Înainte să fie primarul Capitalei, Nicușor Dan a parcurs un drum lung plin de obstacole. A început ca activitst în 2006 când a creat Asociația „Salvați Bucureștiul”.
Au fost perioade când aspectul acestuia era unul boem. Avea părul mai lung, iar la unul din proteste și-a făcut apariția cu o pălărie de modă veche.
„Azi e ziua de naștere a noului București”, a declarat Nicușor Dan, după alegeri. Sufocați de trafic, de poluare și rămași fără apă caldă, bucureștenii au așteptări nemărginite de la noul primar. Presiunea va fi imensă – toți s-au săturat de promisiuni.
”Un pic mai puțină conversație, un pic mai multă acțiune”, spun niște versuri celebre. Mulțimea îl va taxa imediat, dacă acesta nu va repara repede problemele grave ale Capitalei.
În 1999 intră în Asociaţia Tineri pentru Acţiune Civică. Ulterior, se specializează pe problemele Capitalei legate de clădirile de patrimoniu şi de salvarea spaţiilor verzi.
“Voiam să fiu unul dintre 1000 de oameni care să se coalizeze într-o structură şi să afirme: Noi vom schimba România! Credeam într-o generaţie care să îşi ia, în sfârşit, soarta în mâini şi, motivată de aceleaşi ambiţii, să facă o diferenţă în diverse domenii cu probleme ale societăţii. Din păcate, foarte puţini s-au manifestat”, spunea mai demult Nicuşor Dan.
În 2008 a creat Asociaţia ”Salvaţi Bucureştiul”. Ca preşedinte al ASB a intrat deseori în conflict cu autorităţile locale.
A reușit să blocheze în instanţă mai multe proiecte care ar fi afectat clădirile istorice din Bucureşti şi spaţiile verzi.
În 2012 își ia inima în dinți și se apucă de strâns voturi pentru a intra ca independent în cursa pentru alegerile locale. Ajutat de mulți voluntari reușește să adune numărul necesar de semnături.
Termină pe locul 4 la alegerile câștigate fără emoții de doctorul Oprescu. În 2016 participă din nou, dar pierde în fața Gabrielei Firea. Patru ani mai târziu, susținut de PNL și Alianța USR-PLUS, Nicușor Dan își ia revanșa și devine primar al Capitalei.
Nicuşor Dan s-a născut pe 20 decembrie 1969 la Făgăraş şi a urmat cursurile Liceului Radu Negru din oraşul natal. Acesta s-a remarcat prin aptitudinile sale în domeniul matematicii. A câștigat două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică în 1987 şi 1989.
În 1992 a venit la Bucureşti pentru a studia la Facultatea de Matematică, iar apoi a plecat în Franţa pentru a-şi continua studiile.
Se întoarce în ţară în 1998 pe un post de cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române.
O poveste amuzantă din copilăria lui Nicușor Dan este legată de un papagal pe care l-a avut atunci când era mic.
”Mă copia pe mine. Tușea și apoi spunea: Îmi pare rău, sunt răcit”, a povestit fondatorul USB.
Una din amintiri implică un moment în care papagalul, pe numele său ”Găscan”, s-a așezat pe umărul unchiului lui Nicușor Dan și l-a înjurat.
„Azi e ziua de naștere a noului București. (…) Vă garantez că de la momentul învestirii vom începe construcția noului București. (…)Bucureștiul nu e un oraș care să excludă pe cineva. Îi chemăm pe toți să fim parteneri în construcția noului București.” – Nicușor Dan
Recent, noul primar a pus din nou accent pe nevoia urgentă de infrastructură în București.