News

Nicușor Dan despre situația căldurii din București: “19 grade este o normalitate în alte țări”

18.01.2021 | 21:59
Nicusor Dan despre situatia caldurii din Bucuresti 19 grade este o normalitate in alte tari
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan, primarul general al capitalei, a dezbătut luni, în direct la Digi24, situația căldurii din municipiul București. Acesta a declarat că “în momentul de față 15-20% dintre blocurile din capitală au căldură sub parametri, aceasta a fost varianta pe care am fost obligați să o luăm în situația dată”.

Mai multe blocuri din București suferă în urma unei avarii majore a rețelei de termoficare. Este vorba de cetățeni din sectoarele 1, 2, 4, 5 și 6.

ADVERTISEMENT

Situația nu este singulară în această iarnă, capitala s-a mai confruntat cu avarii majore sau cu momente în care agentul termic a fost sub parametri.

Primarul capitalei: “19 grade este o normalitate în alte țări europene”

“Undeva la 15-20% dintre blocurile au astăzi căldură sub parametri, aceasta este situația din prezent, dar sunt țări europene unde o temperatură de 19 grade în casele oamenilor este o normalitate, la noi normalitatea este undeva la 22 de grade.

ADVERTISEMENT

Am avut două variante: puteam să dăm unora 22 de grade și riscam să apară o avarie, iar ceilalți să aibă 10 grade sau să dăm mai multor blocuri 19 grade și să încercăm să nu punem presiune foarte mare pe rețea.

Probabil că aceste zile, cum este cea de astăzi și următoarele două-trei zile, sunt cele mai friguroase din această iarnă. Am avut o situație nu grozavă, dar rezonabilă în ceea ce privește furnizarea de căldură. După aceste zile vom face tot posibilul să fim într-o zonă de normalitate.

ADVERTISEMENT

Dacă temperatura și presiunea erau normale și eram într-o zi cu cinci-șase grade, atunci am fi putut risca o presiune mai mare în interiorul rețelei, era suportabil să avem o avarie.

Faptul că apare o avarie nu depinde de temperatura de afară, cu cât presiunea este mai mare, cu atât riscul este mai mare, logic, avem o presiune pe o rețea care este ciur.

ADVERTISEMENT

Și dacă apare o avarie o să ai 5-10-15 blocuri care nu vor avea apă caldă una-două zile. Într-o zi foarte friguroasă ca cea de astăzi nu îți permiți așa ceva, mai bine dai o temperatură mai mică pentru a nu crăpa rețeaua.

Azi la ora 11 erau doar două avarii pe rețeaua secundară care urmau să fie remediate undeva la ora două-trei după-masă. Avarii consistente nu avem, a funcționat alternativa pe care am ales-o”, a declarat Nicușor Dan la Digi24, în emisiunea moderată de Cosmin Prelipceanu.

Nicușor Dan: “Nu o să mai avem ierni cum a fost aceasta”

Am anunțat intenția de a prelua ELCEN. Este o obligație legală să fie constituit sistemul de furnizare a energiei termice. De asemenea, ELCEN produce căldură și energie termică, el ca operator economic așa cum este astăzi, scopul său este să își optimizeze profitul.

În momentul în care va fi integrat în Termoenergetica scopul său va fi să optimizeze furnizarea căldurii către populație. E bine că echipele tehnice să funcționeze, să nu mai dea vina una pe alta, poți avea un singur departament contabil și așa mai departe.

În primul rând, nu o să mai avem ierni cum a fost aceasta. Este o promisiune, rămâne înregistrată, încă de anul viitor vom avea un număr de kilometri de rețea modernizați, adică înlocuită rețeaua veche de 50 de ani, ciuruită, cu țeavă nouă.

Suntem în momentul cel mai de jos al sistemului de termoficare din București, este consecința mai multor ani în care nu s-a făcut nimic. În lunile pe care le-am petrecut la primărie m-am asigurat că aceste lucruri se vor întâmpla din vară, am semnat contractul pe 300 de milioane fonduri europene, mai avem un contract de 200 de milioane.

Pe termen mediu, am reușit cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Energiei să scoatem ELCEN din insolvență, astfel poate accesa fonduri europene și o să aibă centrale mult mai performante, costul de producție va fi mult mai mic, asta înseamnă că vor fi mai puțin poluante, undeva la jumătate.

Toată rețeaua are 1000 de km, s-a înlocuit din ea extrem de puțin, zonele cele mai afectate sunt acești peste 200 de kilometri, sunt câțiva pe care sper să îi facem anul acesta și 210 kilometri pe care îi vom face pe fonduri europene, pentru care vom avea o mare licitație”, a adăugat primarul capitalei.

Primarul general al capitalei: “Țevile aveau o durată de viață de 15-20 de ani, iar ele sunt acolo de 45-50 de ani”

“Țevile aveau o durată de viață de 15-20 de ani, iar ele sunt în lăcașurile respective de 45-50 de ani, iar indicatorul cel mai relevant este cantitatea de apă suplimentară pe care trebuie să o introducem în rețea, de trei ori mai mult decât în 2016. Conductele preizolate au o durată de viață undeva la 40 de ani.

Este un sistem centralizat care în teorie are toate virtuțile, pe care îl vom face să aibă toate virtuțile, care din cauza indolenței multor primari dinaintea mea a ajuns în halul în care este.

Pe sistemul de termoficare sunt două aspecte hardware și una software: centralele care produc care trebuie să fie de tehnologie cât mai bună, avem în CET-uri centrale din anii ’60, al doilea este calitatea rețelei despre care am vorbit.

Al treilea este un sistem care să permită în mod automat fiecărui administrator de bloc să decidă câtă căldură intră în bloc, mai departe ce face fiecare locatar din bloc este decizia lui, noi le putem acorda niște metodologii”, a explicat Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT
Tags: