News

Nicușor Dan, favorit să câștige Primăria Capitalei conform sondajelor. Gabriela Firea, în cădere liberă

02.07.2020 | 21:12
Nicusor Dan favorit sa castige Primaria Capitalei conform sondajelor Gabriela Firea in cadere libera
Nicușor Dan, candidatul PNL și USR-PLUS la Primăria Generală/. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan este favorit să câștige Primăria Capitalei, conform unui sondaj de Opinie INSCOP, comandat de PNL.

Dacă mâine ar fi alegeri locale în București, Nicușor Dan ar câștiga cu 54.4%, în timp ce Gabriela Firea ar obține 45.6%.

ADVERTISEMENT

Bucureștenii sunt nemulțumiți de corupția din administrație, de poluare și de aglomerația în trafic, potrivit sondajului.

Nicușor Dan este favorit în sondajele comandate de PNL, în lupta cu Gabriela Firea

Nicușor Dan are momentan peste 9% mai mult ca Gabriela Firea, în condițiile în care Dan e susținut de PNL, USR PLUS și PMP, iar Firea ar avea susținerea PSD, Pro România și ALDE.

ADVERTISEMENT

Sondajul a luat în considerare opțiunile electoratului care și-a declarat prezența la vot cu un grad foarte ridicat de probabilitate. Așadar, calculele ar putea fi date peste cap dacă oamenii vor decide să nu se prezinte la urne.

La întrebarea ”Dacă pentru funcţia de primar general al Capitalei s-ar prezenta în alegeri doar doi candidaţi – Gabriela Firea, susţinută de PSD, Pro România şi ALDE, respectiv Nicuşor Dan, susţinut de PNL, USR-PLUS şi PMP – cu care dintre ei aţi vota?”  (% total votanţi care au exprimat o optiune şi au indicat nota 10 la întrebarea privid prezenţa la vot – 67,3% din eşantion)”, 54,4% dintre cei chestionaţi s-au declarat în favoarea lui Nicuşor Dan, iar 45,6% au optat pentru Gabriela Firea, iar 3,7% nu au ştiut sau nu au răspuns, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

40.3% dintre cei care au răspuns cred că administrarea Capitalei se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 56.1% cred că direcția e greșită.

Potrivit bucureștenilor, cele mai mari probleme din capitală sunt aglomerația din trafic (49.9%), poluarea (39,9%), corupţia din administraţie (35,3%), infracţionalitatea, scandalurile, consumul de alcool şi droguri în cartiere (27,6%), mizeria din oraş (26,1%), lipsa parcărilor (25%), drumurile proaste (24,8%), lipsa spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă pentru copii (21,5%), construcţiile ilegale sau excesive (16%) și costurile la întreţinere (10,6%).

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, problemele care ar trebui rezolvate prioritar în bucurești sunt aglomerația și lucrările de infrastructură rutieră (48.2%), corupția (41.7%) și poluarea (34.4%).

Totodată, 32.9% dintre bucureșteni își doresc construirea unui mare spital, în timp ce 24.4% vor extinderea spațiilor verzi și a locurilor de joacă. Ordinea și siguranța cetățenilor (23.4%), construcția de noi parcări (20,6%), curăţenia publică (19,8%) și stoparea construcţiilor ilegale sau excesive (18,1%) ar trebui să fie următoarele priorități pe listă.

Sondajul INSCOP la comanda PNL a fost realizat în perioada 20-26 iunie 2020, pe un volum de 1120 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este ±2.9%, la un grad de încredere de 95%.

ADVERTISEMENT