Alegeri 2024

Nicușor Dan critică prezidențialele făcute peste vară. „E absurd să avem alegeri în septembrie”

Nicușor Dan, despre prezidențiale: „E absurd să avem alegeri în septembrie când astăzi nu știm încă nici candidații partidelor”
18.06.2024 | 18:57
Nicusor Dan critica prezidentialele facute peste vara E absurd sa avem alegeri in septembrie
Nicușor Dan spune că prezidențialele făcute în septembrie nu ar da timp alegătorilor să fie informați / Foto: Inquam Photos, Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan, primarul reales al Capitalei, a afirmat, marți, că ar fi „absurd” ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie, în condițiile în care românii nu știu nici care sunt candidații principalelor partide și o campanie electorală desfășurată pe timpul verii „ar echivala cu ascunderea ei”.

„E nevoie de o revenire la calendarul constitutional”

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a comentat, marți, data alegerilor prezidențiale, spunând că luna septembrie este nepotrivită și că trebuie revenit la „calendarul constitutional”. „Privesc de la distanță dezbaterea din spațiul public despre data alegerilor prezidențiale, însă cred că e necesar să punctez că e nevoie de o revenire la calendarul constitutional”, a scris primarul general pe contul său Facebook.

ADVERTISEMENT

În opinia sa, alegeri prezidențiale în luna septembrie nu ar da timp unei campanii electorale care să-i informeze pe deplin pe alegători cu privire la candidați. În plus, a arătat Nicușor Dan, încă nu se știu nici măcar cine sunt candidații oficiali ai principalelor două partide, PSD și PNL, astfel încât, spun el, „ar fi absurd să avem alegeri prezidențiale în septembrie”.

„Cetățenii trebuie să fie informați atunci când își aleg președintele”

„O campanie electorală de o asemenea importanță, desfășurată în miez de vară ar echivala cu ascunderea ei. Cetățenii trebuie să fie informați atunci când își aleg președintele și pentru asta e nevoie de timp. E absurd să avem alegeri în septembrie când astăzi nu știm încă nici candidații partidelor”, se arată în postarea lui Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Primarul Capitalei a subliniat importanța prezidențialelor, „e vorba de campania electorală pentru a alege preşedintele României”, dar că o campanie electorală suprapusă cu perioada concediilor ar abate atenția și preocupările electoratului de la dezbaterea publică și de la oferta partidelor.

„Preşedintele României conduce CSAT-ul, are multe atribuţii, e o persoană foarte importantă în echilibrul de putere şi nu poţi să suprapui campania electorală cu perioada de vară în care lumea, mulţi sunt plecaţi, unii chiar plecaţi din ţară. Oamenii se gândesc la concedii, la vacanţele copiilor. Nu pot să faci asta”, a declarat Nicușor Dan la Digi 24.

ADVERTISEMENT

„E total neserios să facem asta peste vară”

Oamenii trebuie să voteze în deplină cunoștință de cauză, să fie conectați cu procesul electoral, să cunoască candidații, programele lor, și să le fie clară în ce direcție vor aceștia să orienteze România în următorii ani, astfel că prezidențiale în toamnă ar fi rezultatul unui lucru „neserios, făcut peste vară”, în opinia lui.

„Sunt nişte alegeri importante şi trebuie ca lumea să fie conectată, cunoaşte candidaţii, programele lor, direcţia în care vor să ducă România şi cred că e în total neserios să facem asta peste vară”, a precizat Nicuşor Dan.

ADVERTISEMENT

 

Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își...
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își schimbe numele. „Prea mulți C”
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis...
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis Hagi! Un bărbat a căzut din picioare din cauza căldurii!
Declaraţii EXCLUSIVE ale mirilor Elena şi Ianis Hagi înainte de petrecerea de la...
Declaraţii EXCLUSIVE ale mirilor Elena şi Ianis Hagi înainte de petrecerea de la Palatul Ştirbey. "Este cea mai frumoasă zi din viața mea"
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei...
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei Hagi, prezenți la biserică
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Coșmarul meteo se amplifică. Ce e mai rău abia urmează
Coșmarul meteo se amplifică. Ce e mai rău abia urmează
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul...
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul după ea / GALERIE FOTO
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare...
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare la Palatul Știrbey