Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat, joi, că, eventualitatea desființării unor sectoare ar trebui să facă obiectul unor dezbateri, dar poate în 2028.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat, joi, că o eventuală discuție despre desființarea unor sectoare nu ar trebui să aibă loc în următorii patru ani, dar că este o dezbatere necesară pe care o dorește.
„Este o dezbatere pe care trebuie să o avem – eu am în faţă un mandat de patru ani, în acest mandat de patru ani, eu vreau să am mai mulţi bani, ca să putem să rezolvăm problemele bucureştenilor. Şi vreau să dau autorizaţii de construire, ca să nu mai nenorocim traficul. În aceşti patru ani, nu putem pune în discuţie dispariţia unor sectoare, pentru care există primari şi consilieri locali aleşi. Discuţia asta este pentru 2028, eventual. Eu vreau să avem o discuţie pentru 2025. Este o dezbatere (desființarea sectoarelor) pe care noi, ca societate, trebuie să o avem”, a declarat Nicușor Dan.
Primarul general a subliniat că autorizațiile de construire au fost eliberate într-un ritm accelerat, ajungându-se la o medie de patru luni, spre comparație cu șapte în perioada 2016-2020.
„Merge mai repede (procesul de eliberare a autorizaţiilor) decât mergea în mandatul 2016 – 2020. Atunci media era şapte luni, acum este de patru luni. E un fenomen general în România cu acest termen de 30 de zile. Şi mai este un factor obiectiv: nişte oameni care erau învăţaţi cu şmecheria au plecat ei singuri şi nu am putut să angajăm, pentru că, inclusiv în momentul în care vorbim, nu avem voie să angajăm, pentru că e în funcţie ordonanţa austerităţii”, a explicat primarul.
Nicușor Dan a explicat și cum s-ar împărți banii din impozite pe venit, taxe și impozite locale între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector, dacă Consiliul General va aproba această repartizare.
„Consiliul General, când face bugetul, primeşte solicitări de la Administraţia Spitalelor, de la ALPAB, de al Administraţia Străzilor, de la Direcţia de Investiţii, le evaluează pe toate şi împarte banii într-o parte şi în alta, cum consideră de cuviinţă. Acelaşi lucru (va fi şi în cazul modificării modului de împărţire a banilor) numai că vorbim de toate instituţiile de la toate cel şapte primării”, a spus edilul.
În legătură cu referendumul propus de primarul Capitalei, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, tot joi, că consilierii municipali PSD vor vota pentru organizarea lui. „Am anunţat deja consilierii generali ai Partidului Social Democrat, vor vota pentru acest exerciţiu democratic. Întotdeauna orice exerciţiu democratic este binevenit”, a afirmat Ciolacu.
„Părerea mea este că ar fi putut întreba mai simplu: desfiinţăm Primăriile de sector sau nu le desfiinţăm? Şi atunci toată lumea înţelegea mult mai bine acest demers. (…) Eu n-o să votez în Bucureşti, pentru că nu am buletin de Bucureşti”, a mai spus liderul PSD.