 deoarece conturile de investiții erau blocate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un alt pericol a fost referitor la stația de epurare de la Glina, dar situația s-a rezolvat între timp.

„Am preluat o primărie în faliment, în sensul cel mai propriu al cuvântului, adică n-ai bani să plătești ce trebuie să plătești, asta înseamnă falimnet. Au fost mai multe pericole peste care am trecut, dar asta ne-a costat sute de ore de muncă. 

ADVERTISEMENT

În iarnă, o centrală privată din București ne-a amenințat că ne taie căldura pentru un cartier din oraș, pentru că noi nu plătisem respectiva centrală și respectiva centrală nu își plătise gazul.

Am fost în pericol să nu organizăm Euro 2020, în această vară, pentru că ne obligasem la niște lucrări de investiții, iar conturile noastre de investiții erau blocate.

ADVERTISEMENT

Am fost în pericol să reziliem contracul pentru cea mai mare lucrare de investiții a Bucureștiului, stația de epurarea de la Glina. Ar fi însemnat să dăm înapoi sute de milioane de euro, bani pe care deja i-am luat pentru respectiva lucrare.

Am fost în pericol ca Comisia Europeană să înceapă să aplice acea amendă zilnică pentru nepunerea în aplicare a măsurilor prevăzute pe procedura de infringement pe calitatea aerului din București”, a spus Nicușor Dan într-o conferință de presă.

Nicușor Dan, declarații despre datoriile primăriei

De asemenea, Nicușor Dan a explicat faptul că primăria nu declarase falimentul, dar acesta era situația care îi descria starea de fapt.

„Noi aveam de dat de 1000 de ori mai mulți bani decât aveam în cont și toate datoriile erau curente. Primăria era într-un faliment pe care nu îl declarase. Conturile erau blocate, creditele pentru investiții erau blocate”, a mai spus acesta.

Acum, la zece luni, primarul Capitalei spune că situația financiară este una stabilă.

„Avem o situație financiară stabilă, nu mai avem conturile blocate,am deblocat investițiile, suntem credibili pe piață, dacă ne angajăm să facem o plată o să o facem. Am restructurat cheltuielile primăriei”, a spus acesta.

Nicușor Dan: Am reușit să deblocăm toate marile proiecte

Totodată, el a spus că toate proiectele importante au fost deblocate și, mai mult, chiar a dat termenele lor de finalizare:

„Am reușit să deblocăm toate marile proiecte: stația de epurare de la Glina va fi finalizată în 2022, doamna Ghica, în septembrie, parcarea din Pantelimon, finalizată în octombrie. De asemenea, continuă lucrările la fostul sediu al PS5, care va fi gata în 2022”, a mai spus acesta.

Totodată, Nicușor Dan a vorbit și despre companiile municipale, dintre care vor mai rămâne deschise doar două. Astfel, vor fi dați afară 2.700 de oameni.

„Am definitivat procedurile noastre administrative pentru a închide 14 din 16 companii municipale. Din cele 14, vor fi disponibilizați 2.700 de oameni, mulți au plecat deja.

Au mai rămas de închis Parcuri și Protecție Civilă. Mai ținem niște companii, Iluminatul public, semafoare și Deratizare și Imobiliare. Vom păstra evident STB și Termoenergetica și Energetica și Trustul de Clădiri Metropolitane”, a mai precizat edilul Capitalei.

ADVERTISEMENT
Tags: